Strippen tot op de huid

Geen erotische of kannibalistische praktijen, maar een gelegenheidsformatie die met de billen bloot gaat. Op 13 mei strippen Sef, Charl Delemarre, Akwasi, Lucky Fonz III, Glen Faria en Nana Adjoa hun nummers tot er geen greintje genre meer overblijft.

Aanstaande vrijdagavond wordt Paradiso een intiem theater waarbij hiphop-artiesten en singer-songwriters laten horen wat muziek voor hen betekent. Sef, Charl Delemarre, Akwasi, Lucky Fonz III, Glen Faria en Nana Adjoa zingen samen in een zaal vol kroonluchters en stoelen die dicht tegen het podium staan. Tijdens het eenmalige event Op de Huid stap je in de wereld van deze zes artiesten, want als je de grootse producties weghaalt dan hou je alleen intimiteit over. Ik was bij de repetities en ondervroeg Akwasi, Charl en Lucky tot op het bot over deze unieke samenwerking.

The resolution

De artiesten staan in de Amsterdamse Q-factory rondom een piano. Charl pingelt het deuntje van Akwasi’s Dorst, Lucky slaat een beat aan op de gitaar, Nana heeft een contrabas in haar hand en Sef, Akwasi en Glen zingen driestemmig. Dat is de setting waarin we binnenlopen en bij neerstrijken als een vlieg op de muur.

Op de Huid is offspring van de Grote Prijs van Nederland, een organisatie die ooit begon om het poptalent in Nederland te vergroten en te ontwikkelen. Sinds het begin van de muziekcompetitie zijn er dik tachtig winnaars geweest, waar de Grote Prijs na de winst vrij weinig meer mee heeft gedaan. Dat bracht directeur Susanne van Lieshout op het idee om een showcase te geven met talent dat ooit meedeed. Susanne: ‘Het is een show die is ontwikkeld rondom de kracht van muziek met artiesten die bij elkaar passen. Deze mensen laten je aan hun lippen hangen en je gelooft ze, tot er kippenvel op je huid staat. Al deze artiesten hebben ooit in de finale gestaan of gewonnen. Behalve Akwasi dan, die had zich ooit aangemeld met Zwart Licht maar is nooit geselecteerd. Gelukkig speelt hij wel een belangrijke rol binnen de Grote Prijs, omdat hij al jaren coach is.’ Tsja, soms gaan ruwe parels verloren in het filterende juryproces. ‘De aanhouder wint’ is in dit geval wel een goed spreekwoord om mee met de deur in huid te vallen.

Sporters

Na de repetities hebben we knetter veel dorst door het herhaaldelijk oefenen van de gelijknamige track. In de bar drinken we dan ook speciaalbier met Akwasi, Lucky en Charl, omdat gewoon bier niet speciaal genoeg is voor deze setting. De artiesten die elkaars nummer her-arrangeren en aanvullen zijn dus heel uitlopend. Zo ontstaan er collaboraties van troubadours en hiphop-lyricists. Het zijn artiesten die al jaren een bekend gezicht zijn in de industrie of nog maar een paar jaar bezig in hun weg naar grotere bekendheid en leven van de muziek. Lucky Fonz, welk nummer van de anderen voelde jij nou kruipen onder je huid? ‘De nummers van Nana. En Stapje terug van Glen vind ik heel mooi. Het gaat over zijn zoontje en zijn oma en hij zingt: ‘je lijkt steeds meer op mij’. Ik hou van nummers waarbij de tijd verstrijkt en je het verhaal hoort van verschillende karakters.’ Akwasi: ‘Datzelfde heb jij toch ook met Sporters?’ Lucky: ‘Ja, dat gaat ook daar over. Jonge jongens en sporters die te oud worden om topsport te doen. Tijdens Op de Huid gaat Akwasi bij dat nummer spoken word doen.’

