Museum van de maand: hattrick in Hattem

Groot, klein, nieuw of stokoud. Wij bezoeken de meest uiteenlopende musea van Nederland en doen verslag. Deze maand een drieluik in Hattem: het Nederlands Bakkerij-, Voerman én Anton Pieck Museum.

Juni 2014 staat in het teken van Brazilië, buitenspeldiscussies en verpulverde tegenstanders. Maar je hoeft geen voetballiefhebber te zijn om een goede voetbalterm te waarderen. Een voorzetje voor iedereen die graag zijn of haar hersenen een cultureel-verantwoorde hattrick gunt (drie keer scoren in één wedstrijd): ga een dagje naar Hattem.

Het stadje, vlakbij Zwolle, heeft drie musea. Voor een echte, onvervalste, zuivere hattrick moeten alle drie de bezoekjes in theorie onafgebroken binnen 45 minuten plaatsvinden. Wij zien het meer als driedelige wedstrijd waarin je dribbelend kennis over verschillende onderwerpen scoort. Want wist jij bijvoorbeeld dat Anton Pieck tientallen jaren geleden al experimenteerde met graphic design?

Het Nederlands Bakkerijmuseum Kerkhofstraat 13, 8051 GG Hattem 
Ondergetekende mag dan wel Bakker heten met de achternaam, maar van brood bakken heeft ze weinig kaas gegeten. Gelukkig bestaat er voor iedere ‘Bakker’ (of ieder ander met een random achternaam): het Nederlands Bakkerijmuseum. De plek om je historische, ambachtelijke of familiaire kennis bij te spijkeren.

Het museum ligt om de hoek van de centrale kerk. Bij aankomst staat een schattig blond meisje in klederdracht te shinen in het bakkerswinkeltje. Hier worden suikerbroden, koek en toegangstickets verkocht. Je kunt er ook kaarten kopen om naar je familie te sturen. De kindonvriendelijkste sinterklaaskaarten allertijden ooit (die ook ’s zomers worden verkocht) zijn hilarisch (zie foto). Vanuit het authentieke winkeltje wandel je langs imitatiebakkerijen en machines uit de oudheid, plus leer je over de geschiedenis én het belang van brood. Geloof ons: in tijden van speltbroodobsessies, koolhydraatvrije levenswijzen en super grains is dit verrassend interessant.

Via een ondergrondse tunnel kom je uit in het workshopgedeelte aan de overkant van de straat. Hier kun je met een groep vrienden bammetjes vlechten, kadetten kneden of origamifiguren maken met deeg. Je kunt ook kiezen voor de demonstratie ’de symboliek van brood’. Tijdens ons bezoek gaf bakker Martijn een presentatie. Goedge(bakkers)mutst, met veel soundtrack imitaties en op cabaretesque wijze vertelde hij zijn verhaal. Hij sprak over wat er in brood zit, de geschiedenis van Hattem en over hoe erg het is dat wij leven in een tijd waarin we permanent een bevroren fabrieksbrood in de vriezer hebben liggen.

Na afloop drink je in de Gelagkamer een bakkie pleur en eet je een huge krakeling (formaat: complete lunch).

Voerman Museum Achterstraat 48, 8051GC Hattem 
Het Voerman Museum is op vijf minuten wandelafstand van het Bakkerijmuseum. Bij binnenkomst ontmoeten wij een man van weinig woorden. Al snel schiet een uiterst vriendelijke mevrouw hem bij en vertelt ons over het leven van de Voermannen, het gebouw en de exposities.

Kunst-, historie-, klederdracht- en Hattemliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. In de kelder liggen archeologische vondsten die vader en zoon Sypkens in de omgeving verzamelden. Van pispotten tot schapenscharen. Ook staat hier een miniatuurafbeelding van Dikke Tinne, een burcht van de graaf van Gelre. De kleinste burcht van Nederland met de dikste muren welteverstaan. (De contouren van de originele burcht kun je in de stad bekijken.) Als je weer naar boven kruipt, passeer je een zaaltje met foto’s van boerinnen, een dure muntencollectie en een voorproefje van Voermans werk. Het Voerman Museum is vernoemd naar vader en zoon Voerman (goh). Hun collecties vind je boven. Vader schilderde voornamelijk wolkendekens en landschappen in en rondom Hattem. Zoonlief was vanaf zijn vijftiende werkzaam als illustrator voor Verkade (zijn moeder was er eentje van de chocoladefabriek). Junior was een getalenteerd kunstenaar die nauwelijks van foto’s te onderscheiden stillevens schilderde.

