Hoe gedraag ik me op een festival?

Als je deze festival-etiquette bestudeert, krijg je nooit meer een wraakbiertje in je nek.  

Op een festival bivakkeren voelt als leven als een eenhoorn op een regenboog. Hartstikke leuk dat Utopia gevoel, maar het kan geen kwaad om je op zijn minst een beetje te gedragen. Ik geef je advies.

* Je mag alléén bier gooien naar een artiest, als je 100% zeker weet dat hij/zij het biertje vangt en daardoor viral gaat over de interwebz. Of, omdat je de jongens van New Wave de Popprijs zó gunt, dat je ze met terugwerkende kracht de bierdouche geeft. Bier gooien is namelijk pretty shitty voor alle technologie en degene die de beker in zijn/haar nek ontvangt.

* Crowdsurfen? Kan gewoon. Tenzij je jezelf op een groep minderjarige meiden werpt of mensen je al tien keer hebben gewaarschuwd ‘dat je nu echt moet stoppen met je opblaaskrokodil’.

* Een festival is druk en hysterisch, dus je denkt: nu kan ik bijkletsen tijdens een optreden. Lichtelijk onaardig tegenover de artiest natuurlijk, maar mocht je écht willen praten: let er dan op dat je stem niet over de harmonieën van een intense ballade galmt.

* Draag oordoppen, zodat je maandag op kantoor niet steeds denkt dat de lift open gaat, terwijl dat eigenlijk de piep in je oor is. Met oordoppen realiseer je ook hoe hysterisch hard mensen in elkaars oor tetteren. Kan ook best een tandje minder.

* Initieer geen sit-downs. Als de artiest het initieert is het al pijnlijk, laat staan als jij het doet.

* Ga niet met je mobieltje voor iemands hoofd staan filmen, want als je achterbuurman/vrouw naar een scherm wil kijken, gaan ze wel achter de tv zitten.

* Maak maximaal nul selfies tijdens een concert.

* Als je bij een moeilijk experimenteel concert staat en wilt overkomen als muziekkenner, beweeg dan je hoofd alsof je in een bus zit die over een hobbelig weggetje rijdt en probeer vooral niet enthousiast te kijken. Zie je iemand hetzelfde doen? Geef die persoon dan een knikje van wederzijds respect.

* Een festival is een feest, dus probeer alle wijze lessen die je hebt geleerd tijdens je anger managementcursus toe te passen en ga niet lopen knokken.

* Ga ook niet, als een concert nét is begonnen, met je lange lijf, hoge knot of uitstekende hoofddeksel voor een klein mens staan dat al uren op de grond heeft zitten wachten. Niet cool.

* Je komt een bekende tegen waar je een ongemakkelijk kletspraatje mee hebt gehouden. ‘Oh ja, leuk. Ik zag inderdaad al op Facebook dat je net naar Turkije op vakantie bent geweest in een all-inclusive, hartstikke leuk ja, ja’.  Vervolgens sta je links vooraan uit je dak te gaan en kom je diegene wéér tegen. Zeg alsjeblieft nooit ‘de volgende keer trakteer jij’, want dat is – naast extreem lame – gevaarlijk. Het beste is om je gewoon achter die opblaasflamingo of plantenbak te verstoppen en om achteraf Facebook-updates van elkaar te liken.

* Tongen met vreemden mag. Maar niet als je partner ernaast staat.

* Deel je knakworsten met de buren als je net de pomp van de diezelfde buren hebt geleend.

* Je mag best een klein stukje camping afzetten met party-crime linten als je vrienden later die dag op de camping arriveren. Maar ga niet op donderdagavond de halve camping bezet houden op een stuk wei ter grote van een legerbasis, omdat misschien die ene vriend of vriendin eventueel zondag nog aanhaakt.

* Ben je een snurker? Neem uit respect voor de nachtrust van je medecampingbewoners zo’n neusclipjes mee, die je luchtwegen openen het risico op geluidsoverlast verminderd.

* Als je besluit de tent in te duiken met een vlam, doe dat tijdens de headliner zodat zo min mogelijk festivalbezoekers last hebben van jullie ‘get a tent’-mood. Het is ook sociaal wenselijk om veilig te shaggen als je niet meer over iemand weet dan wat hij/zij voor lunch had (bier en friet).

Nu weet je hoe je moet gedragen op een festival.

 

Tags from the story
, , ,