Backstage beppen met Shamir

Een onderonsje achter de schermen met het genderloze talent dat handjeklapspelletjes én de koe-bel weer op de kaart zet.

Schattig, vrolijk, lichtelijk awkward en oh so American; want alles is amazing of whatever. Dat is Shamir. Je kunt hem kennen van zijn blije hit On the Regular die op het debuutalbum Ratchet staat. CJP ontmoette de 20-jarige zanger uit Las Vegas backstage na zijn optreden op Lowlands en ontdekte het backstage-leven door Shamirs ogen. Als je je afvraagt of de zanger nét zo hoog praat als dat hij zingt: ja. En komt geen heliumballon aan te pas.

Dansende Europeanen

Shamir stond eerder al te shinen in Nederland, of in ‘the Dutch’,  zoals hij ons land zelf noemt. ‘Daar zijn we nu toch? Beide keren hier waren amazing.’ Het blijkt namelijk veel moeilijker te zijn om Amerikanen aan het dansen te krijgen, dan Europeanen. ‘Hier gaat de crowd los, daar word ik heel gelukkig van.’ Shamir doelt op zijn concert in de India op Lowlands. De zaal stond niet ramvol, maar ging wel uit zijn dak. Na afloop knuffelde hij tientallen fans in het publiek. Ah, lief!

Typerende rider

Shamirs grootste verlangen tijdens een festival is wodka. Anders nog iets, meneer? ‘Nee, ik probeer niet zo kieskeurig te zijn over de rider, want ik eet toch nooit alles op en dan is het alleen maar verspilling.’ Shamir giechelt – hihihi – en draait vlechtjes om zijn vinger. Een tafeltje verder op zit zijn band, waaronder de fantastische drag queen die de show naar een hoger level (en lager stemgeluid) tilde. Er komt een festivalmedewerker bij onze picknicktafel staan. Even geen wodka, is zijn diepdroevige boodschap. Wel wijn. Witte of rode. Of bier. Kiest u maar. ‘Ook prima’, fluistert Shamir. ‘Het maakt nu toch niet meer uit. Ik wilde graag wodka vóór het concert, niet erna. Wodka is mijn redbull. Op een perfecte concertdag rook ik voor het concert een paar sigaretten, drink ik wodka en doe wat stemoefeningen. Dat was vandaag helaas niet gelukt.’ Gelukkig was het concert een glitterbal van een show. Ook wodka-loos.

Androgene koe-bel-house

Met producer Nick Sylvester maakt Shamir een combinatie van jaren-tachtig-pop, jaren-negentig-house, disco, dancepunk, electropop, hiphop en R&B. Ingrediënten voor deze muzikale mengelmoes zijn simpele drummachines, synths, een androgyne-gevoel, knetterhoge zangstem waar gecastreerde kerkkoorkindertjes een puntje aan kunnen zuigen én een koe-bel. ‘De koe-bel heb ik niet zelf verzonnen hoor. Komt van mij producer. Ik laat hem graag zijn gang gaan, want dat werkt! Ik vind dat te veel mensen neerkijken op de koe-bel. Het leuke van het instrument is dat het en soort schoolpleinachtig speeltuingevoel creëert.’ De puzzelstukjes vallen op hun plek. Gevolg: handjeklapdansjes van het publiek.

Geslachtsverwarring

‘Gewoon op mijn kamer schrijf ik mijn beste muziek. Tijdens het festivalseizoen is daar bijna geen tijd voor en dan ben ik ook nauwelijks alleen. Soms neem ik met mijn telefoon wat loops op of produceer kleine demo’s die ik dan thuis uitwerk. Leuk en gemakkelijk om te doen, maar daar blijft het bij. Deze tour is de eerste keer dat we in een bus met bedden slapen in plaats van in hotels. Echt echte tour, dus. In de bus luister ik veel muziek voor inspiratie. Er is een zanger, Oscar, (niet Oscar and the wolf, red.), die ik voor het eerst zag tijdens Visions Festival in Londen. Ik luister deze hele trip al naar zijn muziek. Het is zo te gek. Daarnaast schrijf ik voor mezelf grappige scenario’s, korte verhalen en filmsscripts als ik in de bus zit. Als ik als zanger op het podium sta, vind ik het moeilijk om te praten en ben ik heel serieus, maar ik heb in Vegas een tijdje stand-up comedy gedaan. Ik maakte droge stukken over het leven, wonen in Vegas en dat ik vaak word verward met het andere geslacht. Nu ik meer in de schijnwerper sta gebeurt dat steeds vaker.’ We kunnen ons er wel iets bij voorstellen door zijn hoge stemgeluid, lange lokken en FKA-twigs-neuspiercing. Shamir gaat dan ook liever onder de noemer genderloos.

Artiesten BFF’s

We vragen Shamir of hij kan omschrijven hoe zijn perfecte festivaldag eruitziet. ‘Het verschilt’, zucht Shamir. Af en toe hou ik bij aankomst een klein discodutje, maar meestal moet ik meteen soundchecken. Soms ontmoet ik andere artiesten in de backstage, zoals die keer dat ILOVEMAKONNEN in de kleedkamer naast mij zat. Ik besloot gedag te zeggen en hij vertelde me dat hij mijn fan was. Dat was so cool. Als ik vroeg speel, dwaal ik soms na afloop over het terrein, zoals bij Wildernis Festival in Engeland. Daar had ik de kans om wat bands te zien spelen. Låpsley was die dag jarig. Zij is mijn beste labelvriendin, want ze is heel grappig en cool. I love her. We staan vaak samen op dezelfde festivals. Tijdens Wildernis Festival kookte ik enchiladas voor haar verjaardag. Ik hou van alles wat met Mexicaans eten te maken heeft, voor mijn vrienden thuis in Vegas kook ik ook altijd Mexicaans op feestjes. Mijn specialiteit. Soms feesten we backstage met de band. Ik noem hen my hot mess. Ze zijn super grappig, we zijn altijd aan het dollen en luisteren samen naar rockmuziek. Maar ze passen ook goed op me. Ik verdwaal nogal vaak en als ze erachter komen dat ik kwijt ben, dan zoeken ze me.’ Wel zo handig als je samen op het podium moet verschijnen.

Tekst & beeld: Martine Bakker
Gepubliceerd: https://www.cjp.nl/blog/2015/09/backstage-beppen-met-shamir/76999/

Tags from the story
, , ,