Terug naar mijn roots

Redacteur Martine is een rasechte stadsbewoner. Ze is nooit verder dan een tramhalte verwijderd van soja lattes en heeft 24/7 toegang tot poppodia, exposities en winkels. Als experiment ging ze naar het Friese Welcome to the Village en herontdekte het dorpse leven.

Mijn moeder groeide op in Friesland en vertrok als dertiger naar Flevoland om daar haar kroost (zuslief en ik) groot te brengen, tussen de coniferen van het nieuwe beloofde land. Als kind gingen we vaak logeren bij pake en beppe op de boerderij in Fryslan boppe, om zo in touch te blijven met onze voorvaderen. Toverdrank maken van paardenbloemen, buskruiten in hooibalen en koe-rijden waren mijn favoriete activiteiten. Hoe ouder ik werd, hoe minder vaak ik terugging naar het land van boter, brood en groene kaas. Tot het voor mij een land hier ver vandaan werd en ik alleen nog af en toe rode hartjes en blauw/witte strepen zag als ik langs het koffiemelk-schap in de supermarkt liep. Tot die uitnodiging van Welcome to the Village: een festival en tevens een klein dorp in de Groene Ster, vlakbij Leeuwarden. Zo rotte ik een weekend op naar mijn eigen land en had de tijd van mijn leven. In onderstaand fotoverslag zie je waarom.

Tijdens het Friese Welcome to the Village Festival…

…kun je fietsen zonder fotograferende toeristen uit te schelden die op het fietspad staan. Je komt enkel af en toe een verdwaalt kind met een Pokemon-app tegen.

…kun je naar hartenlust quinoawraps en speciaal bieren bestellen. Net als ecologisch vlees. De mannetjesdieren, die allemaal een naam hebben gekregen, zijn speciaal groot gebracht voor dit festival.

… kun je bij iedere vriendengroep aansluiten. Zo had ik gedurende een avond vier verschillende gangs, met als liefste uitnodiging: ‘Ben je alleen? Vanaf nu hoor je bij ons.’

… fungeren hooibalen en caravans perfect als hang-out en snap je niet dat je ooit van ‘op gewone stoelen zitten’ genoot.

… ontdekte ik dat muziek luisteren zoveel fijner is als je ondertussen naar een rustgevend meer kijkt. Zo had ik geluksmoment na geluksmoment met optredens van Haty Haty, Firls Names, Together Pangea, Beaty Heart, Canshaker Pi, Tinariwen en Django Django.

…leerde ik dat de Friese vlag zoveel meer is dan een vlag. Een lap stof met hartjes werkt ook perfect als zonnewering.

… kwam mijn inner-child naar boven dankzij een grasveld bezaaid met hoepels.

… realiseerde ik me dat kunst in de kleine dingen zit. Zoals een tekening besmeuren met een plaklaag, waardoor peuken het milieu niet vervuilen, maar worden ingezet als artwork.

… zijn oma-breisels de nieuwe band-spandoeken. Bewoners van woonzorgcentrum Teaksehûs maakten handwerken om het hele terrein te versieren. Shout-out naar alle pake’s en beppe’s out there.

… kun je je toch nog even in het drukke stadsleven wanen als je even een break van de natuur wil. In de feesttenten spelen bands zó hard de sterren van de hemel, dat je mentaal wordt geteleporteerd naar het hysterische stadsleven. Mocht je daar tussentijds behoefte aan hebben.

Het liefdevolle Welcome to the Village Festival kun je t/m zondag 17 juli bezoeken in natuurgebied De Groene Ster. Voor iedereen die deze oase van liefde, zenheid en magische muziek heeft gemist: we zien je er hopelijk volgend jaar!