Cowboy uit het wilde oosten

Zanger en liedjesschrijver Rob Dekay stond al op festivals als Lowlands, Oerol en Paaspop. Toch komt hij nu voor het eerst met eigen muziek.

Rob Dekay Hameka (29) verkoos als tiener een werkend leven boven zijn studieboeken. Zo was hij vuilnisman, stratenmaker en fabrieksarbeider. In zijn vrije uurtjes schreef Rob raps die langzaam transformeerden in liedjes. Onder de douche, op de fiets en in de werkpauzes werd er gezongen en in het weekend viel hij in op het podium bij muzikale vrienden. Langzaam kwam Rob in het muziekwereldje terecht. De zanger werkte samen met hiphop-formatie FATA, werkte aan rapper Akwasi’s album Daar Ergens en zong over Leuke Meisjes met rapper Dio. Na al die samenwerkingen werd het tijd om zelf te shinen. Rob besloot zich op zijn muziek te storten. Het harde werken resulteerde in Alles Gaat Voorbij, een debuut-EP vol soulvolle countrypop. CJP ondervroeg Rob aan de hand van zijn nummers.

Alles gaat voorbij

Van welke periode ben je blij dat het voorbij is?
‘De periode van onzekerheid qua werk en hoe ik mijn leven invulling geef. Nu weet ik goed wat ik wel en niet wil en ben ik blij dat eindelijk duidelijk in beeld is. Het voelde alsof er iets ontbrak en dat gevoel heb ik nu niet meer. Nu kan ik muziek maken en bestaat er ook nog de zekerheid dat het bij een handvol mensen terecht komt. Ik was niet ongelukkig, maar heb nu het idee dat ik op het juiste pad zit.’

Tikken van de tijd

Wanneer vliegt de tijd voor jou?
‘Als ik met goed gezelschap in de kroeg sta. Vooral als ik mijn vrienden een tijd niet heb gezien. Voor je het weet, gaat dan de zon weer op. De tijd vliegt ook als ik een goede serie kijk. Nog één aflevering. Oké, nog eentje dan. Dat gevoel. Ik ben heel blij dat Netflix van die coole series maakt, ben zelf begonnen aan Luke Cage. Superhelden vond ik als kind al stoer. Daarin ben ik een typische jongen. Vroeger was je blij als er een Spiderman-film uitkwam, nu zijn er hele series over bovenmenselijke personages.’

Wist ik het

Hoe wist je dat je countrypop moest maken?
‘Vroeger luisterden wij thuis veel Ierse folkmuziek. Dat is het begin geweest. Of het nou Arabisch, Afrikaans of Europees is; ik heb een liefde voor folk. Het stamgevoel vind ik zo puur, dat wilde ik ook op mijn manier. Ik vind die sfeer rondom country stoer; geen auto’s en iedereen rijdt op paarden. Als ik mijn eigen muziek mag maken, dan graag Nederlandstalig met sterk aangezette banjo’s en violen. Misschien komt het ook omdat ik uit het oosten kom. Country voelt als mijn cultuur.’

O.N.S. verhaal

Wat voor verhalen vertel jij met je liedjes?
‘Ze gaan niet alleen over de liefde, ook over vriendschap en machteloosheid. Mijn plaat gaat alle kanten op. In Wist ik het heb ik meerdere mensen uit mijn omgeving in één persoon gestopt. De een is overleden aan een ziekte, de ander heeft zijn eigen leven genomen. Voor hen heb ik het nummer geschreven. Het helpt niet meer, maar er lopen vast mensen rond die ergens mee zitten en hier iets aan hebben. Ik had in ieder geval wel wat aan het schrijfproces, omdat ik het verdriet zo kwijt kon. Ik heb muziektechnisch niet de weg naar de snelste hit gekozen, maar ik vind het leuk om verhalen te maken. Soms zijn verhalen goed genoeg voor een liedje. Dan blijven ze bestaan.’

Goeiemorgen

Ben jij een ochtend- of een avondmens?
‘Een nachtmens! Vaak moet ik na optredens nog terugreizen naar het oosten, dus lig ik nooit voor 01:00 uur in mijn bed. ’s Nachts leven is een interessante ervaring, want je gaat heel anders denken doordat alleen al de radio en tv ’s nachts anders zijn geprogrammeerd. Al moet ik nu steeds vaker vroeg op. Voor interviews bijvoorbeeld. Dan kan ik het me niet veroorloven om de hele nacht op te blijven en me te verslapen.’

Zondag

Wat is jouw ideale zondag?
‘Voetbal kijken in mijn stamkroeg in Deventer. Een bruin café van vrienden waar ik al kom zolang ik me kan herinneren. Of thuis, lekkere dingen halen, deur op slot, gordijnen dicht en helemaal niets. Het maakt me dan niet uit dat het buiten mooi weer is en ik niets doe. Alles moet tegenwoordig maar een doel hebben, soms is het beste doel gewoon in bed liggen. Als ik echt het idee heb dat ik iets mis, sta ik zo buiten. Het is goed voor je om een minstens een halve dag per week tijd voor jezelf te nemen. Ik heb ook wel eens last van fear of missing out, maar dat is levensgevaarlijk. Voor je het weet word je wéér brak wakker, terwijl je eigenlijk rustig aan wilde doen.’

Geef en Neem

Ben jij een gever of een nemer?
‘Ik hoop dat ik precies in het midden zit, maar weet niet of dat zo is. Omdat mijn bestaan zo onzeker is, hebben veel mensen me geholpen. Zo bood mijn broer me een half jaar onderdak aan en hebben vrienden mijn treinkaartjes naar Amsterdam betaald, omdat ik anders niet bij een optreden kon zijn. Als je het op die manier bekijkt, heb ik heel veel gekregen. Ik hoop dat ik ook iets kan teruggeven. Wanneer ik nu wordt uitgenodigd voor feestjes, neem ik die mensen mee. Als zij mij niet hadden geholpen, zat ik hier vandaag niet.’

Heb jij veel vrienden of een paar goede?
‘Tot een paar jaar geleden dacht ik dat ik honderden vrienden had. Maar ik denk nu dat ik mijn vrienden net op twee handen kan tellen. Ik woon nog steeds in mijn geboorteplaats en ken sommige nog van de basisschool. Vriendschappen waar je mee opgroeit zijn zoveel waard. We kunnen elkaar altijd bellen en dat is de reden dat ik nog in Deventer woon. De gekte van de Randstad is leuk, maar in het oosten heb ik mijn rustige basis. Voor deze mensen heb ik Geef en Neem geschreven. Het is mijn meest naakte liedje. Kwetsbaar en open. Ik heb misschien niet alles goed gedaan, maar ben blij dat we er nog met z’n allen zijn.’

Gepubliceerd: CJP.nl op 28 oktober 2016.
Beeld: CJP.

Tags from the story
, , ,