Waarom musicals de hemel/hel zijn

Tijd voor een debat: Martine smult van musicals (‘Mijn vader nam me mee naar Broadway: de mooiste dag van mijn leven’), Rick gruwelt ervan (‘Het is de Gerard Joling van de podiumkunsten.’).

Rick en Martine zitten doorgaans in harmonie, tegenover elkaar, verhalen te tikken op de CJP-redactie. Af en toe knikken ze eenstemmig. Bijvoorbeeld wanneer ze tegelijkertijd initiëren om het album van Solange op te zetten. Of wat ze in het werk van Rothko zien (een groot blauw vlak). Ja, meestal zijn ze het roerend met elkaar eens. Behalve als het over musicals gaat.

Martine: ‘Op Broadway had ik de mooiste dag uit mijn leven.’

‘Ik hartje musicals. De liefde ontstond toen ik op mijn achtste verjaardag kaartjes voor The Phantom of the Opera kreeg. Zo was er diezelfde maand nog een weeksluiting op school met een door mij geregisterde medley van deze musical. Klasgenootjes waren op Ken, ik was op The Phantom. Al waren er ook anderen in het spel, want ik raakte dito geobsedeerd door The Sound of MusicElizabeth en Aida. Dagenlang huilde ik om gestorven personages en het nazingen van hun teksten hielp me bij het rouwproces. Om mijn passie te voeden, nam mijn vader me mee naar Broadway om Chicago te zien. De mooiste dag uit mijn, toen nog redelijk korte, leven. Als ik kijk naar theatrale types die hun emoties bezingen, huppelen er gelukhormonen door mijn brein. Ik begrijp niet waarom jij die schoonheid niet kun inzien. Dat doet pijn, Rick. Dat doet pijn.’

Rick: ‘Het is de Gerard Joling van de podiumkunsten.’

‘Fijn dat je ook eens voelt wat pijn is! Musicals laten dat namelijk al-tijd na. Ja, er worden wel wat prikjes uitgedeeld hier en daar, maar het komt altijd weer goed. Net zo voorspelbaar als een aflevering van De Wereld Draait Door: vroeg of laat komt er een kattenfilmpje voorbij. Het geijkte plot van ‘probleemstelling, aanpakken, gaat bijna fout, komt toch weer goed’ hangt me de keel uit. Veel films doen dat ook, maar dan is het geloofwaardiger: in een musical lijken alle emoties drie keer zo groot en beginnen mensen te pas en te onpas te zingen. Of te dansen. Het is de Gerard Joling van de podiumkunsten. En ja, ik snap dat het een vlucht kan zijn uit de werkelijkheid, maar geef me dan personages die ik kan geloven. Geen gillende jongeman in een glitterpofbroek.’

Martine: ‘Slechte vergelijking, glitterpofbroek-hater.’

‘Ben jij eigenlijk ooit wel eens bij een musical geweest, beste glitterpofbroek-hater? Net zoals bij films bestaan er allerlei genres binnen deze kunstvorm. Stel: je hebt nog nooit een film gezien, maar in de kern ben jij echt een romantische komedie-type. Horror is niets voor jou, want je kunt niet tegen bloed, geesten of krakende deuren. Dan baseer je je mening over alle films toch ook niet op één keer in je leven de trailer van Scream bekijken? Neem de musical Aida. Een hartverscheurend verhaal over een onmogelijke liefde, slavernij en klassenverschil. Daar komt geen glitterkanon aan te pas. Of The Phantom of the Opera. Geschreven door een van de grootste theatrale componisten op aarde: Andrew Lloyd Webber. Dat valt niet te vergelijken met Maak me gek van Gerard Joling.’

Rick: ‘Musicals zijn als nieuwe Green Day-albums.’

‘Woah, een glitterpofbroek maakt heel wat bij je los. Logisch dat je van musicals houdt! Je vorige stukje leest als iemand die punkmuziek probeert te verdedigen en alleen iconische albums van Green Day of Dead Kennedys noemt. Aida verscheen in 1998 en sindsdien zijn er alleen maar remakes op de bühne gebracht. Green Day doet anno 2016 overigens precies hetzelfde; slappe aftreksels van zichzelf maken. Ik wil graag geloven dat er écht goede musicals bestaan hoor, maar in mijn eigen vooroordelen-land zijn de plat-als-een-dubbeltje Gerard Joling-musicals talrijker. Waarmee ik mijn eigen betoog onderuit haal: de keren dat ik naar een musical ben geweest, zijn inderdaad op één hand te tellen. Ik moet snel het theater weer eens in voor een écht gefundeerde mening. Deze discussie is nog niet over!’

Gepubliceerd: https://www.cjp.nl/blog/2016/10/waarom-musicals-de-hemel-de-hel-zijn/78328/