Primavera: 11 onbaatzuchtige tips

Zo. Nu zie je door de bomen de festivalweide weer.

Situatie: je vrienden sleuren je mee naar ‘een leuk bandje’. Een act bestaande uit twee dronken draaiorgelisten en een buikdanseres. Ondertussen staat aan de overkant van het terrein een epische muzikale uitspatting  de sterren van de hemel te spelen. Hier zal nog jarenlang, tot in de eeuwigheid, forever, naar gerefereerd worden. Het was de allerbeste live act ooit. En jij hebt dit gemist. Dit. Mag. Niet. Gebeuren. In ieder geval niet komend festivalseizoen, als het aan ons ligt.

CJP stuurde een undercover spion naar Primavera Sound Barcelona om uit te zoeken wat de aller coolste acts van dit moment zijn. Tijdens Primavera spelen bands vast warm voor de festivals waar jij deze zomer heen gaat. Dit zijn de bands die je de komende maanden live niet mag missen:

Black Lips
Waar: Lowlands (15,16, 17 augustus 2014, Biddinghuizen)
De garagerockers van de Black Lips zorgen standaard voor chaos en trekken volle zalen uit hun comfort zone. Dit uit zich in a) worden opgepakt in India (omdat ze zoenen op het podium) b) de meest ingetogen muurbloempjes laten springen als nooit tevoren en c) overal cirkelpitten . De Amerikanen gaven een kick-ass rock ‘n roll show, waarbij iedereen uit zijn psychedelische stekker ging. Puur en punk zonder poespas: ze hadden zelfs een handgemaakt spandoek. (Zie foto.)

The National
Waar: Lowlands (15,16, 17 augustus 2014, Biddinghuizen)
De indierockband The National raakt je diep in je hart. De diepe stem van frontman Matt Berninger trilde door in je buik en zijn poëtische woordenstroom kwam bij iedereen binnen. Ook al stonden er duizenden mensen. Het complete publiek keek zwijgzaam en in gedachten verzonken naar de bühne. Maar het was niet alleen intieme somberheid. De lichtshow was kleurrijk en overweldigend. Het publiek werd helemaal euforisch toen Justin Vernon (de zanger van Bon Iver) zijn theatrale tonen mengde in het geheel.

Queens of the Stone Age
Waar: Lowlands (15,16, 17 augustus 2014, Biddinghuizen) en Sziget (11 – 18 augustus, Boedapest 2014.)
De crowd van QOTSA bestond deels uit doorgewinterde ouwe rockers, maar ook uit opvallend veel jonge muziekfanaten. Met spanning wachtte iedereen tijdens Primavera op de muzikale legende uit 1996. En terecht. De Amerikaanse band, met zanger Josh Homme, kam vorig jaar met het album ‘…Like Clockwork’. Een fantastische plaat van een (stoner-)rockband op orkaansterkte. De gig was een combinatie van de royale selectie greatest hits die ze op hun naam hebben staan, keiharde freestyle jams en een gevoelige ballade.

Stromae
Waar: Lowlands (15,16, 17 augustus 2014, Biddinghuizen) en Pinkpop (7, 8, 9 juni 2014 Landgraaf)
Stromae stond ingepland aan de vooravond van Primavera Sound. In de ‘Stromae-nde’ regen stond de Frans-zingende alleskunner te performen bij een bomvol podium, op een nagenoeg leeg terrein. Dat mocht de pret niet drukken, het publiek ging helemaal loco. Met hits als Alors on danse en Papaoutai heeft deze man een indrukwekkend hitkanonrepertoire. De gevlinderstrikte Waal laat met zijn combinatie tussen hip hop en electro een formidabele indruk achter.

Haim
Waar: Pinkpop (7, 8, 9 juni 2014 Landgraaf)
Deze drie Fins-Amerikaanse zusjes waren niet bang om hun passie voor muziek met bijzondere gezichtsuitdrukkingen te communiceren (zie foto). De meiden leken bij opkomst guitige tieners, maar ramden vervolgens overtuigend op gitaren en grote drums. Twee meiden hadden iets weg van Avril Lavigne 2.0 de derde was de bijdehandste van de band. Folky, pop, rock en jaren negentig R&B-invloeden hoor je allemaal terug. Sjonge, wat produceren deze meiden een geluid! The Wire is een favoriet.

