Recept voor rijzend succes: MØ

Het gapende gat in mijn rechteronderbuik werd door een gecompliceerd netwerk van hechtingen bij elkaar gehouden en de zenuwen gierden door mijn incomplete onderbuik. Toch ik móést en zóú ik in een snaarstrak buiktopje met kleurige neptattoos en twee guitige palmboompjes op mijn hoofd meedoen aan de weeksluiting. Door mijn semi-loshangende tuinbroek zou niemand opmerken dat een week daarvoor mijn acute appendix was verwijderd. De handgebaar-dansjes van mijn solo – in de vorm van slingerende peacetekens overgaande in één simpel opgestoken wijsvinger (symbolic hoe twee één worden) – had ik tot in detail voorbereid vanuit mijn ziekenhuisbed. Deze dag had dé potentie om de mooiste van mijn leven te worden. Zelfs een wormvorming aanhangsel kon me niet stoppen. Ik mocht Emma zijn.

10172714_10154049090830150_3313029481800555939_n

Spice Girls, obsessies & inspiratie
Deze flashback popte-up in mijn hoofd toen ik decennia later tegenover Deense popster MØ zat, backstage in de People’s place in Amsterdam. Toen ik mijn ’Two Become One’ performance aan het uitdokteren was, fantaseerde mijn Deense generatiegenootje ook over hoe ze op een dag, net als de Spice Girls, een popster zou worden.  En deze chick met ballen is het nog gelukt ook: “Ik houd van de Spice Girls door wat zij voor mijn leven hebben betekend” biecht MØ op. “Ik was totaal geobsedeerd, had posters door mijn hele kamer en ik spaarde van stickers tot Barbies. Ik was tijdens schooloptredens zowel Victoria als beide Mel’s. Als ik nu mocht kiezen zou ik Mel C. zijn.” (Eigenlijk lijkt ze daar wel een beetje op met haar hoge vlechtstaart.) “Ik hoop dat ik ooit weer de kans krijg om met vriendinnen een playbackshow te geven.” grapt MØ. Ironisch genoeg sluit ze later die avond haar concert af met een cover van ’Say You Will’, een grootse hit der tieneridolen.

Puberteit, emotietornado’s & hormoonorkanen
De zangeres die als MØ door het leven gaat, wat ‘onschuldig puur meisje’ in het Deens betekent (en onmogelijk is om uit te spreken voor non-Scandi’s), vindt haar tegenstrijdig gekozen naam goed passen bij onze generatie: “Mijn liedjes gaat over de tienerfase. Een periode waarin je je puurheid verliest en waarin je experimenteert. Je gaat tot én over het randje omdat je vanbinnen explodeert van de hormonen en de emoties. Net een orkaan. Je denkt ’aagghh, what’s going on!’ Daarom vind ik mijn naam een grappig contrast. Het representeert de puurheid, net voordat je het tornado-stadium van je leven bereikt.”

Strippen, tattoo’s & Pussy Riots
Tattoo’s fascineren mij omdat ze een klein beetje van iemands persoonlijkheid prijsgeven. Een bewust geplaatst litteken. Als ik MØ’s tattoos aankaart, is ze de eerste vrouwelijke artieste die haar shirt voor me uittrekt. Toen ze in Rusland was, moest en zou ze een tattoo op haar strakke ’Bingo Arm’ laten zetten van Pussy Riots. Ze koos dit gebivakmutste symbooltje omdat artiesten die in de schijnwerpers staan hun kracht kunnen gebruiken om positieve berichten uit te stralen. “Als je de politiek in wilt, word je natuurlijk geen artiest, je maakt muziek namelijk omdat er emoties in je zitten die met veel kabaal naar buiten moeten. Daarbij vind ik ook dat je mensen nooit móét vertellen wat ze moeten doen of wie ze zouden móéten zijn. Maar als je dan toch goede dingen te zeggen hebt, dan is muziek een sterk medium.”

10178117_10154049091245150_2153431168252323552_n

Recept voor succes
MØ’s succesvolle recept bestaat uit een combinatie tussen haar pop, punk, grunge en hiphop verleden: “Op al deze genres ben ik tijdens mijn jeugd verliefd geworden. Het zit hier nog steeds allemaal ergens van binnen. Zowel het rebelse als de soul.” Ze begon als obsessed Spice Girl fan, luisterde toen tegendraads naar punk en op het moment dat ze ontdekte dat rap nog meer scheldwoorden bevatte, werd ze een grote hiphop fan. Haar album nam ze in absolute eenzaamheid op in haar kamertje van vroeger (tussen de geluiddempende hippiedekens van haar moeder) met een simpele microfoon. “Ik wilde dat de vocals zouden klinken alsof ze recht vanuit mijn hart richting het album stroomden. Dit kon ik doen door mezelf op deze manier af te zonderen”

Gig, People’s Place & Playlists
Haar band is fantastisch. De drummer ramt zo hard, dat de drumstokjes kleine sporen nalaten in de lucht. De gitarist is een guitar hero eerste klas en de producer is absolutely amazing. De video’s maken van het geheel een visueel feestje. Het was jammer de de People Place een gigantische draagpilaar in het middel van de zaal heeft staan waardoor MØ vaak ’achter paal’ stond, maar ze maakte dit goed door haar jeugdige, woeste tornadocapriolen.

Foto’s: Naomi Wallenburg
Header: Persbeeld MØ

Luister hier naar MØ’s unieke Sony Music Unlimited playlist: https://music.sonyentertainmentnetwork.com/featuredplaylist/235c87a54867469794533a36bfff1c76

Lees hier mijn interview met MØ voor Sony’s Entertainment Network Blog: http://blog.sonyentertainmentnetwork.com/2014/04/20/artist-interview-mo/#more-14614