Carrièreswitch voor moorddadige kapper

Waarom koos Sweeney Todd voor een beroep als kapper? Er bestaan genoeg andere jobs die minder voor de hand liggen én net zo’n horrorsetting kunnen veroorzaken.

Sweeney Todd gaat over een moorddadige kapper uit Londen die zijn slachtoffers neersabelt met een scheermes, om ze vervolgens te bestelen en in een gat onder de grond te dumpen. Daar onder de grond maakt zijn buurvrouw en lover Nellie Lovett vleespasteitjes van de lichamen, die ze vervolgens verkoopt in haar taartenwinkel een paar deuren verder. De winkel is met een geheime gang verbonden aan de kapperswinkel van Sweeney. Zo, dit is zonder al te veel spoilers zo’n beetje het verhaal dat je nu kunt zien in de musicalversie. Ondertussen bieden wij wat alternatieve verhaallijnen.

Reformwinkelier

Als er weer zo’n zaad-vragend type binnenkomt dat geen genoeg kan krijgen van chia of hennep kan de retarded reformwinkelier Sweeney zich niet meer in bedwang houden en gaat voor een sessie ‘in mootjes hakken’. Hij laat de klant eerst even rustig langs alle geurkaarsen met helende bijenwas uit Tahiti wandelen, luisteren naar de zen-makende geluidsopnames van kibbelende dolfijnen en op gepelde walnoten knabbelen. Op het moment dat de klant in gedachten verzonken staat te twijfelen tussen kokosbloesemsuiker en agave-siroop, haalt de winklier zijn naar beneden kijkende hond uit het magazijn voor de killing attack. Van de overgebleven lichaamsresten maakt Nellie Lovett rode smooties die de bloeddruk naar beneden brengen en de hartslag omhoog.

Kantoorambtenaar

Er zijn al twee bakjes koffie genuttigd uit het apparaat van de directeur, waar de kantoorambtenaar Sweeney eigenlijk niet aan mag zitten. Zijn bureau staat er keurig bij. Het fotolijstje met de geforceerd-poserende familie staat recht, de nietmachine zit tot de nok toe vol met nietjes en de op post-it’s gekrabbelde to-do-lijsten worden gestaagd afgewerkt. Dan blijkt dat zijn afspraak van 11:00 uur al om 10:57 in de lift staat, waardoor de minuten-planning behoorlijk in de soep loopt en de mailing er niet meer op tijd uit kan. Logisch dat de kwade kantoorambtenaar zijn afspraak met een simpele beweging van het leven berooft, door zijn/haar hoofd met de glasplaat van de kopieermachine te pletten. Nellie Lovett print vervolgens de communicatiestrategie met behulp van het stoffelijk overschot: denk aan bloederige inkt.

Makelaar

Op een Vespa haalt de moordlustige makelaar Sweeney zijn klanten op. Eenmaal bij het gewenste appartement, drie hoog achter, verwacht het slachtoffer een mensenmassa aan te treffen die allemaal gaan voor een lage hypotheekrente en lukraak overbieden. De makelaar vertelt de klant, als ze bij de uitgestorven plek aankomen, dat ‘het een unieke privébezichtiging is’. Bij binnenkomst draait hij de deur in het slot en als ze op het balkon staan, bedwelmt hij het slachtoffer met een gedetailleerde uitleg over de monsterschuld die hij/zij aangaat. Daarna verandert het balkon in een emotionele achtbaan en maakt Nellie Lovett geldbiljetten van het stoffelijk overschot, die via de pinautomaat een paar deuren verder in het uitgaansleven verspreiden.

Schoonheidsspecialist

De ziekelijke schoonheidsspecialist Sweeney zoekt zijn slachtoffers uit op exemplaren die qua schoonheidsideaal niet meer te redden zijn. Komt er een geval binnenlopen met een gezicht als een lopend buffet vol mee-eters of een glimmende T-zone als een tl-buis, dan begeleidt hij deze persoon naar de speciale ruimte met visjes. Deze zijn getraind om al het eelt van het menselijk lichaam te eten. Dit is doorgaans een ontspannende schoonheidsbehandeling, waar ijdele mensen veel geld voor neertellen. Alleen komt nu het verrassingsmoment. De schoonheidsspecialist plempt deze persoon in een bad vol piranha’s. Van de overgebleven botten maakt Nellie Lovett een talkpoeder dat goed helpt tegen een vette en gemengde huid.

Schoenmaker

Een klant komt binnen met een loslatende zool die doet denken aan een klapschaats. De kaken van de klant produceren overmatig veel geluid en de bloeddorstige schoenmaker Sweeney vangt iets op over het weer. Ondertussen blijft hij bij zijn leest, maar als de klant heel even niet oplet, vermoord hij hem met een juist-getimede schoenlepel tegen zijn/haar slaap. De wand met uitgestalde potjes ledervet blijkt een geheime deur te hebben en de schoenmaker gooit het lichaam er achter. Daar maakt Nellie Lovett authentieke lederen pumps van mensenhuid die ze vervolgens verkoopt via haar fashion blog www.lalalederilovett.com.

Gepubliceerd op CJP.nl: https://www.cjp.nl/blog/2016/04/carriereswitch-voor-moorddadige-kapper/77791/

Tags from the story
,