Corinne Duyvis: autisme met ballen

Corinne Duyvis debuteert met haar kidlit-fantasy: Otherbound. Een genre dat in Amerika ‘like the coolest thing ever’ is. Stoer is de roze-gelokte schrijfster sowieso, want haar boek zit vol kleine verwijzingen naar haar eigen autistische, biseksuele leven. Doel? Een rolmodel zijn voor tieners.

Otherbound is een loeispannend verhaal voor liefhebbers van jeugdliteratuur en fantasy-fanaten. Het gaat over een meisje uit een andere dimensie, die mentaal communiceert met een jongen op aarde. Het debuut kenmerkt zich door de subtiele toevoeging van LGBT- en mindervalide karakters en ontving lovende kritieken. Bijzonder is dat de Nederlandse direct met een Amerikaanse agent en uitgever werkt. Vlak voor haar vertrek naar de U. S. of A, ontmoet CJP de Amsterdamse voor een appelsapje aan de gracht.

Hoe belandt een Nederlands meisje in de Engelstalige fantasy-scene?
‘Tijdens de puberteit bezocht ik veel fan-fictionachtige fantasy-websites. Daar raakte ik zó gewend aan het Engels, dat schrijven in die taal automatisch ging. In Amerika is de markt voor mijn genre groter dan in Nederland. Nu een Nederlands boek schrijven? Dat zou ik niet meer kunnen denk ik! Wel verwerk ik veel Hollandse elementen in mijn fantasiewereld zoals drop, herenhuizen, poffertjes en grachten.’

Mensen kennen jou wellicht als kunstenares uit Sterren op het Doek. Van portrettekenaar naar schrijfster. Twee compleet verschillende dingen. Hoe zit dat?
‘Ik heb een kunstopleiding gedaan met een focus op portrettekenen en stillevens, want ik houd van realistische houtskooltekeningen. Het is straight forward materiaal, omdat je niet wordt afgeleid door kleur. Nu ik schrijf raakt tekenen meer op de achtergrond, want typen vergt al mijn aandacht. Ik wil op den duur zowel schrijven als portretteren, want ik mis het kladderen met materialen wel.’

Zitten er elementen van je eigen leven in je debuut Otherbound?
‘Het boek gaat over een Amerikaanse jongen die iedere keer dat hij zijn ogen sluit, kijkt door de ogen van een meisje uit een andere wereld. Hierdoor kan hij zich niet concentreren en hij heeft geen hobby’s of vrienden. Artsen en familie denken dat hij epilepsie heeft. Dan leert hij hoe hij haar wereld kan beïnvloeden en hoe ze kunnen communiceren. Vanaf dat moment: shit goes down. Beide personages zijn op verschillende manieren gehandicapt. Handicaps zijn vaak zo’n big issue bij mensen, maar voor mij is het net als blond zijn of van paardrijden houden. Een onderdeel van je leven. Ik ben autistisch en houd me veel bezig met de positie van gehandicapten in de samenleving. Ik vind het belangrijk om in mijn boeken een grote variatie aan personages te beschrijven. Zo is het meisje in mijn boek ook biseksueel, net als ik.’

Hoe reageert jouw omgeving op jouw autisme?
‘Ik kom veel verschillende attitudes tegen. De een vindt dat ik me aanstel, de ander heeft ontzettende medelijden met me omdat ik ‘zo’n nare ziekte’ heb. Ik vind dat je moet luisteren naar wat een autistisch persoon zelf van zijn of haar situatie vindt. Ik zou het hebben van autisme niet willen veranderen. Ook al ben ik veel gepest, was ik op jonge leeftijd depressief en kon ik de middelbare school niet afmaken. Het is een onderdeel van mijn leven. Door het autisme kan ik soms obsessies hebben. Zo was ik als kind bijvoorbeeld obsessed door speelgoed. Als vierjarige moest ik trollen in alle kleuren van de regenboog hebben. Mijn ouders werden gek. Later werden dat My Little Pony’s, griezelboeken of X-men comics. Eigenlijk is schrijven nu een obsessie van mij. Gelukkig werpt alle tijd die ik hierin steek nu zijn vruchten af.’

Wat doe jij als je even uit de schrijfbubbel wilt ontsnappen?
‘Mijn uitlaatklep is Krav Maga: een Israëlische vechtsport die is gebaseerd op mensen uitschakelen. Alles mag. Bijten, ogen uitsteken, botten breken. Het gaat om het overleven als je op straat wordt aangevallen. Het is wel grappig, want door mijn vecht skills raadplegen collega-schrijvers mij soms als martial arts consultant.’

Iets wat je totaal niet verwacht bij jou, brute martial arts krachten. Probeer jij in jouw boeken ook stereotypes te doorbreken?
‘Het gebeurt vaak dat in jeugdliteratuur handicaps worden beschreven als iets negatiefs. Lezers krijgen het idee dat voor een gehandicapte het leven alleen maar pijn lijden is. Maar ikzelf, en veel anderen die ik ken, ervaren dat helemaal niet zo. In fictie worden handicaps vaak gebruikt bij een zielig personage. Daarbij worden de symptomen vaak fout voorgesteld en zijn er vreemde stereotypes aan verbonden. Waar halen mensen vandaan dat handicaps altijd negatief zijn? Dat wordt beïnvloed door wat je leest en ziet in de media. Samen met andere jonge auteurs ben ik daarom een platform begonnen. Hier recenseren wij boeken op basis van de omschreven handicaps, bespreken wij symptomen en kunnen lotgenoten hun ervaringen posten. Schrijvers kunnen dit als waarheidsgetrouwe inspiratie gebruiken.’

Je bent heel open, dat moet inspirerend zijn voor anderen. Had je zelf ook een rolmodel als tiener?
‘Mijn autisme en biseksualiteit zijn onderdelen van mezelf. Ik wil er open over zijn. Als ik daarmee anderen kan helpen is alleen maar leuk. Voor jonge mensen is het belangrijk om iemand te hebben waar van je kunt denken ‘this person is like me’. Als tiener had het veel voor mij kunnen betekenen als er een andere autistische fantasyschrijver was geweest. Hetzelfde geldt voor rolmodel met mijn geaardheid. Ik dacht altijd: ‘Ben ik nou lesbisch of ben ik het niet?!’. Als iemand toen had gezegd: ‘Je bent gewoon biseksueel.’, dan had ik kunnen denken: ’Oooh is dat ook een optie?’. Dat had veel frustratie gescheeld. Gelukkig heb ik een hele open familie, niemand had issues, maar ik kan me voorstellen dat het in andere families moeilijker kan zijn.’

Op 30 augustus kunnen fantasy-liefhebbers Corinne ontmoeten tijdens haar Nederlandse boeklounge in American Book Centre. Otherbound is daar verkrijgbaar. Met je CJP-pas krijg je altijd 10% korting. Daarnaast mag CJP 3x het boek Otherbound weggeven. Klik op de winactie-knop om mee te doen!

Gepubliceerd: http://www.cjp.nl/blog/2014/07/corinne-duyvis-autisme-met-ballen/73093/