Haatplaten kunnen de pot op

Hoe bizar dat tot 1990 homo’s als ziek werden bestempeld door de WHO. En hoe ‘gay’ is het dat er nog steeds homofobe muziek wordt gemaakt. Wij tippen je vijf ziek harde gayfriendly tracks (en noemen 5 liedjes die de pot op kunnen).

Pas op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit van de lijst der psychische aandoeningen. Nog helemaal niet zo lang geleden dus. Nu wordt ieder jaar op deze datum de Internationale Dag tegen Homofobie gevierd. Vandaag krijgt homohaat dus weer een dikke vette middelvinger van de wereld. En van ons. Want ook al winnen bebaarde zangeressen in 2014 een songfestival, er zijn wereldwijd nog steeds L, B, G en T’s die niet in vrijheid leven.

Nou wil je op deze zonnige Dag Tegen Homofobie natuurlijk wel een beetje gayfriendly riedeltjes uit je gettoblaster knallen. Daarom: vijf tracks die wat ons betreft definitief terug in de (platen-)kast mogen en hun bijzonder homovriendelijke tegenhangers.

Eminem vs Macklemore
Eminem – Rap God : De echte Slim Shady wordt gezien als de beste lyricist ooit, maar helaas vliegen er ook meerdere beeldende homofobische teksten uit zijn geniale brein. Op zijn nieuwe album The Marshall Mathers LP 2, waar Rap God opstaat, vliegen de faggots je om de oren. Ter verdediging vertelt hij muziekblaadjes dat hij het allemaal niet zo gemeen bedoelt en dat faggot een heel normaal woord is, net als asshole of punk.

Beter luister je naar:
Macklemore – Same Love: Mocht je een potje rap op willen zetten zonder bovenstaande vocablaire verrijkingen, kies dan voor Macklemore. Deze bontjasdragende koopjesjager bekritiseerde homofobie met zijn nummer Same Love. Een greep uit zijn woorden: ‘If I was gay, I would think hip-hop hates me. Have you read the YouTube comments lately? ‘Man, that’s gay’ gets dropped on the daily. We’ve become so numb to what we’re saying.’: Well said.

Tyler, the Creator vs Frank Ocean
Tyler, the Creator – Domo23: Tyler lijkt wel een faggotfetisj te hebben. Op het album Wolf gebruikt hij zijn lievelingswoord in totaal 213 keer. Dit leverde hem flinke kritiek op. Volgens Tyler betekent het woord zoveel als ‘dom’of ‘lame’. Beetje ‘faggot’ van hem dat hij niet snapt dat niet iedereen daar blij mee is. Gelukkig was Tyler dan weer wel een van de eerste die achter zijn maat Frank Ocean (Odd Future) stond toen deze uit de kast kwam.

Beter luister je naar:
Frank Ocean – Thinkin Bout You : Kies dus liever voor de nummers van Tyler’s homeboy Frank Ocean. Frank kwam als een van de eerste hiphop artiesten openlijk uit de kast. Daarmee doorbrak hij allerlei stereotyperingen die de hiphopscene in haar greep houden. In het nummer Thinkin Bout You zingt hij tegen een oude mannelijke vlam: Do you think about me still? Or do you not think so far ahead? Cause I been thinkin’about forever.

Beenie Man vs Tegan en Sara
Beenie Man – Faggots Must Be Killed:  Wij schudden met liefde onze billen op bijna alle tracks van Beenie Man. Op Faggots Must Be Killed: not so much. De Jamaicaanse Beenie Man is al vanaf de start van zijn carrière in de weer met teksten die op zijn minst ‘onvriendelijk’ voor gay’s te noemen zijn. Al heeft de man wel eens (semi-)pogingen gedaan om zijn excuses aan te bieden, hij blijft haatdragende termen in zijn liedjes verwerken.

Beter luister je naar:
Tegan en Sara – Closer: Als je lekker wil dansen is de muziek van de lesbische zusjes Tegan en Sara een aanrader. Dit Canadese indie pop duo hebben een dyke van een stem en brengen met hun nummer Closer een eerbetoon aan LBGT-liefde. In de clip dansen mannen met mannen, vrouwen met vrouwen, vrouwen met mannen en er daggert ook nog ergens een bi rond op de tekst: ‘So let’s make things physical, I won’t treat you like you’re oh so typical.’

Donnie Davies and Evening Service vs Lily Allen
Donnie Davies and Evening Service – The Bible Says: Als het niet zo verdomde droevig was, zou deze clip van The Bible Says vrij hilarisch zijn. Een verre-van-hipsterig besnorde man bezingt dat hij moet vechten tegen zijn gevoelens voor mannen. Daarbij vraagt hij God om hulp. Het filmpje wordt mede mogelijk gemaakt door de Westboro Baptist Church. Je weet wel, die gekkies die met spandoeken met God Hates Fags bij begrafenissen van gestorven soldaten staan.

Beter luister je naar:
Lilly Allen – Fuck You: Dit soort praktijken kunnen alleen maar een dikke vette fuck you van Lilly Allen terug verwachten. ‘So you say, it’s not okay to be gay, well I think you’re just evil, you’re just some racist who can’t tie my laces, your point of view is medieval.’Lily maakte furore met haar albums It’s Not Me It’s You en Alright, Still waarin ze flink maatschappijkritisch uit de hoek kwam. Over homohaat bijvoorbeeld. Nu is ze terug met een nieuw album: Sheezus.

Rammstein vs vs dj Paul Elstak
Rammstein – Mann gegen Mann:  Dit nummer gaat over de voordelen van homoseksualiteit. De meningen zijn verdeelt of dit nou juist homofobisch of pro-gay bedoelt is. Door de jagende gitaren en het Duitse geschreeuw is dit in ieder geval geen aanrader om te draaien als je op zoek bent naar een gay old time.

Beter luister je naar:
Dj Paul Elstak – Rainbow in the Sky: Kies liever voor een gouwe ouwe ragplaat. Deze doet het altijd goed. Regenbogen in de lucht met de wereldverbeterende woorden van dj Paul Elstak. ‘I wanna see the rainbow high in the sky, I wanna see you and me on a bird flying away, Then I hope to see your smile every night and day.  (We vullen zelf maar even voor Paul in dat zijn nummer pro-gay is. Aan zijn hippe snorretje lag het in ieder geval niet).

Lady Gaga, Katy Perry, Madonna, Diana Ross, P!NK en Britney Spears zijn ook uiteraard smaakvolle keuzes.

Met je CJP-pas krijg je korting op Sziget Festival. Hier treden Macklemore en Lily Allen allebei op. Vind je dat te ver van huis? Dan kun je Lily Allen ook op Indian Summer Festival zien. De albums van bovengenoemde artiesten kun je met korting in je favoriete platenzaak scoren.

Gepubliceerd: http://www.cjp.nl/blog/2014/05/haatplaten-kunnen-de-pot-op/72932/