Recept voor Rijzend Succes – Close Up

Met mijn laptop in de aanslag en een kopje koffie in mijn hand, zit ik genesteld in café de Brabantse Aap op het Spui. Als er twee jongens binnenlopen en mij guitig aankijken, schud ik ze vrolijk de hand. Wanneer ze me vervolgens Stephanie noemen, ben ik eerst beledigd maar besef ik dat dit niet Close up is, maar twee random jongens die toevallig ook met een belaptopte brunette hebben afgesproken! Gelukkig komen kort daarop Sam Bakker (19) en drummer Jasper Meurs (19) binnen. Opgelucht herken ik ze direct en hoef ik mijn gezichtsherkennings-internal-software niet meer in twijfel te trekken. Het is niet van hun casual look en goedlachse pretgezichten af te lezen dat dit echte rockers zijn. Op de bühne krijgen deze gasten, met hun uplifting tunes en positieve energie, ieder publiek mee. Maar in de kroeg zijn dit twee vrolijke jongens die met een vastberaden uitstraling plaatsnemen en een theetje bestellen.

Het mag geen toeval zijn dat ik voor de Story Bakery een interview heb met een leadzanger die Bakker heet. Close Up bestaat uit twee broertjes en twee buurjongens die 4.5 jaar geleden muziek begonnen te maken. Sam, die eigenlijk nooit eerder serieus met muziek bezig was geweest, is er als laatste bijgekomen. Zanglessen hebben zijn vruchten afgeworpen en in combinatie met zijn politicologie en filosofie studie is deze songwriter hard aan de muzikale weg aan het timmeren. “ Als muzikant moet je juist meer van de wereld weten dan alleen muziek om je te blijven ontwikkelen”. Jasper is het hier hevig mee eens, hij voegt hieraan toe dat hij het juist uniek vindt dat Sam geen geschoolde muzikant is en hierdoor zijn eigen sound behoudt. Jasper daarentegen, was als kleine jongen vergroeid met zijn drumstokken waarmee hij op de zolderkamer zijn ADHD eruit ramde. Toen hij werd aangenomen op de Herman Brood Academie, besefte hij dat geen uitzondering was. Stuk voor stuk biechtten zijn klasgenootjes op dat ze als kind ook in het hokje ADHD waren geplaatst.

1604536_10153946866910150_671442906_n

De jongens, geïnspireerd door bands als Foals en The Arctic Monkeys (al vinden ze dat zelf afgezaagd klinken), begonnen op de semi-geïsoleerde zolder van Jasper samen muziek te maken. De kamer was zo klein dat Sam genoodzaakt was om op de gang zijn vocals in te zingen terwijl de rest van de band in de kamer de andere akkoorden inspeelden. Jasper noemt de band vier kneusjes op het podium die samen lol maken. Geen stylish haircuts of matchende jasjes. Maar de fans love it! Mijn favoriete anekdote van Jasper was dat er een moshpit ontstond bij een festivalletje waar zij optraden. Iedereen ging wild tekeer tot de band moest stoppen met spelen omdat iemand zijn bril had verloren. Op de vraag of ze nog anti-held-non-rock-’n-rol-hobby’s hebben behalve theeleuten, zegt Jasper dat het leven bestaat uit leuke nieuwe dingen ervaren. Zo profileert hij zichzelf tijdens het interview als een echte avonturier omdat hij super badass een sterrenmunt thee probeert, iets dat hij nog nooit heeft gedaan. Ik houd van de droge humor van deze muzikale talentjes. ‘ We zijn mega rock ’n roll. Zo eten we tijdens het repeteren altijd stokbrood, smeersalades en noodles. Als we écht in een avontuurlijke bui zijn variëren we soms de smaak van de salade.’ aldus Jasper.

Ik vraag de jongens naar hun unieke recept. ’Tijdens concerten proberen we een feestje te bouwen voor iedereen. We proberen het publiek ook te betrekken, het zou geweldig zijn als we op een dag niet meer hoeven aan te geven waar het publiek mag meedoen, maar dat ze dat zelf weten, zegt Jasper. De jongens kennen elkaar inmiddels door en door. Jasper vindt dat er wel een maatbeker vol doorzettingsvermogen is toegevoegd aan hun unieke recept. Een glad deeg dat een eenheid vormt. Ze laten het geheel rustig rijzen en ondanks tegenslagen groeien ze steeds een beetje groter. Dat is ook de voeding om door te gaan. ‘We maken eigenlijk wat we zelf willen horen en lekker vinden. Diverse rifjes en melodieën vermengen we en dat wordt opgeklopt met klapjes en catchy deuntjes die blijven hangen. Maanden werk gaat er zitten in één nummer, net zolang totdat wij het perfect vinden en we er alle vier tevreden over zijn. De nummers zijn vrolijk, maar stiekem zit er ook diepte in. Al luisteren mensen over het algemeen niet naar teksten volgens Sam, maar dat hoeft ook niet. Teksten zijn een onderdeel van de muziek en hoeven ook niet altijd gehoord te worden of op papier te staan. Net als de akkoorden van de gitaar.’

783947a00e4611e3a3ec22000a9d0dfd_7

Wat zal de toekomst deze getalenteerde muzikantjes brengen? Over een jaar of vijf zouden ze graag een album uit hebben gebracht. Qua festivals zijn Lowlands en Pinkpop zijn natuurlijk standaard favorieten om op te treden, maar de afgelopen tijd schieten vele festivals als paddenstoelen uit de grond, dus over een paar jaar kan de scene heel anders zijn. Graag zouden ze in het voorprogramma van Kensington willen spelen, omdat ze dit zien als de ‘ Holy Grail’  der voorprogramma’s voor opkomende bands. Op mijn opmerking dat het me zo gezellig lijkt om met vrienden te oefenen en nummers te schrijven zegt Sam dat ik moet oppassen met wat ik zeg. Want ondanks die onschuldige koppies hebben deze jongens ook artistieke meningsverschillen met elkaar. Maar ze beseffen ook heel goed dat als je niet vecht voor je mening er net niet gare resultaten geboekt worden. ‘Bands die nooit ruzie hebben, lijken muziek niet serieus te nemen.’ Zegt Sam daarop. ‘ Een band is net een relatie’ zegt Jasper, daar moet je aan werken. En er blijft altijd wel iets te zeiken.’

Close Up, bestaande uit Sam Bakker, Jasper Meurs, Daan Meurs en Tom Schild, werd opgericht in 2009. In 2011 kwam hun eerste EP uit. Sindsdien heeft de band meerdere prijzen gewonnen zoals de Kunstbende Utrecht en High School Musical Competition. Ze hebben al internationale optredens op hun naam staan in Duitsland en Noorwegen. Verder zijn ze te gast geweest bij diverse radiostations, zoals 3FM en Radio 538. Close Up heeft gigs gegeven door heel Nederland, van het Paard van Troje tot Appelpop. De jongens zijn nu te boeken voor huiskamerconcerten. ‘ I am October’, met de single Cold War Affair, is hun meest recente EP. (www.wearecloseup.com)