Je ziet spoken (word)

Spuug de tekst uit en het gedicht wordt zieker.

Spoken word: het voordragen van poëtische teksten op ritmische wijze. Een gedeelde intieme ervaring tussen dichter en publiek, want de tekst komt anders binnen dan als je een gedichtenbundel openslaat. Het is een manier om maatschappelijke thema’s aan snijden met woordspelingen, ritmes, rijm en improvisatie. Video’s zijn natuurlijk nooit zo krachtig als de publiekservaring, maar ter introductie zette Martine een selectie bizar goede voordrachten op rij. Pas op: deze clips zijn zó verslavend, binnen no time verdwijn je in de krochten van het internet.

1. The Last Poets met When The Revolution Comes

Deze spoken word-pioniers uit New York begonnen met de kunstvorm in 1968. De tijd van Black Power, hun politieke voordrachten werden dan ook een inspiratiebron voor het ontstaan van hiphop. The Last Poets beïnvloedden met hun kunst artiesten als Marvin Gaye en Kanye West. Herken je aan het einde van When The Revolution Comes het riedeltje dat Notorious B. I. G. gebruikt in Party and Bullshit? Precies. Zo inspirerend zijn de mannen dus.

2. Darius Simpson & Scout Bostley met Lost Voices

Darius is een zwarte man. Scout is een witte vrouw. Daardoor hebben ze beiden stuggles in een door witte mannen gedomineerde wereld. Niemand luistert naar hen en dus wisselen ze tijdens de performance van stem. Dit zorgt voor een kippenvel-opwekkende performance over witte privileges, daten met iemand met een andere huidskleur en de positie van de vrouw.

3. Buddy Wakefield met Convenience Stores

De Amerikaanse performer is drievoudig wereldkampoen spoken word (weer eens iets anders dan hordelopen) en dat zegt wat over de kwaliteit van zijn verhalen. Deze poëtische tekst, afgeblust met pianoakkoorden en het uitzicht vanuit een achterruit op een druilerige avondschemering, blijft je lang bij.

4. Simmons College met Flawless

Sommige mensen weten nog precies wat ze droegen op 9/11. Of wat ze aten op de dag van de aanslagen in Parijs. Marissa, Zenaida en Melissa van Simmons College weten nog exact waar ze waren toen Beyoncé haar vijfde studioalbum Beyoncé dropte. Dit moment veranderde namelijk hun ziel. Hun optreden veranderde het onze.

5. Denice Frohman met Dear Straight People

Nog meer krachtige, tekstuele uithalen van een powervrouw. ‘Waarom kijk je me aan, als ik de hand van mijn vriendin vasthoudt, alsof ik op het punt sta om je te overvallen?’ Dit (en meer vragen over waarom homo’s zichzelf zo nodig in de kast moeten verstoppen voor het comfort van hetero’s) stelt Denice aan de kaak in haar messcherpe, ritmische monoloog.

6. Franny Choi met POP!goesKOREA!

De Koreaanse/Amerikaanse schrijfster gaat los op onderwerpen als Koreaanse drankspelletjes, Mariah Carey en alles wat nog meer zorgt voor een suikerkick.

7. Warsan Shire met For Women Who Are Difficult to Love

Nog iets met Beyoncé! Voor iedereen die haar album Lemonade heeft geluisterd en dacht: ‘Wat een mooie poëtische teksten, heeft Queen Bee die zelf geschreven?’ Het antwoord is: Nee.’ De poëet achter pareltjes als ‘Ashes to ashes dust to side chicks’ is de Somalisch/Britse Warsan Shire. Ze schrijft belachelijk mooie gedichten en haar voordrachten dienen als trechter om de woorden direct in je hart te gieten. Voor alle vrouwen die het moeilijk vinden om zich te binden, deze is voor jullie!

8. Shane Koyczan met To this day project

Met een zangerige stem vertelt de Canadese artiest over pesterijen. Emoties in zijn verhaal worden aangezwengeld door strijkinstrumenten. De krachtige animatie past perfect bij zijn woorden en dat maakt To this day project een loeisterk anti-pestpamflet.

9. Neerlands Dope met DE16VAN

Natuurlijk gebeurt er op Hollandse bodem ook van alles op het gebied van spoken word.Voorbeeld: op YouTube kijk je iedere week naar een nieuwe aflevering van DE16VAN. In deze reeks zet rapper en spoken word-artiest Akwasi steeds weer een andere flowende dichter voor een rood gordijn en een microfoon met de afmeting van een boomstronk. Er staan vele afleveringen online met onder andere artiesten als Dio, Sjaan Flikweert, Babs Gons, Jiggy Dje en Kaascouse.

Gepubliceerd op CJP.nl, 29 juni 2016.