9 extreem bizarre festivals

2007 Summer Redneck Games in East Dublin, Ga., on July 7, 2007. (PHOTO / CHIP LITHERLAND)

Serieus: je blijft nog liever thuis. 

Het festivalseizoen gaat hand in hand met het fear of missing out-syndroom. Maar waar wil je echt, echt, écht niet aanwezig zijn? Schrap deze tien extreem bizarre evenementen maar vast van je verlanglijstje. Voor de 365.000 festivals die nu nog wel op je planning staan geldt: lekker met je CJP-pas gaan.

Japan: Konaki Sumo
Japanners weten zichzelf qua opmerkelijke hobby’s keer op keer te overtreffen, maar Konaki Sumo spant echt de kroon. Dit jaarlijkse festival brengt het slechtste van twee werelden samen. a) heftig transpirerende mannen met zwaar overgewicht,  b) krijsende baby’s. Het gaat als volgt: twee volgevreten strijders staan lijnrecht tegenover elkaar. Beiden hebben een zuigeling op de arm. De corpulente vechtersbaas die zijn (leen)baby als eerst laat huilen, verliest. Eeuwige roem voor de winnaar met de kindvriendelijkste knuistjes.

Spanje: El Colacho
Nog zo’n festijn met krijsende luiervullers als basisingrediënt.  Pasgeborenen liggen naast elkaar opgesteld. Op een matras. Op straat. Vervolgens springen verkleedde mannen met geschminkte gezichten om beurten over hen heen. In een andere setting waren de springende Pedro’s hoogstwaarschijnlijk achter slot en grendel geplaatst.  Hier niet. Verrassend genoeg komt niet iedereen zonder kleerscheuren van dit loco-evenement vandaan.  Al zijn de slachtoffers over het algemeen (gelukkig) de springers en niet de baby’s.

meer babies

Atlanta: The Redneck Games
In de jaren negentig werden de Olympische Zomerspelen in Atlanta georganiseerd.  Wereldwijd werd dit door de media afgeschilderd als ‘een stelletje rednecks die ook een keer iets sportiefs organiseren’. De roodnekkige boeren in kwestie waren, terecht, diep beledigd. Recalcitrant als ze zijn organiseren zij sindsdien: The Redneck Games. Ook wel: het lompste evenement allertijden ooit ever. Je kunt hier bijvoorbeeld wc-potten smijten, modderglijden en wieldop werpen. Als muzikaal vertier worden er serenades gezongen aan harige oksels. Yeeharr!.

Nederland: Frozen Dead Guy Days
In de jaren tachtig versleepte een Noor het levenloze lijf van zijn opa naar Nederland. Gelukkig niet naar de variant met klompen en tulpen, maar het gelijknamige dorp in de Amerikaanse staat Colorado. In plaats van een begrafenis bewaarde hij opa liever thuis in een vrieskist. Tegen de dorpsregels in, want lichaamsdelen mocht je niet in huis hebben.  Maar net als bij wietzoldertjes is het onvermijdelijk: er komt gegarandeerd een dag dat je wordt betrapt. Gek genoeg smulde het dorp van de media-aandacht en is er nu jaarlijks een festival ter ere van de bevroren opa bestaande uit doodskist racen, een parade en een bevroren dode lookalike wedstrijd.

Alaska: Moose Dropping Festival
Woon je in Alaska? Dan heb je elke zomer stront aan de knikker. Of er op. In het dorpje Talkeetna eren ze ieder jaar het nationale symbool van deze staat: de eland. Op het hoogtepunt van de dag wordt er vanuit een luchtballon, elandkak naar beneden gesmeten. Gericht op voorbijgangers die naar boven kijken. Poepzooi als je dat in je oog krijgt.

India: Het Thaipuism Festival
Pijn is fijn. Althans, volgens de Indiërs die tijdens dit Hindu festival naar hartenlust piercings in hun lichaam boren. Hoe meer pijn je verdraagt, hoe voorspoediger je toekomst. (Of hoe groter de kans om als Elaine Davidson lookalike door het leven te gaan.) Een onderdeel van het festijn is oerend hard met je piercing een tractor vooruit trekken. We zeggen ‘oeh’. En zéker ‘aaah’.

Mexico: Radijsjes Nacht
Groentes met een gezichtje: voor raw food fetisjisten een natte droom, voor lanchanofoben de hel op aarde. Dus, mensen met een angststoornis voor groenten, blijft rond Kerst vooral uit het Mexicaanse stadje Oaxaca. De sombrerodragers bezaaiden dan de straten met surrealistisch grote, genetische gemanipuleerde radijzen die ze in speelse vormpjes mutileren.

Engeland: Het Rollende Kazen Festival
Iedereen die denkt dat Hollanders geobsedeerd zijn door goudgele zuivelhompen, hebben nog nooit iemand uit Gloucester ontmoet. Ieder jaar rollen deze Engelse gekkies met een rotvaart van een berg af. Samen met een rond kaasje. De ambulances uit de omgeving staan onderaan de heuvel preventief met brancards opgesteld. Jaarlijks rollen de kaasfreaks namelijk in grote getale het ziekenhuis in. Het concept is simpel: ben je eerder dan de gigantische kaas over de finish, dan mag je hem opeten. Cheesy science-weetje: een kaas rolt sneller dan een mens.

Spanje: Entroida
Heb je die Spanjaarden weer met hun obsessieve gooigedrag.  Ieder jaar wordt in het dorpje Laza met ragharde kluiten modder gesmeten.  Als je dit al niet trekt, wacht dan tot wat er komen gaat. Terwijl de dorpelingen met zand in de weer zijn, trekt een groep jonge mannen de bergen in om, jawel, rode mieren te verzamelen. Ze schoffelen de insecten in zakken zand en besprenkelen deze vervolgens met azijn. Dit maakt de mieren buitengewoon chagrijnig. De bloedlinke beesten worden vervolgens  in het gezicht van random voorbijgangers gekwakt. Olé.

Gelukkig kun je met CJP-korting naar festivals waar je wél heel graag heen wilt.
Naast Nederlandse hier-moet-je-bij-zijn-klassiers als Solar, Sky City Festival, de Beschaving, Extrema en de Parade,  krijg je via CJP ook tot € 89,- korting op internationale hoogtepuntjes (zonder baby’s, mieren of kazen) als Sziget en Exit Festival.

Gepubliceerd: http://www.cjp.nl/blog/2014/05/9-extreem-bizarre-festivals/72951/

Tags from the story
,