6 x Typhoon’s Hollandse Heimweeplekken

De Zwolse rappoëet Typhoon is terug. Album Lobi Da Basi, een geplande documentaire en een festivalshowcase vormen het begin van een nieuw avontuur, en het einde van een lange reis.

Typhoon zocht inspiratie in Suriname, New-Orléans, Australië en Zuid-Afrika, maar zwierf ook maanden door Nederland. We vroegen hem naar zijn favoriete plekken in de lage landen tijdens een lunch bestaande uit soto ayam, baka bana en blikken kokoswater met stukjes. Zo proefden wij Typhoon’s ‘thuis’. Gewoon in Amsterdam bij zijn favoriete Surinaamse eethuis.

1) Surinaams en Indonesisch eethuis: Warung Sranang Makmur
‘Ik ben opgegroeid in Zwolle, maar mijn roots zijn Surinaams. Voor het Surinaamse familiebelevingsgevoel ga ik altijd naar Makmur op de Wijttenbachstraat in Amsterdam. Mijn ouders haalden hier vroeger al eten, dus het is echt overgegaan van vader op zoon. Ik kom hier bijna iedere week, want het smaakt naar ‘thuis’. In Australië, toen ik met mijn beste vriend rondreisde in een busje, dacht ik wel eens: ‘Het zou nu zo chill zijn om goed Surinaams te eten’. Het gaat ook om de hele ervaring van samen eten. Het is een moment van samenkomen, praten en lachen. Als je op reis bent, dan mis je dat. Niet direct hoor. De eerste week is alles nieuw, de tweede week aard je wat meer, maar de derde week begint thuis toch te roepen.’

2) Het Engelse Werk in Zwolle
‘Bij de uiterwaarde van de IJssel zit een park waar ik heel graag kom: het Engelse Werk. Ik lig hier vaak in het gras om nummers te schrijven. Het is er zo rustig en stil dat ik ruimte krijg in mijn hoofd voor inspiratie. Diezelfde rust ervoer ik ook in Suriname. Na mijn eerste album was ik een tijd lang lost. Mijn relatie ging uit, ik ging anti-kraak wonen en ik zocht naar een nieuw verhaal om te vertellen. In Suriname was ik weer even Glenn en geen Typhoon. Samen met Herb Alfonso, een goede vriend van me die fotograaf is en ook op zoek was naar een nieuw verhaal, kregen we nieuwe ideeën. Lobi Da Basi is het verhaal van liefde voor muziek en het verhaal van vóór de hiphop. Het zit vol jazzy, Surinaamse en bluesy invloeden. Herb maakt nu een documentaire over Lobi Da Basi, waarin we samen het verhaal achter het album laten zien.’

3) Tolhuistuin
‘Sinds 2004 sta ik ieder jaar wel een keer in de Tolhuistuin. Mijn releaseparty hier was crazy. Tweeënhalf uur stond ik los te gaan op het podium. Mensen zeggen dat voetballers topprestaties leveren, maar wat ik doe is in mijn ogen ook topsport. Ik spring het hele concert en sta op het scherpst van de snede. De Tolhuistuin betekent voor mij onvoorwaardelijke liefde en wederzijds respect. De mensen zijn hartverwarmend en exceptioneel goed in organisatie, productie en schrijven. Het leukste aan deze plek vind ik het woonkamergevoel. De Tolhuistuin kun je vergelijken met een familieband: je mist het niet per se als je er niet bent, maar je waardeert het des te meer als je er wél bent. Dat is die lobi waar ik over vertel op mijn album.’

4) Terschelling
‘In 2011 vroeg de organisatie van Oerol of ik wilde optreden op Terschelling. Ik was eigenlijk te druk met mijn album maar zij overtuigden mij ervan dat ik ook aan m’n plaat kon werken tijdens het festival. Het was geweldig omdat de levensstijl en de omgeving goed bij me passen. Op Terschelling heb ik alles: bos, zee, wad, rust, ruimte én de liefste en meest inspirerende mensen. Ik zit vaak bij het café van Hessel. Hij is een volksheld en heeft al twee keer Ahoy uitverkocht én opgetreden in Thialf. Samen met zijn dochter Tess treden ze op in café ‘de Groene Weide’. Die zomer hebben we in de Second Moon studio een aantal nummers opgenomen. Ik ben goed bevriend raakte met vader en dochter, maar ook met het bedienend personeel en de koks van het café. Deze zomer stond ik ook weer vier keer op het podium op het schiereiland tijdens Oerol.’

5) Lowlands
‘Een paar zomers geleden reisden Herb en ik door Suriname. Daardoor was ik die zomer niet in Nederland tijdens Lowlands. Ik ben een echte Lowlands-ganger, dus ik vond het jammer om het te missen. Lowlands is een van mijn favoriete plekken in Nederland, omdat het festival voor mij vrijheid en onafhankelijkheid betekent. De muziek, positieve vibes, de blije mensen, iedereen die biertjes staat  te drinken in het zonnetje. Of geen zonnetje, het blijft Nederland natuurlijk. Ik ben daar om muziek te maken en het is één grote party want veel van mijn vrienden treden ook op. De afgelopen jaren heb ik niet meer in een tentje overnacht, want ik wil een goede show neerzetten en heb wel eens naast de 24-uurstent gestaan. Dan hoor je de hele nacht een beat en rust je natuurlijk niet uit. Het voordeel is dat mijn hometown Zwolle dichtbij is, dus na het feesten slaap ik gewoon thuis.’

6) De studio in Zwolle
‘Al rondreizend in Australië dacht ik: leuk hoor, zo’n trip, maar ik wil gewoon weer muziek maken. Opeens werd ik heel onrustig. Op dat soort momenten besefte ik dat muziek maken niet iets is wat ik alleen maar doe, maar iets wat ik écht voel. Het moet eruit. Het fijne van op reis gaan is dat je even je werk loslaat en het opnieuw leert waarderen. Want als iets alleen maar moet, dan is het niet meer leuk. Overal waar ik ben neem ik mijn boekje mee om teksten in op te schrijven. Ik heb met jeugdvrienden Sticks en Rico (Opgezwolle, red.)  een eigen studio, waar wij al jaren met elkaar samenwerken. Never change a winning team, zeggen ze wel eens. Tijdens mijn reizen miste ik onze studio, omdat daar muziek tot stand komt.’

De CJP-redactie was tijdens Pitch Festival bij Typhoon’s optreden. De vergelijking die eerder werd gemaakt met topvoetballers is enigszins te begrijpen, want de rapper staat geen seconde stil op het podium. Het poncho-dragende publiek trouwens ook niet. Zandloper is een geweldig meeschreeuwnummer, waarbij de stem van de zingende gitarist ‘pure vreugde verschaft’. Hemelt Valt is een fijne zomerhit. De band is energiek, de nummers uptempo, de beats knallen door je lijf en er is een diversiteit aan culturele invloeden hoorbaar. Afrikaanse en Surinaamse ritmes, jazz, reggae en calypso, alles komt voorbij. Afgemaakt met Typhoon’s herkenbare stem en oersterke Nederlandstalige teksten.

Het gloednieuwe album Lobi Da Basi is met CJP-korting verkrijgbaar in je favoriete platenzaak. Verder kun je Typhoon en zijn energieke band onder andere zien optreden tijdens Solar Festival, Lowlands en Zwarte Cross. Met CJP krijg je korting op je entreekaart. Lobi Da CJP-pasi!

Gepubliceerd: http://www.cjp.nl/blog/2014/07/6-x-typhoon-s-hollandse-heimweeplekken/73101/