‘Sommige mensen zien het als verloedering van de hiphop’

Eva Simons is zangeres van monsterhits en wordt bestempeld door het internet als de flamingo uit Idols. Ik werd uitgenodigd in Eva’s studio en ontdekte onder andere dat ze een hond heeft die het met panda’s doet.  

Eva Simons brak in 2010 door met de hit Take Over Control samen met Afrojack. De hysterische beat en haar funky voorkomen zorgden voor succes. Daarna ging het hard met de zangeres en had ze o.a. met will.i.am de wereldhit This is love. Nu komen Eva en Sidney met een nieuwe single: Escape from love. CJP sprak de humoristische Eva over cultuur snuiven en deelt haar film-, serie-, museum- en komedie-tips met jou.

Jij vliegt de hele wereld over voor gigs. Welke series kijk je op je iPad als je in het vliegtuig zit?

‘Ik heb van die periodes, want ben heel verslavingsgevoelig met series. Laatst keek ik Empire. Het gaat over de hiphopwereld en platenlabels in Amerika. Zodra ik in het vliegtuig stap, wil ik de afleveringen allemaal achter elkaar zien. Daarom probeer ik zo min mogelijk series te kijken. Het is in principe leuk en ontspannend, maar doordat ik móét weten hoe het afloopt word ik er gestrest van. Ik hou erg van series zoals House. Die afleveringen hebben gewoon een kop en een staart.’

Lees je graag?

‘Ik koop wel eens boekjes op het vliegveld, maar kijk liever films. Vroeger had ik wel tijd om boeken te lezen, maar nu heb ik er geen geduld meer voor. Ik wil nu heel snel weten wat de informatie is.’

Welke film is je bij gebleven?

Pulp Fiction. Wat een film! Quentin Tarantino is geniaal. Die kleine details, zoals een portemonneetje met bad motherfucker erop, dat vind ik tof.’

Ging je voor je bekendheid wel eens kamperen op een festival?

‘Nee, dat haat ik echt. Gadverdamme. Met de vieze natte sokken die je al drie dagen draagt. Ik heb vroeger wel veel gekampeerd met familie. Naar Duitsland rijden en dan chillen op de camping. Maar op festivals wil ik gewoon muziek luisteren en slapen in een schoon bed. Het ziet er altijd wel gezellig uit op tv, maar ik voel die lifestyle niet echt.’

Wat voor muziek luister jij zelf graag?

‘Discover weekly op Spotify! Zo ontdek ik iedere week weer nieuwe artiesten en bands.’

Je nieuwe track Escape from love is een keiharde hit. Hoe maak je zo’n track samen met je partner? Schrijf je een liefdesgedicht voor hem, waar hij dan een beat onder zet?

‘Nee, dat gaat totaal niet zo! Ik heb niet eens een pen. Meestal speel ik gewoon piano met de mic aan. Die moet altijd aan staan als ik aan het brainstormen ben. Het eerste idee dat ik bedenk, is vaak het beste. In dit geval zong ik gelijk de tekst, alsof mijn gedachtes in contact stonden met mijn mond. Dat is gewoon zo cool. Door de piano had het een ballad vibe en Sidney is dan geniaal genoeg om er een toffe drop op te gooien, wat het fris maakt. We werken goed samen.’

Het klinkt als een zomers nummer, maar de video heeft een hele rauwe sfeer.

‘Mijn muziek heeft vaak een sad ondertoon in de tekst. Toch klinkt het heel vrolijk. Mensen verwachten een hele happy clip bij deze track, maar het gevoel in de video is heel rauw. Het speelt zich af in een club waar iedereen fetisj kleding draagt. Ik vond het spannend om dat kinky randje op te zoeken, zonder dat het gelijk door de industrie gebashed wordt omdat het té is. Ik had ook geen zin in een choreografie, de dansers bewegen heel vrij.’

Rauw en zonder choreo dus. Is er een bepaald soort dans dat jij heel tof vindt?

‘Dansstijlen uit Tanzania zijn kicken. Afrikaanse mensen dansen zo fucking vet, maar dat kunnen wij niet, want onze lichamen beweegt niet zo. Wij zijn best wel stijf, terwijl hun hele lichaam open staat. Kijk naar Beyoncé’s Who run the world met de Afrikaanse dansers. Echt verfijnde kunst. Daarnaast dab (hippe dansstijl waarbij je aan je oksel ruikt, red.) ik de hele dag. Net als Nae Nae(dito bijzondere dansstijl, red.). Geen idee waar het vandaan komt en waarom het zo populair is in de club. Sommige mensen zien het als verloedering van de hiphop, maar de jonge generatie zit gewoon op een andere flow. Dat moet je accepteren, anders word je heel snel oud.’

Heb je een lievelingsmuseum in Amsterdam?

‘Ik woon vlakbij het Tropen Museum in Amsterdam en zie altijd van die coole posters door de stad hangen over hun tentoonstellingen. Dan denk ik: hier raak ik vet geïnspireerd door, ik moet er heen! Maar er is nooit tijd.’

Er is daar nu de expo Rhythm & Roots -van blues tot hiphop. Perfect voor jou!

‘Zie je! Ik moet er gewoon vaker heen. Even een half uurtje chillen. Ik zet gelijk in mijn agenda.’

Ga je wel eens naar musea als je moet optreden in het buitenland?

‘Het is leuk om veel van een stad te zien, maar ik heb er weinig tijd voor. Na een gig zit ik vaak meteen weer op een vlucht. Wij werken wereldwijd en het gaat altijd door. Soms slaap ik 5,5 uur slaap per nacht. Als ik geluk heb. Daar moet je tegen kunnen.’

Gelukkig na je gigs weer filmpjes kijken in het vliegtuig. Van welke comedian kun jij onbeperkt shows kijken?

‘Ik hou van komedie. Van Louis CK ben ik zwaar fan. Hij is menselijk en zegt de waarheid. Zo heeft hij een sketch waarbij hij naar een hotel in Miami ging en dat iedereen op het strand vet lekker was. Hij was zich zo bewust van zijn bierbuik, dat hij op zijn kamer room service bestelde en zich ging volvreten. Dat zijn écht verhalen. Daniël Arends vind ik ook geweldig. Hij praat over onderwerpen waarvan mensen denken: Dat kun je toch niet zeggen? Harde grappen over adoptie, bijvoorbeeld. Hij gooit alles op tafel. Daar hou ik van. Lekker alles bespreekbaar maken.’

In het kader van humor vroegen we op ons Instagram-kanaal wat Eva nog meer aan het lachen maakt. Hier vast een screenshot van haar antwoord. (Tip: ondertussen Desiigner’s Panda aanzetten.)

Gepubliceerd CJP.nl, 17 juni 2016.
Beeld: William Rutten.

Tags from the story
, , ,