Woodkid: rockend klassiek met een Frans baardje

De melancholische wereldverbeteraar Woodkid treedt op tijdens het Holland Festival met een voorstelling in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Dit internationale podiumkunstenfestival biedt experimentele artiesten een podium. De hipsterig-bebaarde Franse producer, songwriter én animator is geboekt om zijn combo tussen theatrale popmuziek en overdonderende visuals op zijn publiek te komen botvieren. 

Voordat deze gast aan zijn solocarrière begon, zat hij qua filmisch inzicht al goed in de slappe was. Zo produceerde hij video’s voor geboren-om-te-sterven Lana Del Rey (Born to Die), de tiener- dromerige Katy Perry (Teenage Dream) en de zorgbehoevende Rihanna en Drake (Take Care). Tegenwoordig blaast er neonfolk tunes met een klassieke ondertoon uit zijn spiekers. Heb je normaal gesproken bij klassieke muziek een hekel aan al het vioolgejengel, de overdadige baritons en de tergend lange instrumentale intermezzo’s? Je boy Woodkid maakt dit genre amazeballs én laat met veel bombarie zien dat muziek en videokunst godsgruwelijk goed bij elkaar passen.

Daarom: drie redenen waarom de stokbroodeter een bebaarde held is.

1. Door het te blije Happy op fenomenale wijze deprimerend weten te maken
Een potje oer-Amerikaanse janktelevisie was het; Pharrell Williams die van Oprah een pauwenvacht aan veren in zijn behind gestoken kreeg omdat hij iets had gecreëerd dat ‘groter was dan hijzelf’. Juist ja, het nummer Happy. En dan is het worldwide news dat een badass getatoeëerde rapper op tranen-met-tuitende-wijze uitbarst in een melodramatisch gesnik. Wat een tranentrekker, die filmcompilatie van playbackende Bennetton -gezichtjes. World peace is er niets bij. Wat is het dán een verademing dat er een man opstaat die een einde maakt aan al die meeklappende mensen die zich voelen als ’een kamer zonder dak’. Met zijn unieke stijl en combinatie van klassieke, pop en elektronische tonen creëerde Woodkid een Sad remix van Happy. Daarmee bokste hij het voor elkaar om tientallen miljoenen views op Youtube te krijgen. In eerst instantie animeerde hij een video met een huilende smiley met een hoedje op. Briljant! Later kwam er ook nog een troosteloze video uit met zwart-wit bomen en struiken. Over jezelf groter maken dan je al was gesproken.

2. Door het herintroduceren van Wickie de Viking

Heb je Woodkid’s zwaar theatrale, diep be-baselijnde Run Boy Run al eens voorbij horen komen? Misschien ken je de track wel van het verhaal over een doorgestoken (sim)kaart, een bizon die naar de haaien gaat en een Zweinstein-express-imitatie met André Kuipers-krachten? Het nummer wordt namelijk gebruikt in een animerende reclamecampagne van een telefoonbedrijf. Nóg toffer zijn de slowmotion, zwart-wit videoclips van Woodkid. De video van Run Boy Run gaat over een Wickie de Viking 2.0, die keihard – Forrest Gump stijl – voor monsterlijke gedrochten wegrent. In de clip van het nummer Iron speelt model Agyness Deyn – de blonde, kortharige rock chic die zelf ook in een relatief onbekend indiepop bandje ’oe’s en ah’s’ jengelt – een rolletje in een patriottische vertoning. Punten voor Woodkid voor het van de straat houden van de duizenden nerdy computerverslaafden. Beide nummers zijn namelijk tot soundtracks van populaire videospelletjes gebombardeerd.

3. Door een Cannes Lions Award te winnen met vulgaire graffiti
Onveilige seks is zo two-thousand-and-aids. Althans, na het zien van Yoann Lemoine’s (Woodkid’s echte naam) anti-AIDS campagne. Het filmpje gaat over een hitsig mannelijk geslachtsdeel dat in een toilet achter vluchtende venusheuvels aanrent, in de hoop een op-de-muur-geschilderde vulva te kunnen vullen. Het geheel wordt begeleid door een heroïsch vioolmuziekje. De testosteronstaaf wordt pas verlost van zijn zaad wanneer hij een rubber jasje aankrijgt van een oogpotloodtekenende meid die zichzelf toevallig staat op te maken in de vunzige plee. Deze AIDS- bewustwordingscampagne award-winning animatie genaamd ”Graffiti” opende vele ogen en condoomomhulsels.

Zo. Genoeg redenen om Woodkid een keer te gaan zien. Heb je een kaartje over? Neem mij mee s’il vous plaît. 

Beeld: Woodkid.