Verliefd op Rhodes

We stelden de Britse singer-songwriter vragen uit een psychologisch onderzoek, waardoor je schijnbaar verliefd wordt op de ondervraagde. RHODES liet ons achter met de gezichtsuitdrukking van de hartjesoog-emoji.

De vijfentwintigjarige David Rhodes is pas twee jaar geleden begonnen aan zijn muzikale carrière en speelde sindsdien al in het voorprogramma van artiesten als Sam Smith, Ben Howard en London Grammar. Deze zomer tourt hij voor het eerst solo in Nederland. Zijn muziek is doordrenkt met romantiek. Ideaal om hand in hand naar te luisteren, of je gebroken hart mee te zalven. Wij waren in ieder geval op slag verliefd op zijn Chris Martin meets Sam Smith-achtige stem.

Om jou mee te sleuren in onze liefde gebruikten we het onderzoek van Arthur Aron, een psycholoog die vragen heeft bedacht waardoor je instant verliefd wordt als je de hele lijst afwerkt. Het onderzoek bestaat uit 36 vragen, die de ziel van je gesprekspartner blootgeven. Je moet elkaar na het gesprek alleen nog even vier minuten in de ogen staren voor extra effect. Voor je als een groupie de India op Lowlands aanvalt, waar hij volgende week staat: met je ogen dicht naar de single Close Your Eyes luisteren werkt ook om verliefd op RHODES te worden. (Dit mag van ons ook vooraf.)

Wil je graag beroemd worden?

‘Moeilijk… Ik ben heel blij met wat ik doe, maar weet niet of ik belaagd wil worden op straat. Ik ben namelijk best wel op mezelf. Er moet een balans zijn tussen erkenning krijgen voor je werk en een celebrity zijn. Ik ben een paar keer herkend en dat is best wel cool. De eerste keer stond ik in de metro toen een groepje gasten me aanstaarde. Ik dacht: willen ze met me vechten ofzo? Maar toen kwam een van die jongens op me af, vroeg of ik RHODES was, en we hadden een leuk gesprek over muziek.’

Als je morgen wakker wordt heb je er ineens een nieuwe skill bij. Wat zou het zijn?

‘Ik twijfel vaak aan mezelf en dat vind ik heel vervelend. Graag was ik minder onzekerheid en was ik zelfverzekerder. Altijd spookt er door mijn hoofd: doe ik het wel goed? Terwijl ik tot nu toe nog geen negatieve reacties heb gelezen op wat ik maak, maar iedereen heeft altijd een mening. Ik wil dat ik meer naar de stem in mezelf luister en me minder van anderen aantrek.’

Je huis staat in brand. Wat neem je mee? Naast je huisdieren en familieleden, natuurlijk.

‘De laptop met mijn demo’s. Tegenwoordig staan er wel back-ups in de cloud, omdat mijn laptop een keer was gestolen uit het huis van mijn moeder. Toen schreef ik nog geen muziek, maar zat wel in een band. We waren daardoor alle baselines kwijt die we hadden opgenomen. Verder zou ik mijn favoriete gitaar meenemen: een Gibson uit 1959. Ik droomde altijd over deze gitaar. Nu speel ik mijn liveshows ermee. Mijn vader heeft me het geld geleend en ik heb keihard gewerkt om hem terug te betalen, dat duurde een jaar, toen werd ik getekend bij een platenlabel en kon ik hem gelukkig in één klap het geld teruggeven.’

Wat is te serieus om grappen over te maken?

‘Grappen over ziektes vind ik niet cool, al maken wij Britten wel vaak grappen over serieuze onderwerpen om situaties te neutraliseren. The laugh or cry attitude, noemen we dat. De grappen van cabaretier Frankie Boyle vind ik heel grof. Te donker. Daar luister ik niet graag naar. Ik hou meer van droge humor. Mensen weten vaak niet of ik nou wel of niet een grapje maak.’

Wie zou jij een keer bij je thuis willen uitnodigen?

‘Mag het ook een dood iemand zijn? Dan BB King. Hij is pas overleden en dat raakte me heel erg, want ik luisterde vroeger vaak naar zijn muziek omdat mijn vader dat opzette. Laatst heb ik nog een documentaire over hem gekeken. Hij had zo’n bijzonder leven. Hij is gevlucht bij de plantages, heeft veel gereisd en woonde in Mississippi. Hoe zou het zijn om in zijn schoenen te staan? Ik heb altijd het gevoel dat in het vroegere Mississippi de écht muziek is ontstaan.’

Wat is tot nu toe de grootste prestatie in je leven?

‘Ik heb mezelf een jaar opgesloten in mijn kamer om muziek te schrijven. Niet letterlijk natuurlijk. Overdag werkte ik bij American Apparel, maar als ik thuis kwam zette ik mijn mobiel uit, deed mijn slaapkamerdeur dicht en ging aan de slag. Het was moeilijk om mijn vrienden niet te zien in die tijd, maar uiteindelijk begrepen ze het wel. Ik wilde voor het eerst in mijn leven iets voor mezelf doen en dacht: als ik me nu focus dan maakt dat een verschil. Het heeft gewerkt. Toen ik mijn eerste tour afsloot in The Sebright Arms, een plek in Hackney waar ik zelf heel vaak concerten bezocht, was ik heel trots.’

Wanneer was de laatste keer dat je moest huilen met iemand anders in de buurt?

‘Niet zo lang geleden. Een album uitbrengen is eng. Ik ben mijn eigen act en heb geen band met wie ik mijn ervaringen kan delen. Voor een onzeker persoon als ikzelf is dat soms te veel. Laatst had ik wat drankjes op en toen moest ik huilen door de spanning. Mijn vriendin was erbij. Zij is trouwens degene die me heeft aangemoedigd om muziek te maken. We zijn nu een jaar officieel samen, daarvoor waren we al collega’s bij American Apparel. Zij heeft me voorgesteld aan mijn huidige manager. De rest is geschiedenis.’

Onze poging om nog vier minuten in RHODES’ ogen te staren, lieten we maar achterwege toen hij over zijn vriendin begon. Zonder haar had zijn muziek misschien nooit bestaan en we willen graag dat hij nog meer platen maakt namelijk.

Tekst: Martine Bakker
Gepubliceerd op CJP.nl: https://www.cjp.nl/blog/2015/08/verliefd-op-rhodes/76913/

Tags from the story
, , ,