Iedere drie maanden wordt hier een andere kunstenaar in de schijnwerpers gezet. Op dit moment is dat Jaap Nieuwenhuis. Zijn werk bestaat uit schetsen van theaterkostuums en deze zijn vergezeld door een klein, melodramatisch verhaaltje op een wit stukje papier. De kostuumontwerpexpo is tot 28 september te zien. Werken van kunstenaars als Jo Koster, Bé Thoden van Velzen, Gerhard Mensink en Chris ten Bruggen Kate zijn ook te zien in het museum.

Het Anton Pieck Museum Achterstraat 46-48, Hattem
In de tuin van Voerman staat een idyllisch gebouwtje met azuurblauwe luifeltjes en een waterput, dat is gebaseerd op één van Anton’s schilderingen.

Voor wie Anton Pieck niet kent: deze man was oprecht een held. Hij heeft niet alleen tot in detail Autotron Rosmalen bedacht en ontworpen, hij is ook de uitvinder van de Efteling! Met andere woorden: het brein achter Langnek, de kakkende muntezel en Holle Bolle Gijs met zijn obsessieve verlangen naar papier. Nou, dan verdien je een museum. Daarnaast kun je Anton beschouwen als een van de grondleggers van het graphic design. Hij had allerlei stijlen die allemaal totaal van elkaar verschilden, maar wel altijd met een Pieck-sausje. Zowel grafisch, illustraties, kalenderplaten en reistekeningen als olieverven.

Bij binnenkomst staat een enthousiaste, blonde vrouw genaamd Belinda ons te woord: ’Toen in 1984 het museum openging, zat Anton Pieck hier geregeld op een bankje naar mensen te kijken. Toentertijd kwamen er twintig toeristenbussen per dag op het museum af. Bijna niemand herkende hem terwijl hij daar zat. Helaas, Anton Pieck is in 1987 overleden. Hij heeft zijn laatste tekening niet afgekregen. Had hij twee weken langer geleefd, dan was deze kalenderplaat wel af geweest.’ In een hoek van het museum staat een tafeltje met een middeleeuwse stoel en een onafgemaakte tekening. De tekenhoek van het mastermind himself.

Boven biedt het museum een exporuimte voor jonge ontwerpers en illustratoren. Vele illustratoren die hier hebben mogen exposeren zijn zeer vereerd geweest door dit aanbod. Tot en met 30 september is er een collectie te zien van kunstenaars die kinderboeken hebben geïllustreerd. Deze boeken hebben allemaal een Gouden Penseel gewonnen. Fascinerend dat kinderillustraties, hoe simpel ze ook zijn, zoveel emotie en diepgang teweeg kunnen brengen. Allerlei verschillende grafische stijlen passeren de revue. Opvallend: in Hattem hebben ze waarschijnlijk de pietendiscussie niet meegekregen want ook hier komt de Sint weer terug, in de vorm van illustraties uit Sinterklaas van Charlotte Dematons.

Belinda: ‘Jaarlijks komen hier 20.000 bezoekers van over de hele wereld. De internationale toeristen komen vaak uit Japan, voor een dagje Amsterdam én een dagje Hattem. Soms blijven ze hier de hele dag rondkijken en nemen uiteindelijk diverse prints mee naar huis. Laatst kwam hier een man die van alles meenam om in Japan door te verkopen.’ Wij kregen direct visualisaties over een geheime, Japanse Anton Pieck fetisjistengemeenschap die bij elkaar komen en ‘papier hier’ naar elkaar schreeuwen. Fijn om te horen dat Anton’s hoogtijdagen nog niet hebben gepiekt.

Wij zien heel graag foto’s tegemoet van degenen die de hattrick van Hattem wel in drie kwartier voor de bakker krijgen.

Met je CJP-pas krijg je 50% korting op Het Nederlands Bakkerijmuseum. Je betaalt slechts € 3,75 voor je toegangskaartje in plaats van € 7,50. Voor € 5,- euro extra per persoon kun je een workshop boeken. Op Anton Pieck en Voerman krijg je € 1,50 korting. Je betaalt dus maar € 6,- voor de entree.

Gepubliceerd: http://www.cjp.nl/blog/2014/06/museum-van-de-maand-hattrick-in-hattem/73016/