10 x bureaus before vakantiecondo’s

Vakantie is overrated. Nee, echt.  Er zijn niet voor niets veel minder vrije dagen dan werkdagen. Als vrij zijn echt zo belangrijk was, dan zou een weekend vijf dagen duren. En de zomer acht maanden. Niet overtuigd? Hier: tien redenen waarom werken beter is dan vakantie vieren.

Mocht jouw spanningsboog uit de eenentwintigste eeuw het trekken om alle tien de afwegingen tot in detail te lezen? Dan wordt deze ongekende prestatie beloond met fikse korting. Hint: dit appeltje voor de dorst houdt je van de straat.

1) Keuzestressvrij leven
Zo veel te doen en zo weinig tijd! Nee hoor, dit gaat gelukkig niet op voor werkende en/of schoolgaande mensen. Die hebben namelijk helemaal geen tijd. Laat staan keuze. Zij draven dagelijks, klokslag verplichte tijdstippen, ergens op. Zin of geen zin. Wel zo zen.

2) Rust 
Werkende mensen pakken die rust. Zij gaan lekker op tijd naar bed, want ze zijn ‘s avonds kapot van alle werkzaamheden. Plus: ze moeten de volgende dag weer stipt om half negen een koetjes en kalfjes-kletspraat houden met collega’s, klasgenoten of docenten. Rust is dus goed voor je. Wat niet goed voor je is? De levensstijl van feestvierende recreanten die de lijfspreuk ‘ik slaap wel als ik dood ben’ naleven. Zij begrijpen niet hoe prettig het is om onder de wol te liggen, als het buiten nog licht is.

3) Reinheid 
Mensen die vroeg opstaan hebben hygiënische taferelen ingepland in hun dagelijkse routine. Douchen bijvoorbeeld. Daarbij trainen ze hun creativiteit en planning-skills. Er moet namelijk accuraat geschakeld worden als huisgenoten onverwachts in deze autistische routine de badkamer bezet houden, of de boiler leegmaken. Mensen die vrij hebben? Where to start. Na het creëren van een ondefinieerbare plamuurlaag aan zonnebrand, zandkorrels, meeuwenschijt, gelekte ijsjes en uitlaatgassen van de file, komt het pas bij ze op om óók een keertje te douchen. Nou, dat krijg je er dus nooit meer af met het pisstraaltje uit je douchekop.

4) Regelmaat
Ken je van zo’n mensen die zeggen: ‘ik heb een vakantie nodig om bij te komen van mijn vakantie’, en dan in een hysterisch gelach uitbarsten? Serieus. Wat is dan de fucking point!? Al die vakantieprikkels dragen blijkbaar dus niet bij aan ontspanning. Conclusie: afwisseling is killing en je kunt beter iedere dag dezelfde route naar werk of school fietsen, treinen of rijden dan met je backpack de hort op. Zo raken je hersens ook niet in de war.

5) Je doet het goed in Azië
Vitamine D-loze bleekheid is het he-le-maal in Azië. Ook jij kunt deze look creëren. Simpel, gewoon door te werken! Tijdens je kantoorbaan ben je gegarandeerd binnen. Zo hoef je geen geld uit te geven aan zonnebrand of bleekproducten: een win-winsituatie. Ben je zo’n trendbewust type die voor het totaalplaatje gaat? Voer dan de felbegeerde wallenlook door. Tip: blijf wat langer hangen ná kantooruren of regel naschoolse-huiswerkopvang voor jezelf.

6) Muisarm is de nieuwe cavia
Hokken verschonen, stokken gooien en brokken voederen: er komt nog best wat kijken bij een huisdier. Maar wil jij toch de verantwoordelijkheid nemen over een dier zonder dat het je tijd en inspanning kost? (Let wel: dit is exclusief voor work-a-holics, want zodra je ontspant, verdwijnt-ie.) Neem dan een muisarm. Weer iets dat vakantiegangers nooit kunnen krijgen.

