Art without naakt is just meh

Blote lichamen in de kunst: het blijft fascinerend. Logisch ook, want zonder naaktheid waren deze vier kunstwerken random afbeeldingen geweest die je geen blik waardig had gegund.

Het begon allemaal met oermensen die naast kleding van huiden, Venusbeeldjes maakten. De Grieken maakten vervolgens wulpse beelden van naakte mannen en in de middeleeuwen werden goden in hun blootje uit stenen gehakt. In de klassieke periode was een afgetraind postuur hip om vast te leggen. Er kwam even een dipje in de trend tijdens de Middeleeuwen, maar in de renaissance kregen billen, borsten en geslachtsdelen een comeback. Preutsheid laaide op in de 19e eeuw, toen mocht naakt alleen in een klassieke setting, maar tegen het einde van deze eeuw werd dit kortzichtige gedoe verbroken en toonden de impressionisten blootjes in verrassende settingen. Wij geven je een overzicht van kunstwerken die vet saai zijn zonder naakt.

Helmut Newtons Self Portrait with Wife and Models, Vogue Studio, Paris 1981

Anno nu zie jij in FOAM een collectie foto’s van Helmut Newton waarbij naaktheid wordt gevierd. De fotograaf geeft bloot zijn een betekenis van erotiek, seksualiteit en macht. De Duits-Australische fotograaf begon als persfotograaf en werd uiteindelijk in de jaren zestig in Parijs modefotograaf voor de Franse Vogue. In zijn werk staat de vrouw centraal. Hij adoreerde krachtige, sensuele en verleidelijke types en zette de oestrogeen-bommen neer met een dominante kracht die aantrekkelijk en angstaanjagend is in één. Daarbij liet hij het psychologische machtsspel tussen mannen en vrouwen zien. Helmut Newton speelde met de grenzen tussen modefotografie en erotiek, want mode is kleding en kleding bedekt naaktheid. Met dat motto zorgde hij voor een nieuw gevoel in modefotografie.

Dit kunstwerk zonder naakt:


Iets met paskamers.

Édouard Manets Le déjeuner sur l’herbe

De controversiële kunstenaar Édouard Manet was tijdens de negentiende eeuw een rebels type in de Franse kunstwereld. Zo maakte hij een schilderij over een dronkenlap en noemde het: De absintdrinker (1859). Zijn werk werd vaak geweigerd door de Parijse salon, maar toen zijn vader overleed erfde hij zoveel geld dat hij niet langer afhankelijk was van deze opdrachtgevers. Zijn werk Le déjeuner sur l’herbe (Lunch op het gras) komt uit die tijd. Je ziet de broer en de zwager van Manet lekker picknicken met een blote vrouw en een dame die half naakt in een beekje staat (te plassen?). Een schilderij dat echt niet kon in die tijd. De afbeelding blijft de kunstwereld achtervolgen. Dik honderd jaar later bracht de Britse new wave-band Bow Wow Wow hun album The Last of the Mohicans uit en de cover ziet er net zo uit als dit schilderij. Wederom ophef.

Dit kunstwerk zonder naakt:


Een loeisaaie picknick van vier mensen met kleren aan.

Gustave Courbets L’Origine du monde (The Origin of the World)

De Franse kunstenaar Gustave Courbet schilderde dit schilderij in 1866. Het was zijn meest provocerende werk ooit. Je ziet een liggend vrouwengeslacht zonder armen en benen en voor iedereen die uit zijn of haar moeders lichaam komt: dit is ook jouw oorsprong. Het haarscherpe gedetailleerde naakt werd in die tijd alleen getolereerd in mythologische context en deze waarheidsgetrouwe vulva is dan ook een afzetting tegen de hypocriete houding van de kunst liefhebbende burgerij. Het werk kwam een tijdje geleden wederom in het nieuws toen kunstenares Deborah de Robertis in het Musée d’Orsay met haar ontblote pussy voor het schilderij ging zitten. De toeschouwers keken geschrokken, terwijl ze wél het schilderij van Courbet als kunstliefhebber bewonderden. Wederom een aanval op hypocriet kunstliefhebber-gedrag.

Dit kunstwerk zonder naakt:


Een homp stof rond kruisgebied.

Kanye Wests Famous

Een gestoorde narcist of een briljant kunstenaar? Je kunt zeggen wat je wil over Kanye West, hij blijft spraakmakend door zijn uitspraken (‘Mark Zuckerberg, geef me geld!’) en daden (zijn kind North West noemen). Deze week veroorzaakte Kanye wederom opschudding en dit keer meer dan de gemiddelde vibratie in zijn autotune. Bij zijn nummer Famous, waar de comedian Aziz Ansari en Eric Wareheim eerder al een officieuze video voor schoten, lanceerde de rapper een video waar hij naakt in bed ligt. Niet alleen naast zijn vrouw die vooraan stond bij het uitdelen van billen en implantaten, maar ook naast een naakte Bill Cosby, Donald Trump, Rihanna, Anna Wintour, George W. Bush, Amber Rose, Chris Brown en Taylor Swift. Hij wil niet zeggen wie een hologram is en wie echt in dat bed heeft gelegen. Nu is iedereen boos, inclusief Taylor Swift, omdat hij in het nummer ook nog zingt ‘I feel like me and Taylor might still have sex  I made that bitch famous’. Tjsa, kunst of kutstreek?

Dit kunstwerk zonder naakt:


Een supersaai logeerpartijtje in pyjama.

Gepubliceerd op CJP.nl, 30 juni 2016.