Quinoa will kick your ass

Een jaartje terug had alleen een handjevol verwilderde backpackers ervaring met the new super grain. En natuurlijk mensen die zichzelf erg hoog inschatten op de culinaire-cult-ladder. Nu wil ik mezelf niet profileren als een ontzettende trendzetter, maar ik herinner me nog als de dag van gisteren dat ik in La Paz in een soepje roerde en ik onwennig de sensationele vruchtjes tot me nam. Traumatiserend genoeg was de bouillon getrokken van hanenpootjes, die voor de smaak niet waren verwijderd. Maar de Quinoa was graandieus. Welke Boliviaan is er niet klein door gebleven?!

Helaas heeft Hipster Holland deze bron van voedingswaarden nu ook ontdekt. Dus laten wij heel Zuid-Amerika leegplukken om met piepende paardenkracht de buit naar Amsterdam te verschepen. Anno nu kan heel Holland zich caloriearm te buiten gaan aan dit voedzame doch smaakvolle product. Een kleine, nadelige, maar ver-van-je-bedbijkomstigheid is dat de kindertjes in Bolivia hun lokale graan nu zelf niet meer kunnen betalen. En dat alleen maar omdat wij slow carbs willen die je óp de been en vel óver been houden. En dat vind ik dus gemeen.

quinoa_topic600

Gelukkig hebben diverse Nederlandse winkels dit onrechtvaardige recht-van-de-sterkste ook in de gaten gekregen. Zo is het product in de AH al niet meer te verkrijgen. Maar echte hippe vogels zijn niet te stoppen, zo ook mijn huisgenoot. Ik opende per toeval haar keukenkastje en een schrikwekkend ‘ie ie ieeee’ (de Psycho soundtrack) weergalmde door mijn trommelvliezen. Ik stond oog in oog met een heel pak! Het duiveltje op mijn schouder fluisterde me in om mijn lange, gebloemde regenjas uit te kast te trekken en in een donker steegje ‘pst pssst’ te roepen naar types met snor, oversized bril en iPhone 5. Maar het engeltje op mijn schouder was sterker; ik besloot het pakketje terug te geven aan de rechtmatige eigenaar.

Schuldbewust schreef ik de volgende brief in Spanlish, pakte het doosje met pijn in mijn hart in en deed het pakketje op de post.

“Dear children of Bolivia. I am sorry for taking you magic grain. You can have it back. And I will ask all Dutchies to stop eating your food, so you will not run out one day. Stay in school! Kisses & hugs from Holland.”

1608393_10153685385280150_1208519565_n

Dus. Lieve Hollanders We hebben niet voor niets aardappels in onze keeltjes, winterpeentenen en kazige hoofden. Eet lokale én seizoensproducten! Hierbij roep ik jullie allen op om geen graantjes meer (mee) te pikken van ondervoede kindjes. Red een Boliviaan; eet geen Quinoa.

Tags from the story
, , , ,

4 Comments

Comments are closed.