De extreemste bioscoopreacties aller tijden

Jij dacht dat gedachteloos anderhalve kilo popcorn wegschuiven al vreemd was?

Sommige films brengen wel heel veel teweeg bij het publiek. Zo ook één van de filmische pareltjes die wij vertonen tijdens CJP Serveert @ LIFF (deze staat ook in dit lijstje!). Geen zorgen, je komt er levend vanaf, met misschien hier een daar een blaar op je hand. Benieuwd naar de films die ergere fysieke aandoeningen veroorzaakten? Check hier de extreemste bioscoopreacties aller tijden.

1. L’Arrivée d’un train en gare de La Ciotat
Publieksreactie: hysterie, paniek en geschreeuw.
De klassieker draagt ook wel de verhullende titel Aankomst van een trein op het station van La Ciotat. Deze korte Franse zwart-witfilm mag zichzelf als één van de eerste bioscoopfilms ooit bestempelen. In 1884 namen de gebroeders Lumière de film op en in 1896 werd deze voor het eerst publiekelijk in de bioscoop getoond. Verhaal gaat dat de film als zó shocking werd ervaren dat het publiek gillend, schreeuwend en in paniek de zaal uit liep. De mensen dachten namelijk dat er een echte trein de zaal in reed.

2. Twilight Breaking Dawn, Part 1
Publieksreactie: epileptische aanvallen op kleine schaal.
Dat je onwel kunt raken van de uitdrukkingsloze uitstraling van Kristen is tot daaraan toe. Maar in het Amerikaanse Utah was er een man die claimde dat hij een epileptische aanval kreeg van de geboortescène van Bella’s vampierbaby. De flitsende rode, witte en zwarte lichten in combinatie met de bijtende Edward moet de man te veel zijn geworden. Wij verdenken hem ervan dat hij niet wilde toegeven dat hij niet tegen (nep)bloed kan en daarom besloot een aanval te faken.

Pokémon
Publieksreactie: epileptische aanvallen op grote schaal.
Oké, dit is geen film (daarom hoort het nog bij kopje twee) maar we willen je toch informeren over de gevaren van knipperlicht relaties, uh, knipperende beeldschermen. Pokémon is de ultieme winnaar op het gebied van grootschalig mensen platleggen met kleurfitsen. In een aflevering van het Japanse vechtersbaasje, explodeerde een vaccinatiebom om een computervirus te stoppen. Vervolgens schoten er seconden lang rode en gele flitsen over het scherm. Dit zorgde ervoor dat honderden mensen naar het ziekenhuis moesten. Slachtoffers varieerden van drie- tot zestigjarigen. We horen je denken, en nee, inderdaad, het waren niet de ouders. Klik niet hier als je géén epileptische aanval wil.

Terug van het ziekenhuis? We hadden je gewaarschuwd. Oké, volgende.

3. The Exorcist 
Publieksreactie: kotsen en kaakbreuk.
Deze horror uit 1973 is een klassieker. De film gaat over een kind dat is bezeten door de duivel. Daardoor kan ze haar hoofd 360 graden draaien. Dit gaat gepaard met veel gore dingen zoals bloed en slijm. Zó veel mensen werden misselijk tijdens de film dat er bioscopen waren die speciale ‘Exorcist barf bags’ uitdeelden. Warner Bros. werd zelfs aangeklaagd door een man die bewusteloos (hoe dan?) raakte tijdens de film, daardoor uit zijn stoel viel en zijn kaak brak. Vlak voordat de zaak voorkwam heeft Warner Bros. hem toch maar geld uitgekeerd.

4. Avatar
Publieksreactie: depressiviteit, suïcidale neigingen en een sterfgeval.
Ontdoe Avatar van al zijn 3-D pracht en praal. Waar gaat het verhaal dan over? Nou een bevolking blauwe indianen, een stuk ingepikte grond en een stoere Amerikaan. Een Amerikaan die in zijn ééntje (en gehandicapt) de blauwe indianen moet redden, omdat ze dat zelf niet kunnen. Iets met Thanksgiving vieren. Maar goed, dit was niet de oorzaak van de depressies en het sterfgeval tijdens Avatar. De man die overleed tijdens de blockbuster was gewoon te over-excited door de 3-D ervaring. Verder ontving het Avatar fan-forum suïcidale brieven van fans die niet meer wilde leven omdat de echte wereld nooit zo mooi zou zijn als de wereld van de Avatars. Zelfmoord zou kunnen helpen om herboren te worden in een vergelijkbare wereld zoals Pandora, schreven de fans. We vragen ons af of de bedenkers van De Smurfen ook ooit dit soort fanmail ontvingen.

5. The Passion of the Christ
Publieksreactie: een dodelijke hartaanval.
Tien jaar geleden, tijdens de vertoning van Mel Gibsons bloederige remake van Jezus’ kruisiging, zat er in Chicago een vrouw in de zaal die het verhaal wel erg aan het hart ging. Gedurende de climax van de film, het kruisigingsmoment, kreeg ze een hartaanval door de heftigheid van de scène. Gelukkig voor haar heeft ze de film niet afgekeken. Daar bedoelen we overigens niet meer dat het niet verschrikkelijk is dat ze is omgekomen. Wel dat de film een verschrikking is. May she rest in peace. 

6. Husbands and Wives 
Publieksreactie: overgeven, nekken en kotsen.
Woody Allen weet te raken. In dit geval werd voornamelijk de huig van het publiek geraakt. En de achterhoofden van ongelukkigen die vóór kotsende mensen in de zaal zaten. Met zijn handycam zorgde hij ervoor dat hele volksgroeperingen in de rode stoelen over hun nek gingen. Hij is daar niet de enige in. De makers van The Blair Witch Project en Cloverfield bijvoorbeeld, hebben zo ook vele mensen aan kortstondige boulimia geholpen.

7. Whiplash
Publieksreactie: een staande ovatie van twaalf minuten.
Twaalf minuten. Klappen. Staand. Dat is lang hoor. Het gebeurde op het filmfestival Cannes tijdens de aftiteling van Whiplash. Het coming of age-verhaal van een student (Miles Teller) die de beste drummer van de wereld wil worden. Om zijn droom te verwezenlijken wordt hij opgeleid door de terroriserende drumdocent (Terence Fletcher). Mocht je niet onder de indruk zijn van het twaalf minuten durende handjes op elkaar gebaar, dan zul je dat wel zijn als je zelf de drum en acteerskills ziet van de jonge cast. Deze film won trouwens ook de publieks- en juryprijs op Sundance. Oh, en wacht! Dit is toevallig ook één van de drie films die wij in onze CJP Serveert @ LIFF planning hebben staan.

Wil je zonder epileptische aanvallen, suïcidale neigingen, hartaanvallen, kotsbakjes en paniek een selectie toffe films zien? Kom dan op 1 november naar CJP Serveert @ Leiden International Film Festival.Tijdens LIFF zie je films die tussen arthouse en mainstream in zitten van jonge, innovatieve filmmakers van de toekomst. Wij vertonen White God, Gabriel en Whiplash.

Beeld: Stockfoto van deze gore horrorfilm.
Gepubliceerd: http://www.cjp.nl/blog/2014/10/de-extreemste-bioscoopreacties-aller-tijden/73410/