Beyoncé: het zou je moeder maar zijn

Queen Bee die twee honingzoete stemmen onder haar vleugels neemt: dat is het leven van Chloe (17) en Halle Bailey (16). Deze twee supersterren in de dop zijn de Beyonces van de toekomst en dit is waarom.

Mocht je het gemist hebben – omdat je maanden in quarantaine aan een citroensapkuur hebt gezeten – Beyoncé’s Lemonade is het spraakmakende visuele album dat strijdt tegen vreemdgaan en voor Black Girl Magic. In deze krachtige film zie je shots van een twerkende Serena Williams, hoor je de traanbuis-exploderende poëzie van Warsan Shire en zie je een groep stoere jonge vrouwen samen met Queen Bee hangen op een typische Louisiana-patio. Een viering van jong talent en natuurlijke schoonheid. Twee van de jonge vrouwen zijn de zusjes Halle en Chloe: Beyoncé’s protegés.

Mini-Beyoncé

De meiden komen niet uit een bijster muzikale familie, maar hun moeder vond het wel belangrijk om ze als kind op audities te sturen, zodat ze zelfvertrouwen kregen en zich goed konden gedragen in de buurt van vreemden. Zo werd Chloe op driejarige leeftijd gecast als mini-Beyoncé in de filmThe Fighting Temptations. Niet wetende dat ze jaren later samen met haar zusje een deal van een miljoen dollar zou tekenen bij de wereldster.

Chloe en Halle begonnen hun muzikale carrière in 2011, zoals zoveel kindsterren in de krochten van YouTube. De zangeressen waren toen 11 en 12 jaar en plaatsten hun covers op het videokanaal. ‘We verveelden ons die middag en dachten ‘waarom niet?’, legt Chloe uit in een interview met ABC News. Hun vader was daar eerst geen voorstander van, maar toen ze een cover van Beyoncé’s Best Thing I Never Had online hadden gezet, hing The Ellen Show kort daarna aan de lijn. Of ze langs wilden komen. Dit resulteerde in een tour door Amerika.

Ondertussen had vaderlief zijn baan als effectenmakelaar opgezegd om zijn dochters te managen. Ze postten steeds vaker video’s online. Liedjes van Beyoncé, maar ook van Lorde, Katy Perry en Adele. Chloe speelt de piano en zingt met haar klassieke R&B-stem vol vibratie. Halle zingt met een geluid vol jazz-invloeden, terwijl ze rockend de gitaar bespeelt. De meiden leerden hun muzikale skills met de hulp van YouTube tutorials.

Viraal tegen de muur

Op een dag besloten ze tegen het tv-meubel op de grond plaats te nemen en hun versie van Beyoncé’s Pretty Hurts te zingen. Overal ter wereld deelden mensen het met elkaar en de video’s op hun kanaal zijn nu zo’n 56 miljoen keer bekeken. ‘Toen kregen we op een dag een email van het Parkwood Entertainment digital team, Beyoncé’s management. Ze zeiden: Jullie zijn fantastisch, mogen we jullie video posten op al Beyoncés sociale kanalen en hebben jullie al een label?’, vertelt Halle tijdens een uitzending van ESSENCE live. ‘We werden helemaal gek en begonnen te springen van blijdschap. We schreeuwden: waarom vragen ze ons of we getekend zijn? Een paar dagen laten kregen we een telefoontje dat Beyoncé ons wilde tekenen.’

Zoet met een beat

De meiden hebben nu een contract gekregen om zes albums op te nemen onder de vleugels van Beyoncé. Ze laat hun artistieke vrijheid daarbij volledig vrij en geeft ze advies waar ze kan. Dus arrangeren de meiden hun eigen vocalen, nemen zelf demo’s op en creëren een triphop/indie/R&B-sound. Hun eerste EP heet Sugar Symphony. ‘Zoete harmonieën en harde beats’, volgens Chloe. De debuutsingle heet Drop en is een combinatie van R&B, rock, soul en funk. Net zo zoet en hard als een dropje.

Niet alleen Queen Bee is fan van de meiden, ook Michelle Obama herself zorgt ervoor dat de wereld ziet hoe getalenteerd deze twee wereldsterren in de dop zijn. Zo mochten Chloe en Halle voor haar SXSW-keynote speech hun nummers zingen, terwijl Queen Latifah en Missy Elliott getuigen waren. Ook openden ze het White House Easter Egg Roll-event. Ze stonden eigenlijk niet op het programma, maar Michelle Obama zorgde ervoor dat de hele planning lastminute werd omgegooid, zodat de meiden hun nummers lieten horen. Met als slagroom op de (zestiende verjaardag van Chloe) taart een dikke knuffel van de first lady.

Gepubliceerd op CJP.nl, 1 juli 2016.