Arcade Fire
Waar: Pinkpop (7, 8, 9 juni 2014 Landgraaf)
De formatie van Arcade Fire bestond uit een echtpaar, een hele selectie muzikanten en een grootste diversiteit aan instrumenten. Van klokkenspel tot synthesizers en van accordeon tot viool. Met glow-in-the-dark outfits was Arcade Fire een stralend middelpunt van het met nacht overgoten festival. Op het nummer Afterlife reageerde de bebaarde crowd het beste. Vrolijke indiepoprock-achtige taferelen met vele ’oe’s en ah’s’. Gegarandeerd meezingen, heupwiegen en klappen.

Warpaint
Waar: Down The Rabbit Hole (27, 28, 29 juni 2014, Beuningen)
Warpaint zijn stoere chicks. Ze hebben een fijne collectie klassiekers en een gloednieuw album in hun repertoire. De rockchicks gingen los met hun jamsessies. Vanaf het moment dat de postpunk tonen van het nummer Elephants worden ingezet, vloog er een vlaag van extase door het publiek. Ashes to Ashes van  David Bowie deed vele kaken meebewegen. Zingend dus.

SBTRKT
Waar: Pitch (4 en 5 juli 2014, Amsterdam)
Zodra Wildfire uit de gigantische speakers klapte, stond iedereen op het puntje van zijn tenen. Dit geluid moest afkomstig zijn van de Afrikaans gemaskerde SBTRKT. Het podium was versierd met een gigantische, monsterlijke creatie. (Zie foto.)  De stem van Sampha was te gek. Helaas viel op Primavera het geluid soms weg, maar SBTRKT heeft eerder al een fenomenale act neergezet op Pitch. Geluidstechnisch zal dit dus wel goed komen.

Darkside
Waar: Pitch (4 en 5 juli 2014, Amsterdam)
Darkside, een dynamisch duo, knalde met strakke house- en technotonen. Experimentele, downtempo en ambiance geluiden werden door elkaar gemixt. De muzikale skills van de multi-getalenteerde Dave Harrington en Nicolas Jaar vallen als muzikale Yin en Yang samen. Op het pikdonkere terrein, met flitsende witte lichten en bas die je in je borstkast voelt, was dit toch wel een hoogtepuntje op Primavera.

The War on Drugs
Waar: Best Kept Secret Festival (20, 21, 22 juni 2014, Hilvarensbeek)
The War on Drugs is een Amerikaanse indierockband. Kurt Vile en Adam Granduciel besloten de handen ineen te slaan en een band te starten die grootste muziekiconen eert. Kurt Vile is er niet meer bij, maar je voelt zijn invloeden nog steeds. De inspiratie zijn Amerikaanse helden als Spingsteen, ritmische gitaarsets en ‘naar je schoenenstarende’ rock. Een steengoede set vol epische tonen tijdens Primavera.

CHVRCHES
Waar: Best Kept Secret Festival (20, 21, 22 juni 2014, Hilvarensbeek)
De electropopband die zingt over ’een moeder die ze delen’, in The Mother We Share, is de afgelopen tijd skyhigh gegaan. Het Schotse trio bracht een geniaal album uit, dat in 2013 lovend werd ontvangen. De grapjes tussendoor zijn een beetje awkward maar het meeschuddende indie publiek gaat los op de hoge tonen van de zangeres. Je voelt de doffe dreunen van de bas door merg en been. Een verfrissende combinatie tussen rock, pop en electro.

Wildcard: Drie acts die we toch nog even willen vermelden: Laurent Garnier, Disclosure en Blood Orange.

CJP geeft 2 x 2 kaarten weg voor Down The Rabbit Hole en Pitch. Daarnaast maak je kans op maar liefst 5 x 4 kaarten voor Lowlands. Stuur een groots en meeslepende foto op, deel dit met je vrienden, en krijg zo veel mogelijk stemmen. Laat zien waarom jij deze band in het echt wilt zien. Op kaarten voor Sziget krijg je tot € 89,- CJP-korting.

Gepubliceerd: http://www.cjp.nl/blog/2014/06/primavera-11-onbaatzuchtige-tips/72993/