7) Insectvrij bestaan
Wij stellen je graag voor aan de vespa mandarinia japonica. En nee, dit is niet zo’n Vespa waar scooterboys mee brommerskieken op het Leidseplein. Het is een gigantische Japanse horzel van duimformaat. Het beest heeft als special feature een gif dat (mensen)vlees laat smelten. Dit spuit hij in je oog. In het gif zit er een soort geurcocktail dat alle horzels in de wijde omtrek oproept om jou te steken. Tot je knetterdood bent. Wegrennen is geen optie, ze kunnen namelijk heel hard vliegen. Slachtoffers vallen op warme plekken. Vakantiebestemmingen dus. Wil je niet sterven door vleesetend-ooggif en een killing attack van horzels? Ga dan werken. Fijn, die bescherming van de potdichte ramen van je glazen kantoorpand aan de Zuidas.

8) Ruiken naar bloempjes
Goorlapperij: van die mensen die na een dag strandhangen of festivaldansen, bezweet en stinkend náást werkende mensen in de tram of trein gaan zitten. Arbeiders veroorzaken dit soort transpiratie-overlast tenminste niet. Harde werkers drinken namelijk veel koffie en brengen daardoor veel tijd in de wc door waar a) potpourri en b) luchtverfrisser staat. Beiden ruiken naar bloemen. Conclusie: wil je naar bloemen ruiken, neem dan nooit vrij.

9) Blootvrije zone
Een beetje kantoor of school heeft een ongeschreven regel dat blote (mannen)voeten en volbehaarde benen niet zichtbaar mogen zijn. Fijn, want zeg nou zelf, wie zit er nou op ontblote lichaamsdelen te wachten? Nee, neem het strand. Een epicentrum van welvaartlijven gehuld in te krappe speedo’s, snaarstrakke badpakken en misplaatste triangelbikini’s. Je hoop dat dit gespuis beschutting zoekt achter hun Lidl-windschermen, en daarmee ver uit jouw zicht blijft, maar dit is een illusie. Om nog maar te zwijgen over mensen die op het briljante idee komen om topless te badmintonnen. Waarna ze in de rij voor een ijsco in je personal space komen staan, hun arm heffen en met zweetoksels op het ijsjesbord aanwijzen welke soort Magnum ze in hun gezicht willen proppen. Op kantoor overkomt je dat niet. Sterker nog: Casual Friday mag eigenlijk ook best afgeschaft worden.

10) De schijf van 9 tot 5
Kijk eens rond in een willekeurig park vol recreërende mensen: er is geen kleedje te bekennen waar géén stokbrood in aioli wordt gedipt. Maar wie nu nog denkt dat ailoli eten een briljant idee is, heeft het niet begrepen. a) Aioli is mayo met knoflook en b) het is industriële knoflook. Met een beetje mayo. En nu we toch je boodschappenlijst torpederen: dit geldt ook voor wegwerp bbq’s, die kant-en-klare burgers, lauwe chardonnay, en van die chopilataworstjes die je glooiende kooltjes en blote benen vakkundig blussen met druipend vet. Je kunt veel beter je meegebrachte bammetjes eten achter je bureau terwijl je op Facebook ziet hoe anderen het zogenaamd leuk hebben. Jij weet wel beter.

Nu. Komt. De. Clou. De reden dat jij ‘in de baas zijn tijd’ door deze levensinzicht-veranderede tips hebt gescrold.

Met CJP krijg je tot 10% korting op Apple-producten, yay! Maar er is meer: als je vóór 9 september via CJP een Apple-product koopt, krijg je met de Apple-back-to-school-actie ook nog een dikke vette giftcard die je via internet of in de Apple-store kunt uitgeven. De giftcards variëren van € 35,- tot € 70,- Check de voorwaarden via deze link. 

Dit had jij nóóit geweten als je nu ergens nutteloos op het strand of in een park had gelegen.

Tekst: Martine Bakker

Gepubliceerd: http://www.cjp.nl/blog/2014/07/10-x-bureaus-before-vakantiecondo-s/73157/