Pandaogen: Pop-up Party

Een sletterige nachtclub. Zwarte kringen rondom ogen. Androgyne modellen. Een hysterische modeshow. En een dj line-up met een grote U.

De belichaming van Pandaogen. Dit is geen ceremonie waarbij het meest aseksuele dierenras op aarde ineens opduikt. Nee. Dit is de driedimensionale boekpresentatie van Joost van Bellen. De dj en feestjes-organisator die aan het begin van de housemuziek stond, de Roxy groot maakte en nog steeds met legendarische feestjes als OWAP en RAUW zijn partypubliek alle hoeken van de zaal laat zien. Deze man kan niet alleen draaien, hij kan ook nog schrijven. ‘Het was altijd mijn droom om op een dag schrijver te worden. Maar ik vond dat ik daarvoor eerst levenservaring moest opdoen. Die heb ik nu.’

Levenservaring, die heeft Joost zeker. Jarenlang werkte hij aan zijn debuut. ‘Ik dacht: dat doe ik even binnen een half jaar, maar dat was totale zelfoverschatting. Uiteindelijk was de grootste overwinning om het boek af te krijgen. Dat moest gewoon.’ Maar het was het wachten waard. Zes maanden geleden verscheen Pandaogen en dit bleef niet onopgemerkt. Het boek is kersvers herdrukt en de filmrechten zijn verkocht aan Revolver Amsterdam. En ook al is de film hoogstwaarschijnlijk pas in 2018 klaar, Joost zou Joost niet zijn als dit niet zou worden bezegeld met een feestje. Daarom wordt boekenparadijs Scheltema omgedoopt tot surrealistische club. Lekker excentriek, met als absurd concept: het boek tot leven brengen. Hiervoor wordt alles uit de boekenkast gehaald: kick-ass dj’s, liters champagne en een modeshow van Bas Kosters.

Op het Koningsplein zit al jaren één van de mooiste boekwinkels van Nederland: Scheltema.
Het pand lijkt uitgestorven, maar een imposante uitsmijter verklapt dat er iets geheimzinnigs gaande is. Als we de trap op rollen, spotten we twee lezende vrouwen met Joost’s boek in hun hand. Bovenaan de roltrap staat een levensgrote afbeelding van de kaft, omgeven door zilveren sliertslingers en glimmende discobollen. Er klinkt funky muziek en in de verte doemt een torenhoge stapel champagneglazen op. Mensen staan mee te deinen op de beats van een van de eerste vrouwelijke dj’s ooit: de legendarische dj Isis.

Pandaogen vertelt het verhaal van het androgyne model Eva Akkerman dat op het punt staat door te breken als topmodel. Ze leidt een onstuimig leven, vliegt de wereld rond en shinet op catwalks. Daarbij begeeft ze zich in het jetset nachtleven. Hoe dieper ze duikt in de wereld van glitter en glamour, hoe donkerder de kant van jetlags, hectiek en drugs. We horen je denken: feestje. Dat is het zeker. Bij de nu nog lege champagnetoren staat Joost een beetje verdwaasd naar het schouwspel te staren. Als we hem aanspreken, blijkt de beste man nét te zijn geland van anderhalve week sabbatical in Ibiza. ‘In de afgelopen maanden heb ik meerdere mensen verloren. Daarbij heb ik ook nog te horen gekregen dat twee andere vrienden ernstig ziek zijn. Ik moest even tot mezelf komen.’ Hij vult aan dat hij zich door zijn turbulente vlucht een beetje als zijn hoofdpersoon Eva voelt. De zwarte kringen onder zijn ogen ontbreken, dus over pandaogen hoeft hij zich geen zorgen te maken. We vragen Joost of veel van zijn boek waargebeurd is. ‘Er zitten veel dingen in die ik of mensen om mij heen hebben meegemaakt. Op alle plekken die ik omschrijf, ben ik sowieso geweest, maar ik denk dat iedere schrijver die zijn ziel in een boek propt, deels autobiografisch schrijft.’

Terwijl Covergirl Sunny het dj-stokje van Isis overneemt, wordt de champagnetoren ingeschonken. Joost krijgt het eerste glas en wordt samen met Roen Kiewik – de filmproducent van Revolver – op het podium geroepen door BNN-presentatrice Sophie Hilbrand. Zij is ook benieuwd naar de autobiografische lagen in het verhaal. Joost: ‘Het gaat deels over de donkere kant van succes en het feit dat beroemd worden voor veel mensen een heilige graal lijkt, terwijl als je echt beroemd bent, is het misschien helemaal niet zo leuk. Maar het verhaal gaat ook over liefde en vriendschap. Over mensen die zich seksueel anders ontplooien, zonder rolmodellen en die zelf een familie om zich heen creëren.’ Sophie: ‘En de dj die je omschrijft? Ben jij dat?’ Joost: ‘Nee, de dj in mijn boek is mijn grootste nachtmerrie. Het is iemand die heel veel succes heeft maar heel ongelukkig is.’ Ondanks dat Joost niet zwemt in het geld is hij wel een gelukkig man. Mag ook wel op zo’n speciaal feestje.

The Fashionpack zet de beat in en de hysterische modeshow begint. Voor de gelegenheid heeft Bas Kosters zijn typerende visie over de modellen uitgesmeerd en een entourage aan androgyne modellen verschijnt op het podium. Confetti-kanonnen schieten snippers de lucht in en champagne kurken vliegen door de ruimte. Modellen poseren met het boek, rollen tegen het ongemakkelijke aan over de catwalk en dansen uitgelaten met elkaar. Het publiek gaat los en de olijke dj tweeling DOPPELGANG neemt de draaitafel over. Met hun besnorde gezichten en gevlochten lokken brengen ze het publiek in nog hogere sferen.

Door alle hysterie verliezen we ons glas. Bij de champagnetoren staat een leeggedronken glas met een lipstickafdruk, dat een model ons aanreikt. ‘Hij is al gebruikt, maar everyone got aids hunny, so deal with it.’ We nemen een slok van het potentieel besmette glas en filosoferen over aidsremmers. Als de champagne tot aan de laatste druppel is opgedronken en leeggespoten, tikken de gasten reageerbuisjes Jägermeister weg en zetten hun excentrieke palen op de roltrap.

Onze gedachtes gaan uit naar de schoonmakers.

Tekst: Martine Bakker

Gepubliceerd: http://www.cjp.nl/blog/2014/10/pandaogen-pop-up-party/73375/