Jurylid: de Grote Prijs van Nederland

Bekendmaking CJP Wildcard: Bands. Tipje van de sluier: hier word je Fenn Van.

In de categorie ‘Bands’ geeft CJP twee Wildcards weg voor de finale van De Grote Prijs van Nederland. Na wikken, wegen, woelen, weglopen en worstelen zijn juryleden Lisa Gritter (promotiemanager), Ingmar Griffioen (muziekjournalist), Waldo Volmer (programmeur/producent) en Martine Bakker (muziekredacteur) uiteindelijk tot een besluit gekomen. De volgende bands mogen door naar de finale.

Wildcard 1: My Blue Van
De bluesrockband My Blue Van is in 2009 opgericht door Dennis Wechgelaar (drums), Bas Beenackers (zang, gitaar, piano) en Freek van Ede (basgitaar). De jongens wonnen in 2012 de publieksprijs van de Utrecht Popprijs en stonden al op festivals de Beschaving, In vervoering en Stukafest. Het debuutalbum As colours change werd in februari 2013 gereleased en kreeg direct een stortvloed aan positieve recensies over zich heen.

Rauwe zang, bluesy rifjes en de backlinie staat als een huis. Als zanger Bas zijn vurige strot opentrekt, wordt je meegevoerd op een melancholische golf van emoties. Bas tovert ruige klanken uit het diepste van zijn tenen. Ondertussen zetten drummer Dennis en bassist Freek een technisch sterke set neer, waar ze helemaal in opgaan. Het is onmogelijk om je niet te laten meevoeren op de soulvolle bluesrock. De jury was het er unaniem over eens dat deze jongens thuishoren in de finale van de Grote Prijs van Nederland, waar we dan hopelijk nóg meer interactie met elkaar en het publiek zien, zodat het ook visueel een feestje is om naar te kijken.

De ontknoping
De smartphone van Dennis gaat over. ‘Met Dennis Wechgelaar?’ ‘Hoi Dennis, met Martine van CJP. Goed nieuws. We zien jullie terug in de finale van de Grote Prijs.’ De CJP-redactie barst uit in een hysterisch applaus. Dennis begint hard te lachen en bedankt voor de kans, het vertrouwen  en onze stemmen. ‘Heel erg bedankt voor de heads-up en tot in de finale.’ Wat is mensen blij maken toch een heerlijk gevoel. Ons karma-level kan er weer even tegen.

De bluesrockers leven mentaal in een ander tijdperk. Een plek waar muziek belangrijk is en techniek niet. Twee van de drie bandleden hebben geen smartphone waarmee ze een filmpje konden maken van hun juichmoment. Alleen Dennis heeft er één. Daarom lekker oldskool een tekening met een juichend achtergrondmuziekje. ‘We proberen een vrolijke noot door te zetten in alle filmpjes die we maken. Hopelijk is het gelukt.’, zegt Dennis. Blijkbaar maken de boys vaker lollige filmpjes voor hun social media. Wij gingen er in ieder geval stuk om.

Wildcard 2: Fenn
Deze indietronica pop-act bestaat uit zangeres/drumpad-drumster Fenneke Schouten en toetsenist/bassist/vocalist/sampelaar Frank de Boer. Voordat je nu flauwe grappen gaat zitten bedenken over een nieuwe carrière van de voetballende tweelingbroer, gebruik je tijd liever om te luisteren naar het debuutalbum Bring Me Fire. Deze plaat kwam in april 2014 uit. Het duo leerde elkaar kennen op de Leeuwarder Academie voor Popcultuur. Met hun dromerige songs werden ze al geselecteerd voor de popronde én speelden op Freeze Festival. Invloeden van Fleetwood Mac, Tori Amos en Radiohead zijn duidelijk hoorbaar.

De combinatie van experimentele geluiden, visuals, percussie, hypnotiserende stemmen en een accordeon maken dit een originele en fascinerende act om naar te kijken. De liedjes blijven hangen en hebben een catchy ondertoon in hun dromerige karakter. Het multi-taskende duo experimenteert, is eigenzinnig en blijft het hele optreden boeien. In de finale zien we graag nog meer visuals, een dynamisch decor en eenheidsgevoel.

De ontknoping
CJP draait het nummer van Frank. ‘Hallo met Frank?’ ‘Hoi Frank. Met Martine van de CJP Wildcard’. Frank: ‘Van wat sorry?’. Misschien moeten we wat beter articuleren, dat is moeilijk als je met een grijns van oor tot oor mensen te woord staat. ’Van de CJP Wildcard van de Grote Prijs! Jullie zijn door naar de finale!’ Frank: ‘Oh echt! Nou hartstikke bedankt.’ Frank klinkt een beetje beduusd. Misschien ligt dat aan het feit dat hij op zijn werk zit en hij waarschijnlijk niet zo hard kan gillen en klappen als de CJP redactie voor hem doet. Gelukkig is hij wel hartstikke blij met zijn plek in de finale en brengt hij zijn muzikale partner Fenneke meteen op de hoogte.

CJP feliciteert alle CJP Wildcard winnaars met hun plek in de finale. My Blue Van en Fenn kun je samen met de vier andere finalisten zien op 20 december in de Melkweg in Amsterdam tijdens de finale van De Grote Prijs van Nederland. Deze avond wordt er bekend gemaakt wie de nieuwste band-aanwinst van Nederland gaat worden. 

Tekst: Martine Bakker

Gepubliceerd: http://www.cjp.nl/blog/2014/11/bekendmaking-cjp-wildcard-bands/73463/