Seks, drug en tralies

Heftige films kijken zonder tumble weeds en je google-geschiedenis wissen. Kan, op het IDFA.

IDFA toont een breed scala aan documentaires. Sommige films lijken zo shocking dat zelfs een professioneel docu-kijker wordt geprikkeld door de omschrijvingen. CJP onderzocht drie films in het kader van seks, drugs en tralies. IDFA’s programma is avontuurlijk en vol grensverleggende onderwerpen.

In the Basement (Im Keller)
Regisseur: Ulrich Seidle (Oostenrijk, 2014)
Wanneer: VR 21 november 22:00 uur Tuschinski 1 // ZA  22 november 17:15 uur EYE Cinema 1
Duur: 81 minuten
Ingrediënten: Nazi-parafernalia, sadomasochistische seks en modeltreinen.
Verhaal: Je zou toch denken dat, als je een gemiddelde Oostenrijker vraagt naar zijn/haar hobby, het antwoord skiën of jodelen is. Niets is minder waar. Oostenrijkers hebben een breed waarbinnen ze hobby’s kaderen en kelders zijn dé plek om tijd en energie in te steken in ontspannende bezigheden. In the Basement laat in openhartige gesprekken de angsten en verlangens zien van deze kelderhobbyisten. Dit is de plek om de diepste en donkerste behoeften te bevredigen zoals nazi-parafernalia verzamelen, rondjes rijden met een modeltrein en sadomasochistische seks.
Hoe je waarschijnlijk de zaal verlaat: Er gebeuren drie dingen met je. Eén: je vraagt je af of je zelf eigenlijk een kelder onder je huis hebt, zodat je eindelijk een plek hebt waar je in stilte ‘Schilderen op nummer van Ravensburger’ uit de verpakking kunt halen. Twee: de liefde bedrijven krijgt een totaal andere betekenis. Drie: je kan nooit meer op een onschuldige manier naar een modeltrein kijken.

Haiduc 
Regisseurs: Annelies Kruk, Anneke de Lind van Wijngaarden (Nederland, 2014)
Wanneer: VR 21 november 12:45 Tuschinski 4 // MA 24 november 13:30 uur EYE Cinema 2 // MA 24 november 20:00 uur Tuschinski 5 // DI 25 november 13:15 uur Munt 13 // Di 25 november 15:45 uur Tuschinski 5 // DO 27 november 13:00 uur Munt 12 // VR 28 november 12:15 uur Tuschinski 5 // VR  28 november 23:00 uur Tuschinski 3 // ZA 29 november 10:30 Tuschinski 5.
Duur: 20 minuten
Ingrediënten: Gangster-bijnamen, riooljongeren en drugsgebruik.
Verhaal: Nicu heeft een zwaar leven. Hij groeide op bij een dronkenlap van een vader die hem mishandelde en nadat hij van huis liep werd zijn nieuwe huis een riooltunnel in Boekarest. Hier kreeg hij de bijnaam Haiduc, ofwel: gangster. Zijn leven bestaat in het riool voornamelijk uit drugs gebruiken met andere daklozen. Tot hij wordt opgenomen in het ziekenhuis en zijn leven verandert. Haiduc laat zien waar hij nu woont: het opvanghuis van Raluca. Een schat van een vrouw die hem met liefde wil redden. Nicu is dan wel van straat, maar de drugs en het leven buiten het opvanghuis blijven aantrekkelijk. Als hij terugkeert naar het roze beschilderde riool vol posters, zwervers en radio’s zwicht hij toch weer voor de drugs. De keuze voor leven óf dood ligt in zijn eigen handen.
Hoe je waarschijnlijk de zaal verlaat: Je hebt maar één paar handen en het is moeilijk om te kiezen hoe je ze inzet na afloop van de film. Om tissues mee uit de verpakking te trekken, bijvoorbeeld. Of om erin te knijpen, omdat je niet in Nicu’s schoenen staat. Maar je kunt er ook even naar kijken om te beseffen dat jouw leven erin ligt. Hoe dan ook is het heftig om je te realiseren dat er veel kinderen zijn zoals Nicu.

Cain’s Children (Kálin Gyermekei) 
Regisseur: Marcell Gerö (Hongarije/Frankrijk 2014)
Wanneer: WO 19 november 17:45 uur Munt 10 // VR 21 november 10:30 uur Tuschinski 2 // ZO 23 november 13:00 uur Tuschinski 4 // DI 25 november 22:00 uur Tuschinski 2 // ZA 29 november 19:15 uur Tuschinski 3
Duur: 103 minuten
Ingrediënten: Barbaarse jeugdgevangenis, doodslag en communisme.
Verhaal: Pali, Józef en Zsolt werden dertig jaar geleden gefilmd toen ze wegens doodslag in een van de gruwelijkste jeugdgevangenissen van Hongarije werden weggestopt. Wat ze op hun geweten hebben? Nou, Pali ging voor dertien jaar de bak in omdat hij al dertienjarige zijn vader had neergeschoten. Nu heeft hij zelf een dochter en die wordt net zo slecht behandeld, dus zij neigt ook naar mislukking.  Jószef was veertien toen hij uit zelfverdediging zijn leraar neerstak. Ook niet echt een lekker verhaal. Zsolt had eveneens een mega verknipte jeugd en woont sinds zijn vrijlating op een psychiatrische afdeling. Heftige portretten die laten zien wat het communistische regime in Hongarije met de kinderen uit de jaren tachtig heeft gedaan.
Hoe je waarschijnlijk de zaal verlaat: Toe aan een borrel. Of een stukje My Little Ponykijken. Gewoon om je hersenen even te bedwelmen met blijheid. Verwacht in ieder geval een heldere, nieuwe blik op de wereld. Je beseft wat een tijd achter de tralies met je doet en hoe een verknipte gezinssituatie van vader op dochter wordt overgebracht.

Voor liefhebbers van verhalen over seks, drugs en tralies ben je bij IDFA aan het juiste adres. Maar ook liefhebbers van muziekfilms, videokunst, actualiteiten, kinderverhalen, avontuurlijke grensverleggende programma’s, of andere urgente maatschappelijk betrokken thema’s kunnen tussen 19 en 30 november genieten op het International Documentaire Festival Amsterdam. 

Tekst: Martine Bakker
Gepubliceerd op CJP.nl: http://www.cjp.nl/blog/2014/11/seks-drugs-tralies/73543/