Waarom ik naar jeugdsentiment-concerten ga

Janken bij Mariah Carey van ontroering, pijn in mijn hart bij Solid Harmony van teleurstelling en keihard glijden op R&B-held Joe. *nostalgisch muziekje* Ahhh, stond ik iedere dag maar bij een jeugdsentiment-concert.

Afgelopen week bezocht ik de 3FM presents Your serious radio-tentoonstelling in het Instituut Beeld en Geluid. Tijdens de interactieve expo kun je op een computer intoetsen uit welk jaar je komt (jaren tachtig), wat je lievelingsgenre is (hiphop en R&B) en welke platen je als tiener grijs draaide (Eminem). Vervolgens liep ik niets vermoedend verder in de richting van een kamertje achter glas. Ik liet een hightech ring, die ik bij de kassa had gekregen, scannen door een sensor en ineens veranderde de kamer in MIJN KAMER VAN VROEGER. Naast de Grote Bosatlas hingen posters van Usher en Alicia Keys en uit een radio klonk nineties rapmuziek en de radiostemmen van toen.

Backstreet boys

Dit beeld klopt precies. Ik had als kind overal posters aan de muur hangen en was gekluisterd aan de radio. Ik nam altijd fragmenten op met mijn bandrecorder. Mijn oogballen waren met het beeldscherm versmolten als TMF of MTV aanstond. Het ultieme doel in mijn leven was de Backstreet Boys in het echt zien of ontmoeten en zo werd mijn concert-ontmaagding een kwintet. Om een kaartje te bemachtigen was ik met mijn moeder in het holst van de nacht naar het postkantoor van Lelystad gereden. We stonden daar uren voor een dichte deur. Zij in een regenjas, ik in mijn BSB-buiktopje. Toen onze kaarten uiteindelijk tergend traag uit de printmachine van de baliemedewerkster rolden, behoorden we tot the lucky few met een kaart. Het concert was binnen 3,25 minuut volledig uitverkocht.

Tijdens het optreden heb ik gehuild en gegild alsof aliens de concertzaal aanvielen in hun ruimteschepen. Het was een combinatie tussen aandacht trekken van Nick Carter en paniekerige hysterie, omdat ik niet kon geloven dat mijn helden écht in legopoppetjes-formaat voor me stonden. Ik kon ze best goed zien met de verrekijker die ik van mijn vogelspottende vader had geleend. Voor mij was dit zo’n epische dag, dat ik sindsdien probeer om datzelfde intense gevoel van geluk te krijgen als ik bij een concert sta.

Joe zonder glitters

Nu ik groot en sterk ben, werk ik als cultuurjournalist. Zo bezoek ik concerten van talentvolle bands en opkomende artiesten. Genieten doe ik iedere keer, maar dat magische gevoel van mijn eerste concert is moeilijk te evenaren. Het rare was dat ik in mijn grote mensen-tijd wel vaak aankondigingen voorbij zag komen van oldskool artiesten waar ik als kind fan van was, maar ergens durfde ik er nooit heen, omdat ik bang was dat het me teleur zou stellen.

Tot ik zo’n drie jaar geleden het concert van de oude R&B-ster Joe bezocht in de Melkweg. De held van vroeger wilde waarschijnlijk goed cashen, want zijn ticketprijzen waren hoog en zijn showgehalte laag. Op het podium stond alléén Joe. Geen band, glitters of danseressen. Hij zong mee met een bandrecorder die iemand backstage had aangezet. Toch was ik intens gelukkig. Het maakt niet uit hoe slecht het is, ik waande me weer in mijn tienertijd en er kwam een jeugdige blijdschap in me naar boven.

Het begin van een movement

Vanaf dat moment begon ik tickets te boeken voor oude helden: Solid HarmoniE, Blondie, Boyz II Men, Mariah Carey, Craig David, K-Ci & JoJo… Als mijn inner child opleefde bij het zien van de artiestennaam, ramde ik weer op de ‘koop kaarten’-knop. Zo zag ik een paar maanden terug Mariah Carey live en ik kon ieder nummer meezingen. Haar kledingswaps waren hilarisch en haar stem klonk nog steeds fantastisch. Ook al had Mariah naar mijn idee expres matige achtergrondzangers ingeschakeld, zodat ze zelf extra goed uitkwam. Mariah werd op handen gedragen door het publiek en haar dansers en ik kreeg een flashback naar alle keren dat ik in de plaatselijke buurtkroeg All I want for Christmas zong, terwijl ik een Flugel-dopje op mijn neus had zitten. Mijn nieuwe levensstijl pakte niet altijd even goed uit. Zo werd ik bijvoorbeeld grandioos teleurgesteld door Solid HarmoniE. Ze traden op in een Amsterdamse gaybar en playbackten alles met hun gebotoxte hoofden. Toch waande ik me wel weer in mijn oude slaapkamer met roze muren, waar ik uren belde met vrienden die ik nét nog had gezien.

Van Melkweg tot Annabel

Sinds ik mijn nieuwe hobby hebt ontdekt, houd ik de website van de Amsterdamse Melkweg in de gaten. Daar stond een paar weken geleden nog Vanessa Carlton van de monsterhit Thousand miles. Maar ook het Rotterdamse poppodium Annabel, waar de enige echte bepleisterde Nelly de billen liet shaken. Bij alle nieuwe artiesten waar ik heen ga, probeer ik zoveel mogelijk liedjes uit mijn hoofd te leren, maar ik kan meestal maar twee nummers écht terug zingen naar de artiest. Misschien komt het omdat ik geen platen meer grijs draai of doordat kinderhersens daar beter in zijn (zo weet ik nog steeds alle telefoonnummers van vrienden van vroeger uit mijn hoofd). Bij jeugdsentiment-concerten ken ik wél alles vanuit mijn tenen. Het schijnt dat de muziek die je op de middelbare school luistert de diepste impact op je leven heeft. Of je skater, gabber of alto bent tijdens je jeugd, de muziek die je dan draait blijft je voor altijd bij en heeft een speciale plek in je hersenpan. Daarom voel ik geen schaamte dat ik soms op de fiets in de zomer All I want for Christmas op repeat zet.

Gepubliceerd op CJP.nl, 27 mei 2016.

 

Tags from the story
, ,