Bikrams stoomoven

2014! Vreten op aarde en lallend nieuw jaar in is weer verleden tijd. Dus meet ik mezelf een veganistisch, non-alcoholische, Bikram yoga-ende, geheelonthoudende levensstijl aan. Zo kom ik voornemelijkerwijs dichter bij mijn skinny-self. Op de Overtoom is een leuk yogaschooltje. Voor 25 euro krijg je op de eerste dag een leenmatje, een handdoek en een Vita Coco’tje. En vervolgens kun je nog negen dagen achter elkaar naar hartenlust langskomen. Challenge accepted. Ik ga 10 dagen (zonder uitzondering!) mezelf eens lekker uit elkaar trekken.

Bikram-Choudhury-Bikram-Yoga-TMR-Seminar
(Shining Bikram himself)

Bikram yoga duurt anderhalf uur en heeft 26 poses. Deze zijn altijd hetzelfde. Je kunt ze dus relatief eenvoudig masteren. En je verbrandt tot 1000 calorieën per lesje. Halleluja. De les begint altijd met diep in- en uitademen. Ik voel me dan omgeven door John Coffey’s van The Green Mile. Vervolgens ga je staande allerlei balans- en spieroefeningen doen. Poses waarbij je van je levensdagen nog nooit zo gezweet hebt. Als je dan eindelijk mag gaan liggen, moet je je tenen aanraken (hoe kunnen mensen dat!), verschillende dieren imiteren en je eigen organen uitwringen met je lichaamshouding. Vervolgens blaas je imaginaire kaarsjes uit en zit het er weer op. Je bent ultiem zen, je houding verbetert, vet verdwijnt als sneeuw voor de zon, je hoofd is leeg en je bent elastischer dan ooit. Piece of low-fat cake.

858457dd-83b9-4ea8-bc4a-3e05ea3b35431
(Voor de mensen thuis: De verwarming aan en gaan met die banaan.)

Dag één
Onvoorbereid had ik de heetste outfit aller tijden aangetrokken. Een shirt dat tijdens grondbuigingen mijn boezempartij tot aan mijn oren drukte, een dikke trainingsbroek die niet opgerold wilde blijven en losse lokken die voor mijn ogen vielen. Niet bevorderlijk voor de charmantheid of belangrijker, lichaamsafkoeling. Gelukkig is meedoen belangrijker dan winnen. En zelf als je niet meedoet, is dat ook yoga werd me verteld, omdat je dan naar je lichaam luistert. Dus als je even wilt zitten, kan dat gewoon. Ik begon te luisteren naar mijn lijf. Even inkomen, het is pas dag één.

Dag twee
De kameel vind ik heerlijk. Je buigt je rug in een soort brug. Net als toen je als kind dacht dat je een turnster was. En vervolgens klap je in één keer al die emoties en chakra’s open. Sommige mensen barsten in lachen of tranen uit. Ik was gefascineerd door een man op leeftijd met een opvallende bilspleet in een snaarstrak broekje. De docent sprak me aan op mijn ongeduld, maar complimenteerde me ook voldoende zodat ik trots was na afloop. Note voor morgen: hardloopbroek is ook geen succes ondanks de zogenaamde vochtopnemende capaciteit.

Dag drie
Ok, lekker geshopt en diverse gekleurde shirtjes gekocht, een kort broekie en semi-charmante sportbeha’s. Maar hé dit is een investering. Ik ga dit nog héél vaak doen, dus dan kan ik beter mijn gear op orde hebben. ‘Negeer dat je vanochtend als manke Kapitein Iglo uit je bed kwam. Nee, je kunt dit heus wel tien dagen’. Dus nestelde ik me ’s middags wederom op mijn matje in de hoek van de ruimte. Foute keuze want for some reason was het daar extra heet. Opnieuw zag ik sterretjes, maar dit keer kwam dat niet omdat de strak bebroekte man voor me stond. Na afloop kreeg ik mijn vertrouwde portie denkbeeldige schouderklopjes. Maar de rest van de dag heb ik als een soort zombie doorgebracht. Honger. Moe. Mank. Moe. Gaap. Gaap. Lusteloos.


(Muzikaal intermezzo)

Dag vier
Mijn handen zijn zo gerimpeld als die van een granny en ik ben ontzettend uitgeput. Gadver, ik moet nog zes keer! Ik heb wel een coole paarse yogamat gekocht om mijn leed te verzachten. Om te patsen met mijn gezonde levensstijl ben ik na de les een paar rondjes door het Vondelpark gaan fietsen met dat ding onder mijn arm. Take this! sportieve types die in het park hardlopen; ik zit op yoga!

Dag vijf
De leraar legt uit dat als je steeds maar water drinkt, je juist misselijk wordt en je niet in hogere sferen raakt omdat water drinken afleidt. Dus het beste is om niets vloeibaars tot je te nemen tijdens de les. Waarom heb ik hier in hemelsnaam naar geluisterd en mijn flesje in mijn kluis gelaten?! Nu denk ik alleen maar aan stromende rivieren en plees waar ik mijn hoofd in wil duwen. Focus! Denk aan je ademhaling!

Dag zes
Ok de ergste spierpijn van mijn leven, kan gebeuren. Eén dagje rust moet kunnen. Maar morgen ga ik gewoon weer met frisse moed.

Dag zeven
Oh wat ben ik zwak! Ok nog één dagje rust. Maar morgen ga ik echt.

Dag acht
Echt.

Dag negen
Morgen echt.

Dag tien
Reminder aan mezelf: die mat nog een keer ophalen.

Namasté.

2 Comments

Comments are closed.