Foals: ‘Ik ben geïnspireerd door krankzinnigheid’

Modern balletten, zelfdestructie voor de kunst en op de foto met een grote vis. Ik speelde een potje true or Foals met leadzanger Yannis Philippakis (29) van Foals. En won.

Een paar maanden geleden kwamen de Britse indierockers uit Oxford in het diepste geheim naar Amsterdam om CJP te spreken over hun vierde album What Went Down. Een intense mind-game waar Yannis nog gillend wakker van wordt.

1. True or Foals: What Went Down klinkt alsof iemand je in je gezicht stompt, liefdevol knuffelt en dan wederom in elkaar beukt.

‘Foa…, nou half true. De plaat stompt en knuffelt je en neemt je mee op reis naar plekken waarvan je niet wist dat ze bestonden. De muziek gaat met je in gevecht, zegt sorry, voelt zich schuldig, wordt nerveus over de toekomst en dan is het voorbij. Het mooie van muziek is dat het iets los maakt bij mensen, waarvan ze niet wisten dat ze het in zich hadden. Als ik naar een goed album luister, voelt het alsof ik een film kijk. Ik zie beelden die ik niet van tevoren had kunnen bedenken.’

2. True or Foals: ons album is opgenomen op het Britse platteland.

‘Foals! We hebben de plaat geschreven in een kleine, zweterige kamer in Oxford. Het was ooit onze studio en huis, maar uiteindelijk verlangden we naar ruimte. Het huis werd een beetje te goor en gestoord, want we waren altijd aan het feesten. What Went Down is opgenomen in het zuiden van Frankrijk in een luxueuze gebouw uit de achttiende eeuw. Het was ooit een fabriek waar verf werd geproduceerd voor Napoleons legerkostuums, daarna een olijfolie-bedrijf en nu een studio met twintig slaapkamers, een zwembad en een gigantisch landgoed.’

3. True or Foals: Vincent van Gogh is mijn inspiratiebron.

‘Tot op zekere hoogte true. Wat ik aan hem bewonder is dat hij zichzelf vernietigende voor de kunst. Ik raak geïnspireerd door zijn krankzinnigheid. Dat klinkt niet heel volwassen van mij, maar het is dat romantische idee van zelfdestructief zijn voor je werk. Van Gogh heeft zijn oor afgesneden in het dorpje Arles en dat is vlakbij het pand waar wij What Went Down opnamen. Het instituut waar van Gogh inzat stond in ons dorp.’

Ben jij zelfdestructief?
‘Niet zoals van Gogh.’

Je hebt je oren nog. Wel handig als muzikant. Op welke manier ben je dan wel zelfdestructief?
‘Creatieve impulsen komen voort uit zelfdestructie, hard feesten is daar een voorbeeld van. Het is een manier om te ontsnappen aan jezelf.’

4. True or Foals: ik schrijf voor mezelf.  

True. Ik schrijf altijd en houd al een dagboek bij sinds mijn twaalfde. In het begin was dit een soort puberding:  ‘Ik haat mezelf, whatever’. Daarna meer rebels: ‘Ik haat mijn leraar’. Laatst las ik een paar van deze dagboeken en ik kromp in elkaar. Pubers zijn weird, vol ongemakkelijkheden, woede en een storm aan emoties. Je was toen een nog lelijkere versie van jezelf dan dat je nu denkt.’

5. True or Foals: als ik wat vaker aantekeningen had gemaakt, waren veel liedjes niet verdwenen.

‘True! Ik heb mezelf sinds twee jaar aangeleerd, dat ik bewust ben van de gedachten die door mijn hoofd spoken voor het slapen gaan. Die schrijf ik snel op. Soms heb ik de kracht niet om nog het licht aan te doen, dus gaan er nog steeds honderden liedjes verloren.

