7 x oer-Hollands electro-talent

Ieder nadeel hep z’n voordeel. Zoals je favoriete headliners op Pitch missen door de drukte, om vervolgens fantastische artiesten in kleine zalen te vinden. Een goede reminder hoe fijn het is om nieuw talent te ontdekken. Helemaal als ze van eigen bodem zijn.

Met stapels (elektronische) festivals nog in aantocht, vroegen we daarom aan een rij muziekexperts: welke electro-artiesten moeten we dit jaar in de gaten houden? Check de tips en reserveer alvast een plekje links vooraan!

Het expert panel
Job de Wit: platensamensteller van 22tracks en muziekjournalist.
Ingmar Griffioen: redacteur 3voor12 en coördinator van de luisterpaal.
Aron van der Ploeg: muziekproducent en CEO van The Missing Sync
Bobby Sukhraj: A&R manager van Imagem

1) Cut_
Bobby: ‘Dit duo uit Amsterdam is verantwoordelijk voor sfeervolle, warme elektronische muziek met stijlvolle beats en heerlijke vocalen van zangeres Belle. Er verschijnt later dit jaar een EP via sony. Cut_ laat zich inspireren door acts als Massive Attack, Mount Kimbie en James Blake. De twee gingen viral met hun cover van Stromae’s Papaoutai, een nummer dat ze in opdracht voor het Conservatorium van Amsterdam maakten.’ Lees hier meer over CUT_.

2) David Douglas
Ingmar: ‘De Utrechtse producer David Douglas is gelaagd, met een lome rustige ondertoon. Zijn album is ideaal voor de zomer. Douglas is een artiest die op het punt staat om op internationaal niveau door te breken.’
Aaron: ‘Het album Moon Observations heeft warme, elektronische tonen die avontuurlijk en divers klinken. David heeft lovende wereldwijde recensies ontvangen en zijn muziek wordt inmiddels op 3FM, maar ook op BBC radio in Engeland en op Double J in Australië gedraaid.’ Lees hier meer over David Douglas.

3) Krampfhaft
Ingmar: ‘Krampfhaft is een Utrechtse producer die net zijn futuristische debuutalbum Before We Leave heeft gereleased. Het is een wat moelijker geluid, met een specifiekere future bass dan bijvoorbeeld David Douglas. Op dit moment wordt het al redelijk internationaal opgepikt.’ Lees hier meer over Krampfhaft.

4) Bea
Job: ‘Bea is een jonge zangeres en songwriter uit Amsterdam. Ze is schijnbaar moeiteloos tien keer cooler dan wannabe witte soulboys die uitgevogeld hebben hoe ze hippe beats uit hun laptop kunnen toveren. Ze etaleert een surplus aan talent. Het kan niet lang meer duren voordat zij de troon bestijgt. Samen met Benny Sings produceerde Bea twee nummers in een stijl die we niet van Sings gewend zijn.’ Lees hier meer over Bea.

5) Martyn
Ingmar: ‘Martyn is permanent naar Amerika verhuisd en staat onder contract van Ninja Tune. Dit label neemt qua muziek van hiphop tot elektronica onder zijn vleugels. Er zijn bijna geen Nederlandse artiesten die onder dit label vallen, dus dat is een hele prestatie. Hij komt oorspronkelijk uit de dubstep en drum & bass-hoek, maar heeft deze verlaten en zich meer toegespitst op house en techno. Nu is hij veel breder toegankelijk en klinkt meer analoog en warmer. Martyn gaat groot worden.’ Lees hier meer over Martyn.

6) Awanto 3
Ingmar: Awanto 3 is een producer die voorheen optrad onder de naam: dj Steven de Peven. Hij is een bekende uit het Amsterdamse, maar heeft een tijdlang rust moeten nemen omdat het niet goed met hem ging. Nu is hij terug. Zijn nieuwe album Opel Mantra is in de kern een electroplaat en heeft tropische invloeden. Een heel zomers gevoel. Het grappige van zijn nieuwe artiestennaam is dat je het apart schrijft, maar uitspreekt als ‘one, two, three’.’ Lees hier meer over Awanto 3.

7) Änimal
Aron: ‘Änimal is een jong en talentvol, elektronisch duo uit Amsterdam live bijgestaan door een drummer en een vocaliste. Tijdens hun performances maken de twee gebruik van intense visuals. De Amsterdammers produceren prachtige en verstilde muziek die je kunt omschrijven als soulvolle indielectro waarin de vocalen centraal staan. Hun eerste single Lights, afkomstig van de tweede EP, is gereleased op 22Tracks. Hierin wordt de paradox tussen eenzaamheid en licht benadrukt. Van deze jongens ga je nog veel horen.’ Lees hier meer over Änimal.

Bij CJP geven wij dikke korting op festivals waar je deze artiesten kunt bewonderen. Nu of in de toekomst. Zo betaal je minder voor Sziget, Extrema Outdoor en Graefenthal om maar wat te noemen. Met je CJP-pas krijg je 10% korting op dvd’s, cd’s en vinyl bij onafhankelijke platenwinkels.

Gepubliceerd: http://www.cjp.nl/blog/2014/07/7-x-oer-hollands-electro-talent/73108/