Seks is leuk

Hoe is het om met elkaar aan de muziek van een ander te sleutelen? Charl: ‘Verrassend, want de nummers worden heel anders. Sef heeft bijvoorbeeld hele heftige producties, maar nu hoor ik dat het stripped down ook helemaal te gek is.’ Lucky: ‘Mensen die hun roots hebben in de hiphopwereld zijn in het algemeen fijn om mee te werken. Ze zijn heel makkelijk in het veranderen van bijvoorbeeld akkoordenschema’s, waar je als singer-songwriter echt niet aan komt. Zo vroeg ik aan Sef of hij een stukje wilde rappen over mijn lied Seks is leuk. Normaal speel ik dat nummer op de piano in een boogy rock-‘n-roll-stijl, maar hij kon het niet met dat ritme. Dus nu is het een funky nummer op de gitaar geworden.’

De wedstrijd

Ondertussen loopt het tegen middernacht en Nana zegt gedag en vertrekt met een grote hoes op haar rug. Spelen jullie eigenlijk allemaal instrumenten? Akwasi: ‘Iedereen, op Sef en mijzelf na. Onze stem is ons instrument.’ Lucky: ‘Nana speelt bas en contrabas en Charl, Glen en ik spelen piano. We hebben allemaal verschillende stijlen, dus voor dit optreden kunnen we gewoon kiezen voor welk geluid we gaan. Ik doe een soort minimaal ding bij Sef en Charl speelt weer mee met Wolken. Het leuke hieraan is dat het uniek en eenmalig zal zijn, want met deze namen ga je nooit een tour bij elkaar krijgen.’ ‘Ja, man. Het was al moeilijk om repetities te regelen,’ beaamd Akwasi.

Charl: ‘Eigenlijk is het een raar groepje mensen bij elkaar, met hele verschillende persoonlijkheden. Een beetje zoals wonen in een studentenhuis. Dan zit je opgescheept met mensen die je in de kroeg nooit had aangesproken, maar omdat je samenwoont ontstaat er toch een klik. Dat heb ik hier ook.’ Lucky: ‘Wat ook leuk is: mijn moeder is trots dat ik met Akwasi ga spelen! Ze kent hem van Oerol en tv.’ Akwasi: ‘Ik heb sowieso een speciaal effect op moeders.’ We noteren: moeders zijn dus ook welkom bij Op de Huid.

Stapje terug

Ook Sef en Glen vertrekken via de achterdeur, terwijl wij nog een rondje schuimhoofden uit een Waddeneiland laten komen. Is het niet raar om de schijnwerper te delen met andere artiesten, omdat normaal een show alleen om de artiest in kwestie draait? Charl: ‘Nee, het is juist een hele relaxte sfeer. We blijven allemaal op het podium en gaan naar elkaar luisteren en van elkaar genieten.’ Lucky: ‘Ik moet me wel over ego-dingen heen zetten.’ Akwasi: ‘Hou je je in?’ Lucky: ‘Nou, normaal ben ik heel bazig in mijn muziek, het moet zoals ik wil. Maar nu is het: ik ga niet als Sef een nummer doet met Glen, zeggen dat het zo of zo moet. Het is ook uit mijn comfortzone dat de volgorde van de liedjes anders is dan normaal. Ook verfrissend, want normaal ben ik altijd in mijn eentje aan het werk en nu leer ik allemaal dingen.’

Zonder jou

Zijn er nog nieuwe muziekontdekkingen gedaan door deze gelegenheidsformatie? Charl: ‘Dat hitje van Glen, Zij weet het, ben ik erg gaan waarderen. En ik ben Kanye West gaan luisteren, omdat Sef en Lucky het daar steeds over hebben en besef nu wat een revolutionaire muzikant het is.’ Lucky: ‘Ik ben ook Bram Vermeulen gaan luisteren, omdat Akwasi daar mee bezig was. Zijn muziek was altijd een beetje langs mij heen gegaan, terwijl ik al fucking lang Nederlandse nummers schrijf. Echt een ontdekking.’

Zo zie je maar weer: de wereld begint waar je comfortzone eindigt en in de stukken huid zonder navelpluis.