Staat er ’s morgens wel eens iets randoms als ‘dansend eenhoorn in een jurk’ in je notitieboek?
‘Haha, mijn aantekeningen lijken soms wel van geestelijk gestoorde, ja. Zal ik iets voorlezen? Hier staat: I understandeverything, but can explain nothing. I still drink beer form the bottle. Being me is exhausting.’ Dit heb ik een paar dagen geleden in Engeland geschreven. Het komt ergens van diep van binnen, want ik had dit nooit opgeschreven als ik er bewust voor was gaan zitten. Zo komen songteksten ook naar boven als een soort spasme.’

6. True or Foals: ik was een rebelse puber.

‘True. Ik ging snel door verschillende fases, had kortstondige obsessies en veranderde iedere zes maanden van identiteit. Toen ik begon met rebelleren, verfde ik mijn haar, speelde gitaar en kort daarna raakte ik geobsedeerd door vissen. Daarna weer met skateboarden. Ik was ook een tijdje gothic met zwarte nagellak en lipstick.

Fantastisch, dat verschil tussen gothic en vis-nerd.
‘Echt hè? Ik wilde alles leren over snoekvissen.’

Heb je een foto van jezelf met een vis in je armen? 
‘Ja, zeker!’

Oh, die moet je op Tinder zetten! Dat is de populairste profielfoto van mannen in Nederland.
‘Geweldig. Als ik een Tinder-profiel had, zou ik die misschien wel gebruiken. Al ben ik wel twaalf op die foto.’

7. True or Foals: ik heb geheime hobby’s zoals yoga en estatic dancing.

‘Foals. Als kind zat ik wel een tijdje op modern ballet. Moest van mijn moeder. Eerst wilde ik niet, maar ik raakte toch gemotiveerd. Uiteindelijk ben ik ermee gestopt, omdat ik de enige jongen was in de klas, ongemakkelijk. Mijn geheime hobby is tuinieren. Als kind had ik een eigen tuintje. Jaren later kwam ik thuis na een tour en zag dat mijn tuin een grote wildernis was. Ineens kwam de behoefte naar boven om dat aan te pakken. Ik begon met graven en plantte rozen. Deze bloemen zijn tijdloos en klassiek, vatbaar voor allerlei ziektes en bloeien pas als je ze goed verzorgt, daarom vind ik ze zo intrigerend. Tuinen zijn heel belangrijk voor mij, ze geven rust in een drukke stad.’

8. True or Foals: mijn kat is mijn liefde van mijn leven.

‘Een soort van true. Ik ben nooit opgegroeid met huisdieren, maar ik hou echt van mijn kat. Pidgeon komt uit het asiel, ze is heel knuffeling en lief, niet zo’n stereotype kat die nooit bij je komt zitten. Leuk toch, een kat met een vogelnaam? Ze heeft wel een slecht gevoel voor humor trouwens, ze heeft nog nooit een grap gemaakt.’

9. True or Foals: ik zit in mijn quarter-lifecrisis.

‘Foals. Ik ben meer een midlife crisis-type. Het is moeilijk om te accepteren dat je maar één keer leeft. Ik vind het fantastisch om muzikant te zijn, maar ik zou willen dat ik parallel-levens kon leiden. Ik zou dan meer sporten, professioneel tennissen bijvoorbeeld, videokunst maken, boeken schrijven, lesgeven, de politiek in. Ik weet dat ik dat ik het politieke leven nooit zal proeven. Misschien is dat wel de quater-lifecrisis, trouwens. Realiseren dat elke keuze die je maakt, zorgt dat je iets anders niet meer kunt doen. Je kunt maar één pad tegelijkertijd volgen.’

Tsja, wat hadden we graag Yannis autobiografische politiek-georiënteerde debuutroman over een tuinierende tennisprof gelezen.

Tekst: Martine Bakker
Gepubliceerd op CJP.nl: https://www.cjp.nl/blog/2015/08/ik-ben-geinspireerd-door-krankzinnigheid/76968/