In een tent met een complete band

Met z’n zessen in een tweepersoonstent? Eitje! Ik deed het met The Cool Quest, onder het toeziend oog van een opblaas-Super Mario.

The Cool Quest, bestaande uit Vincent (zang), Thies (drum), Sander (toetsen), Ilse (bas) en Vadim (gitaar), maakt funky hiphop in een poppig jasje. Vorig jaar speelden ze op bijna ieder festival en dit jaar zijn ze met een ander geluid (saxofoon eruit, gitaar erin) hard bezig met het maken van nieuwe muziek. Zo dropten ze voor de zomer hun EP Pulsar, met de single Heatwaves. We ontmoeten de vijfkoppige band in een studio in Zwolle, naast een Tai Chi-school en spelcomputermuseum.

Ganzen shizzle

Het opgooitentje schiet soepel uit de ronde hoes, zonder een spoor van vernietiging achter te laten in de studio. De bandleden proppen zich er één voor één in en we wanen ons op de camping. Vooral Vadim, want die krijgt een flashback naar de nacht ervoor, toen hij nog wildkampeerde in Kampen. ‘Er lag overal ganzenstront en ik werd wakker door schapen die ons eten probeerden af te pakken.’ Hartstikke spannend.

Schrijverskamp

Oké, even over het ontstaan van The Cool Quest. De muzikanten leerde elkaar kennen dankzij het muziekwereldje, want ze studeren allemaal aan een conservatorium (Sander, Vadim en Ilse in Zwolle, Thies in Enschede) en Vincent zit op de Popacademie in Leeuwarden. Na wat gewissel in samenstelling is de band sinds twee jaar volledig gefocust. Zo stonden ze vorig jaar op zo’n vijfenzestig festivals te spelen. Dit jaar ligt de focus op schrijven aan een nieuw album. Dat doet de band door het hele land. Thies: ‘We huren een huisje in the middle of nowhere, zo afgezonderd mogelijk, slepen al onze apparatuur daarheen en bouwen een studio.’ Het werkt heel goed voor de muzikanten, want daar focussen ze minstens twaalf uur per dag op hun muziek met af en toe als pauze een luchtje scheppen om naar de natuur te luisteren. Vadim: ‘We zijn niet zo’n band die bij een kampvuur met een gitaar dingen laat ontstaan. Daar hebben we al onze instrumenten voor nodig, omdat we heel gedetailleerd tracks bouwen en opnemen.’

Op de camping

Naast een straks schrijversregime in landelijke bungalowparken, gaat de band ieder jaar een weekend kamperen op Vlieland. Sander komt oorspronkelijk van dit Waddeneiland. Deze vakanties staan hoog op hun lijstje ‘memorabele tent-af-breek-momenten’, want ieder jaar spelen ze dan in podium De Bolder. Al overtreft, qua tent-afbreek-niveau, een gig in Dordrecht alle anderen. Ilse: ‘We zaten net in onze hiphop mash-up toen de stroom uitviel. Alleen Thies kon doorgaan met drummen en daar stonden we dan: zonder licht en geluid, voor een supervol park met mensen die alle liedjes kenden en gewoon doorgingen met hiphopteksten naar ons zingen.’

Spacy

Voor lezers die even vergeten zijn dat we in een tent zitten, we zitten dus in een tent. Het is bizar heet, het lijkt wel Spanje, dus besluiten we hem buiten te droppen. Oh, nou wat een leuk bruggetje naar het land van het stierenvechten. Dit jaar gaat The Cool Quest naar het ecologische Riba Rocks, een festival ergens in een vallei buiten Barcelona. Onderweg willen ze campings opleuken met spontane showtjes. Vincent: ‘Ecologische festivals zoals deze, maar bijvoorbeeld ook Magneet Festival, zijn plekken waar we ons thuis voelen. Het pas bij de vibe van onze muziek.’ Thies stuit zich daarbij aan, want hij vindt hippies chill. ‘Alternatieve mensen staan open voor nieuwe dingen en wij proberen zelf ook altijd te vernieuwen met onze sound.’ Magneet-gerelateerde festivals passen tekstueel ook goed bij hun nieuwe EP Pulsar. Een pulsar is een snel ronddraaiende neutronenster die elektromagnetische straling uitzendt. Dat weet iedereen natuurlijk. Volgens Vincent staat dat symbool voor wat de band met hun muziek wil doen. Wij denken dat Wikipedia een hyperlinkje naar onze site met CJP-korting op Magneet Festival nodig heeft.

Sterke verhalen

Terwijl een voorbijganger een frisbee op onze tent keilt, want zo zijn ze in Zwolle, vertelt de band spannende kampeerverhalen. Thies: ‘Drie jaar geleden heb ik in het wild gekampeerd in Den Bosch. Die avond was er een jamsessie en heb toen met mijn dronken hoofd de tent in de brandnetels opgezet, want wilde me in de bosjes verschuilen voor de politie. De volgende ochtend werd ik wakker, onder de brandnetelplekken.’ Vincent zit liever in een hotelletje, maar dankzij de kampeerambiance komen de tent-anekdotes uiteindelijk toch. ‘Met vrienden ging ik tien jaar geleden wel eens kamperen op Konijneneiland, een eilandje in het Heegermeer, waar (je raad het niet, red.) allemaal konijnen zijn losgelaten. Daar namen we paddo’s. Ik zag alles in manga (Japanse cartoonstijl, red.). De wind bestond uit strepen en ik dacht dat het water een vel papier was waar ik op kon tekenen. Dat is mijn kampeerervaring.’

Hollands unfunniest homevideo

Als we eindelijk uit onze benarde positie zijn ontsnapt, begint het echte proppen. De opgooitent zat ooit als yin en yang, harmonieus in de tentzak, omdat redacteur Martine de kunst van het inpakken beheerst als een pro. Dat was vóórdat het interview met Nicole Bus had plaatsgevonden in haar afwezigheid en het opbergmechanisme na afloop niet meer klopte als een.. uh bus. Zelfs Thies, die volgens Ilse ‘het beste is met tenten, want hij heeft het meeste geduld’, en volgens zichzelf ‘iemand is van de gebruiksaanwijzingen’, wist zich er geen raad mee. Hier zie je redacteur Martine worstelen met de tent, terwijl de band ondertussen een soundtrack speelt. Uiteindelijk heeft Martine – in de spirit van Super Mario – de grote tenthoes-eindbaas toch verslagen. Toen was het interview uitgespeeld.

Gepubliceerd op CJP.nl, 23 augustus 2016.