In een tent met een rappende vent: CHO

Je kent zijn hit Misschien wel hè?, uh, misschien wel hè. Nu komt Cho (Giovanni Rustenberg, 23) met zijn debuutalbum Knock Knock 3. We zetten een tent op naast hoeren, een kerk en de koffiebar van hiphoplabel Top Notch.

De Quechua is sinds Lowlands 2015 niet meer gebruikt, dus er hangt even de angst voor wat er eventueel in zit. Gelukkig staat hij binnen een minuut en ligt er alleen wat gedroogd gras en een zaklamp in. Cho: ‘Ik was al bang dat we condooms zouden aantreffen’. Wat? Nee joh! We zijn we onschuldig. De rappende vent uit de kop duikt op het tijgerkleed, met een petje van zijn eigen kledinglijn New Vintage College op en een T-shirt met zijn én Adje’s hoofd erop aan. Om in het thema van gedroogd gras te blijven, draait hij een joint op het hoesje van zijn telefoon.

Een kleine ruimte, met hoeren en toeristen op de achtergrond, creëert toch een andere setting dan een artiest vluchtig backstage spreken. Is Cho een festivalganger? ‘Nee, totaal niet. Ik zit liever thuis. Kamperen heb ik ook nooit gedaan. Het lijkt me eng omdat je niet in een gebouw zit. Ik vind het fijner om veilig in een hotelletje te zitten.’

Heilig broodje

Zomers bracht hij als kind door in de Bijlmer. ‘Buiten spelen, naar Kwaku Festival of kattenkwaad uithalen met de jongens uit de buurt.’ De rapper was als tiener ambitieus aan het voetballen en rapte daarnaast voor zichzelf. ‘Soms freestylden we met de buurt, dan maakten we in een rap grapjes over elkaar. Toen voelde ik al aan: ik ben best wel goed, want bij mij zeiden mijn matties ‘Cho, nog een keer!’. Op zijn zestiende leerde hij rapper Adje kennen. ‘Ik heb vroeger een keer opgetreden in de kerk. Normaal had ik het alleen over money en bitches, maar toen de kerk vroeg om over de Heer te rappen heb ik het netjes gehouden.’ Hij verving bitch dus voor de gelegenheid even door Jezus?
‘Ja, het was zelfs zo netjes dat mensen hebben gehuild, dat was voor mij een bevestiging dat ik iets goeds aan het doen was met mijn stem. Ik deed een freestyle op Broodje Bakpao, dat werd gedraaid op de radio door iemand die naast mij zat in de kerk. Producer Reverse hoorde ervan en vond het zo tof dat hij me belde. Ik dacht dat iemand me in de maling nam, maar vervolgens zat ik bij Adje in de studio.’
We zijn even afgeleid door een hoerenloper de deur van een bordeel achter zich dichttrekt. Even terug naar die kerk. Ben je nog steeds gelovig? ‘Ja, al ben ik wel minder in de kerk. Mijn band met God is een beetje verwaterd, maar het is niet dat ik niet meer geloof.’
Gelukkig staat onze tent naast de Oude Kerk om het een beetje goed te maken.

Van je af schrijven

In Cho’s eerste track ’93, die hij uitbracht in 2014, vertelt hij over die keer dat hij tien was en zijn oma overleed. Ze was van een flat gesprongen. ‘In die periode pakte ik voor het eerst pen en papier op. Op het album leg ik in het nummer Aan de kant het hele verhaal uit. Ik wist: dit is iets wat ik op mijn album wil vertellen, daarom gaf ik het in ’93 maar een klein beetje weg.’
Tegenwoordig schrijft Cho minder tekst op papier. Hij gaat achter zijn microfoon staan en vertelt dan wat er in hem opkomt. ‘Mijn hele album is een uitlaatklep geweest. Hasj roken helpt me er ook bij dat ik verhalen durf te vertellen, als ik rook ben ik minder geremd.’
Is hij dan de hele dag jonko’s aan het klappen? (Probeerde ik daar nou wat straattaal uit? Misschien wel he!)  ‘Ja, zo’n beetje de hele dag. Voordat ik begon met het album kon ik helemaal niet draaien. Ik vertrok samen met mijn producer Spanker naar een soort Center Parcs om daar het album te maken en had vijftig voorgedraaide joints meegenomen. Na die kant en klare wilde ik niet meer afhankelijk zijn dus nu kan ik zelf draaien.’
Met die woorden steekt hij er ook eentje op in de tent en binnen no time staat de tent blauw.

Villa voor jezelf

Lang duurde die tijd in het eerste bungalowpark niet. De jongens moesten al snel het huisje verlaten. ‘We hadden net Overdosis en Jilla gemaakt, toen kwamen de buren: ‘Ik ben het helemaal zat! Jullie stoppen niet met geluid maken!’. We hadden een plek nodig om muziek te pompen, dus zijn we in een villa in Friesland beland. De zolder werd verbouwd tot studio. Vrienden kwamen, we aten alleen maar lekkere shit, PlayStation erbij, heel veel gechild en daaruit ontstonden de tracks. Ik vind het fijn om de luisteraar een gevoel te geven dat hij erbij is.’ Dat gevoel krijg je als luisteraar ook echt, want Cho zegt dingen als ‘Spanker is naast me in slaap gevallen’ en je hoort in zijn lage stem dat er minstens vijftig joints doorheen zijn gejast.
‘Mijn album is geen verzameling van liedjes, maar één verhaal met verschillende gevoelens. Bij de stukken die pijnlijk en persoonlijk zijn, hoor je een kraak in mijn stem.’

Gouden grill

In Jilla stelt Cho de vraag: ‘Leef je veilig of gevaarlijk?’. Hoe zit dat bij hem?
(Lachend) ‘Ik leef super veilig. Ik ben een kind van God!’
Komt niet echt zo over met die grill met duivel-tandjes. Hoezo kiest hij dan voor dit mode-tanddecoratie? ‘Iemand zei laatst ook al tegen me dat dat duivels was! Daar schrok ik wel van. Ik heb gewoon van mezelf puntige tanden, dus vond ik het wel leuk om een beetje te overdrijven.’ Hij haalt zijn grill eruit en laat zijn witte gebit zien. ‘Maar een veilig leven qua werk heb ik niet, want ik heb geen negen-tot-vijf-baan met een salaris dat elke maand binnenkomt. Dat is wel een risico, want zo heb je veel shows en geld en zo heb je geen shows en verdien je geen moer. Daarom doe ik meer dan muziek. Ik heb een eigen kledinglijn en hou van creatieve dingen doen die ook centjes opleveren. Vind je het erg als ik een pufje laat? Oh, ik heb het al gedaan. Hij stinkt niet hoor, het is geen wiet’.

Niet gevangen

Wat is Cho’s ultieme ‘breek de tent af-moment? ‘Vorig jaar Encore Festival. Twee jongens kwamen op met lowriders en het publiek reageerde alsof ik een grote Amerikaanse rapper was. Ze rapten alles mee. Tijdens Misschien wel hè? ben ik voor het eerst van het podium gesprongen. Helaas werd ik niet gevangen, want ik sprong op een paar kleine chickies dus ik viel gelijk neer. Maar ik was zo in trance. Weet je hoe te gek het is als het liedje dat je hebt gemaakt in je kamer, wordt meegerapt door zoveel mensen?’ Misschien voelt het als een zelfde stoort trance als met een rappende vent in een tent zitten, terwijl je hasj en puf-luchten inhaleert en dertig toeristen die je aan staren.

Gepubliceerd op CJP.nl, 7 juni 2016.

Tags from the story
, , ,