Ik ging een dag door het leven als linkse rakker

Dieren, vrouwen, watermeloenen. Het voordeel van een minderheid zijn? Eens per jaar bestaat er een speciale dag! Zo is het zaterdag 13 augustus linkshandigendag. Yay. Om een lichtje op de linkshandige minderheid te schijnen, gaat de rechtse Martine undercover.

Een rappe geschiedenisles

Internationale linkshandigendag, dus. Anno 1976 werd deze dag in het leven geroepen (op vrijdag de 13e, want die dag staat voor ONGELUK). Een dag om aandacht te vragen voor de kleine én grote ongemakken in een door rechtshandigen gedomineerde wereld. Links zijn heeft óók voordelen. Deze mensen zouden slimmer en creatiever zijn, omdat ze van kleins af aan inventieve oplossingen bedenken voor hun ongemak. Daarnaast hebben ze met vechtsporten geluk, omdat niemand hun linkse ziet aankomen.

Online vrienden

Als ik mijn virtuele vriendengroep op Facebook vraag wie er links is, komen er allerlei vrienden uit de kast. Wat de struggles zijn? Van snowboard- en surfles krijgen van rechtshandigen tot dekbedden in de hoes proppen met iemand van het andere soort. Daarbij zijn vakanties naar landen waar een strikt ‘rechts is voor eten en links voor de wc’-beleid heerst, soms een triggervoor culturele discussies. Door de onderontwikkeling van hun rechterhand zijn ze minder goed in het geven van een ferme handdruk en schijnbaar is het ook niet te doen om een stokbrood te snijden op feestjes. Hoe graag ik ook op wintersport of naar een feest was gegaan voor dit experiment: vandaag pas ik ‘links zijn’ toe op mijn kantoordag.

Het sociale experiment

Het enige dat ik normaal met linkshandigheid heb, is dat ik soms met links kook. Zo voelt het net alsof iemand anders voor mij kookt. Verder voel ik een speciale band met het gezegde over linker handen, omdat ik niet vooraan stond bij het uitdelen van klusvaardigheden. Ik lag op dat moment in een slaapzak te wachten op het uitdelen van rechtshandigheid. Vet blij mee, want daardoor zijn allerlei dingen speciaal voor mij gemaakt, zoals scharen, blikopeners en gitaarles.

Let’s do this!

Tandenpoesten, mascara aanbrengen, aankleden. Het duurt wat langer, maar het lukt. Dan moet ik mijn gympies dicht maken. Ik laat mijn linkerhand domineren, maar aangezien ik alleen een veterstrikdiploma heb voor rechts, duw ik uiteindelijk de veters in mijn schoen. Opgelost. Aangekomen bij CJP Headquarters stap ik in de lift en sta even beduusd voor het cijferpaneel met de geheime liftcode. Deze voer ik normaal op gevoel in.  Dus ik zeg tegen een instappende jongen, waarmee ik normaal alleen zwijgende liftongemakkelijkheid deel, dat ik de code ben vergeten. ‘Huh, jij werkt hier toch al een tijd?’ ‘Uh, ja maar de code zit vandaag niet zo in mijn vingers.’ Hij neemt het paneel van me over. Oké, dit is niet echt bevorderlijk voor het experiment, want ik moet juist intelligent en oplossingsgericht bezig zijn.

Computeren

Bij mijn bureau aangekomen doe ik al mijn standaard kantoormoves in linkse stylo. Computer aan. Scherm aan. Zo’n enkele vingerhandeling gaat prima. Ondertussen check ik mijn mobiel en besef dat het scherm alleen opent als mijn rechterduim de vingerafdruk-ontgrendeling aanraakt. Ik zet mijn muis links van me en probeer het internet op te starten door mijn pijltje op het internetsymbool te richten. Het voelt als midgetgolfen: de bal ligt naast het gat en toch sla je iedere slag mis. Als ik uiteindelijk de muis op de juist plek heb, druk ik steeds op de rechtermuisknop. Het is ook te onhandig om met mijn linkerhand de cijfers in te toetsen, omdat mijn handen dan kruislings over elkaar hangen en het lijkt alsof ik de Vlooienmars op de piano speel.

Oké, misschien moet ik iets meer hardcore gaan in dit experiment voor het spanningselement.

Super intens spanningselement

Omdat ik steeds de neiging heb om gewoon rechts te gebruiken, wikkel ik mezelf in bubbeltjesplastic. Knetterheet en heel verleidelijk om steeds in die bolletjes te knijpen, maar goed, alles voor de journalistiek. De koffiemachine vergt gelukkig alleen de inspanning van drukken op één knopje. Drinken is iets lastiger. De spieren in mijn linkerhand zijn zo onderontwikkeld dat ik gelijk kramp krijg tussen mijn vingers. Maar ik ben geen quitter dus ik drink stug door. Het schijnt ook mega moeilijk te zijn om met een rechtshandige schaar te knippen en je naam te schrijven in een boekje met een ringband aan de linkerkant. Dat doe ik ook. Het is inderdaad niet te doen. Het kan ook komen omdat ik oververhit raak van het stomme plastic gewaad, dat ik nu krijgersstijl om mezelf heb heengeslagen.

Iets terug doen

Als ik die dag eindelijk naar huis ga, zit ik mentaal aan de grond. Nu pas besef ik hoe dominant de rechter wereld is. En dan heb ik nog niet eens in een auto gezeten, een blik geopend of een stokbrood in partjes gehakt. Ineens ben ik ook boos op mensen die wel scharen en ringbanden kunnen gebruiken. Dus besluit ik iets terug te doen voor de linkse mensheid, om hun leven wat meer liefde te geven. Ik kruip achter mijn laptop en sleep met links allemaal liedjes in een playlist.