Enkeltje hiphophemel

Het voelt als vliegen met een lowbudget maatschappij: turbulent, het gevoel dat je die benen in je nek wilt leggen en achteraf heb je een zuurstofmasker nodig om op adem te komen.

Jaarlijks verandert Rotterdam rond november in het epicentrum der hiphopmuziek tijdens Rotterdam Beats: hét internationale showcase conferentie-festival voor urban bass en beats. Dat is een hele mond vol (grills). Overdag zijn er lezingen en kunnen opkomende artiesten hun muziek laten horen aan professionals. ’s Avonds zijn er optredens en feesten. Ondergetekende dook op zaterdag in het nachtprogramma.

Zodra je uitcheckt met je OV-chipkaart bij het station van Rotterdam, gaat het piepgeluid naadloos over in de beat die de dj’s in de stationshal maken. Het is duidelijk: Rotterdam ademt dit weekend hiphop. Overal hangen wapperende promovlaggetjes en op iedere hoek van de straat sta je oog in oog met een poster van de Amerikaanse rapper Future.

Vanaf Nu
We trappen de avond af met de VIP-première van de documentaire Vanaf Nu, in een intieme setting waar de crème de la crème der Hollandse hiphopwereld samenkomt. De film gaat over het leven van rappers Akwasi, Keizer en Jiggy Djé. De initiatiefnemers van de film, de mannen achter hiphopblog Puna, volgden twee jaar lang de artiesten. Resultaat: een kijkje achter de schermen van het hiphopbestaan. Rapper Akwasi is kenmerkend door zijn poëtische muziek, zijn goedlachse uitstraling en vastberadenheid om een nieuw geluid in te laten horen. De film volgt hem als student aan de toneelschool in Maastricht en tijdens optredens. De tweede is Jiggy Djé. Een ambitieuze en vastberaden rapper die het label Noah’s Ark heeft opgestart waarbij hij nieuw talent een kans geeft. Hij laat zijn kwetsbaarheid zien en toont wat je met hard werken kunt bereiken. Het derde portret is van Keizer. De rapper met een rock ’n roll lifestyle die, naast muziek maken, het liefst de hele dag dronken en stoned seks heeft met kippetjes. En nee, de beste man is geen zoöfiel. Hij vertelt met een fles champagne aan zijn mond over de tijd dat hij vastzat in de Bijlmerbajes. De zaal gaat kapot van het lachen als Keizer heel pretentieus vertelt dat de zaken goed gaan. Zo kan hij ‘Japans bestellen’ als hij daar zin in heeft. Door de fragmenten van verschillende optredens wordt het publiek meegenomen in de energie die een artiest moet voelen tijdens een concert. De verhaallijnen worden afgewisseld door interviews met andere bekende koppen uit de industrie zoals de Jeugd van Tegenwoordig, Adje, en Rico en Sticks. De reacties uit de zaal zijn positief. ‘Ik wil meteen naar huis om muziek te maken.’, complimenteert een muzikant van The Kyteman Orchestra een van de producenten tijdens de borrel. We slaan een wijntje achterover en gaan richting club Empire. Misschien zijn we nog op tijd voor het concert van Future.

Future en Arkon Fly
Een dikke rij. We glippen naar binnen met de gang van Ronnie Flex en lopen een kartonnen replica van Future omver. Op het podium staat de echte held met zijn blonde dreadlocks, oversized bril en net zo gigantische bling-ketting. We snappen waarom Ciara ooit voor deze bad guy is gevallen (Het koppel is nu weer uit elkaar, omdat zij er tijdens haar zwangerschap achter kwam dat hij haar bedroog, maar dat terzijde). Gelukkig liegt het concert er niet om. Letterlijk alle nummers zijn aanstekelijk en herkenbaar. Van Move That Dope tot Real and True. De tracks duren relatief kort, maar brengen het publiek des te sneller van hoogtepunt naar hoogtepunt. Op naar de volgende locatie: Bar BAR. Blues en elektro knalt naar buiten door het duo Arkon Fly. Niet te verwarren met Arke Fly. Al voelt het optreden wel zo: turbulent, schurende knieën en een drang naar zuurstofmaskers. De bassist zingt swingend mee met de elektronische tonen die zijn partner-in-grime uit de speakers pompt. Na het energieke concert vragen we de Britse artiesten hoe ze Beats ervaren. ‘Het is fantastisch dat kennis en passie worden samengebracht in één plek.’ In het kader van mensen bij elkaar brengen, wisselen we nummers uit zodat we rocksterachtig kunnen afterpartyen later.

Muziek in de puurste vorm 
Om de hoek van BAR ligt het cultuurpodium Perron, waar een rauw underground-gevoel heerst en een energieke lichtshow is te zien. Achter de draaitafel staat een bloedmooi meisje met een Cleopatra-kapsel, de Nederlandse Sojuju. Haar beats zijn een combinatie van experimentele grime, trap, hiphop en R&B. Ons oog valt vervolgens op een blond meisje van rond de zeventien met corn rows. Op haar klassieke Run DMC-Adidasjes danst ze met haar ogen dicht. Alsof haar leven ervan afhangt. Dit is liefde voor muziek in de puurste vorm: kwetsbaar, aandoenlijk en vol overgave. Om zelf nog even vol overgave te dansen gaan we door naar de laatste stop: TwentySix. Uit het niets springt iemand op onze schouders. Als we de shock voorbij zijn beseffen we dat het onze zingende vriend van Arkon Fly is. Klaar om zijn bed in te vliegen. Wat er is gebeurd met de belofte om hotelkamers te trashen? ‘Sorry guys. Normaal zijn we super crazy, maar we moeten over een paar uur in het vliegtuig zitten.’ Toch dat vliegtuig. Het afscheid is emotioneel. Goed. Dan maar alleen naar de TwentySix. De wc in deze club is de droom van iedere Tina- en Penny-lezeres. Terwijl je boven de wc hangt, lees je de avonturen van Noortje. Na deze flashbacks naar puberjaren, dalen we af naar de kelder van de club waar The Flexican & Sef hun dansbare platen laten horen. We dansen tot het licht aangaat en ons lampje uit.

Misschien moeten we, om de nacht net als Keizer af te sluiten, Japans bestellen. Oh kijk, een Vietnamese loempiakraam! Goed, het is geen Japans. En het zijn ook geen kippetjes. Maar best gangster toch?

Tekst: Martine Bakker
Gepubliceerd op CJP.nl: http://www.cjp.nl/blog/2014/11/enkeltje-hiphophemel/73538/

Tags from the story
, , , ,